Categoriearchief: reis 2015

posts 2015 reis Amerika’s

De bus is ook weer in Nederland

Eind maart werd de bus afgeleverd in Rotterdam, hieronder een paar foto’s.

Nu kunnen we de bus thuis uitladen en daarmee zal de reis echt afgerond zijn.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug in Nederland

In het weekend voor ons vertrek uit Florida zijn we behoorlijk druk met het voorbereiden van de verscheping, het schoonmaken van de Bus bijvoorbeeld, uitzoeken van de bagage die we mee nemen en die in de Bus achterblijft. Het havenbedrijf doet een nauwkeurige controle van de Bus naar bestaande krasjes en schades omdat men daar vaak later aansprakelijk voor gesteld wordt. De verscheping zal rond 22 januari plaats vinden en ongeveer 3 weken nodig hebben voor de reis en de inklaring in Rotterdam. In een huurauto rijden we naar Jim en Marianne Shaw die we leerden kennen in Savannah, en niet ver van Orlando wonen. (zie ook het laatste reisverslag)  Ze hebben een gezellig klein feestje georganiseerd waar we ook weer mensen ontmoeten die we eerder tijdens hun vakantie ook ontmoet hadden. Erg gezellig! 

We arriveren in Nederland  op woensdag 18 januari, ‘s morgens vroeg om 6 uur. Vooral noord Nederland is heel mooi, de bomen en struiken behangen met dikke lagen rijp! Eén van de mooste winterdagen, een pracht thuiskomst na onze onvergetelijke reis in de Amerika’s en Canada!  

Aan het einde van dit bericht, de laatste aflevering, willen we jullie hartelijk bedanken voor het volgen van onze reis! We hebben ook genoten van jullie reacties! En vooral willen we Gerard Timmerman, de Web Master, hartelijk bedanken voor al zijn interesse om ons ook creatief te ondersteunen en voor het vele werk dat hij gedaan heeft om onze reis zo schitterend in beeld te brengen!

 

Hartelijke groet,

Wim en Willie

Afsluiting

We are travelling Amigo! Maar nu op reis naar huis!

Dat was een zinnetje wat we tegen elkaar zeiden toen we op 28 augustus 2015 vanuit Amsterdam naar Buenos Aires vertrokken! Nu zijn we in Miami aan het eind van onze reis door de Amerika’s en Canada! Maandag 16 januari brengen we de Bus naar de haven en daarna gaan we in een huurauto naar Jim en Marianne Shaw, die we onderweg hebben leren kennen. De Bus schoongemaakt, bagage uitgezocht – wat blijft er in de Bus en wat nemen we mee in de vliegtuig bagage!

Aan het eind van deze dag staan we stil, terugblikken op deze onvergetelijke reis die begonnen is zoals een reis als deze ook moest beginnen: grote belangstelling voor een onbekend deel van de wereld, daar rond te reizen zonder veel plannen vooraf juist om ruimte te hebben om datgene te ontmoeten en te ervaren wat je nog niet weet.

Wáár en veel kilometers: 68.478

Nu in Miami en terugkijkend op deze reis. We reisden in 15 landen (Uruguay, Argentinie, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatamala, Mexico, VS/Alaska en Canada). Veel mensen ontmoet, vrienden gemaakt, collega’s en studiegenoten van ‘vroeger’ opgezocht, de schitterende landschappen waar we zo van genoten, vooral in de herfst in Alaska en Canada. Er waren de landen waar voor ons ‘alles telkens nieuw was’, waar je dagen en weken hoog in de Andes kon reizen. En dan juist ook de landen zoals Canada en de VS waar we de gemeenschappelijke wortels en vertrouwde waarden met Europa zo proefden! We zagen daar iets van in de 26 staten waar we reisden. Maar ook de grote veranderingen waarnemen, de bijzondere verkiezingen in de VS van dichtbij en ook vanuit Nederland door de berichten die we hoorden. We zagen een President afscheid nemen, een President waar het land nog niet aan toe lijkt te zijn geweest.

In alle landen hebben we 68.478 kilometers vanaf vertrek Lheebroek tot aan de haven van Miami gereden. De Bus heeft het super gedaan!! Problemen hadden we met de dynamo en bleven klungelen omdat we geen nieuwe konden krijgen en moesten vertrouwen op de reparatiemogelijkheden. Ook vervingen we de startmotor die moeilijk ging en twee keer een accu! Verder kleinere dingen zoals een spiegel die telkens los loopt en de las van de uitlaatophanging die niet wilde! Niet slecht als je dat plaatst tegenover gereden afstand waar de gemiddelde auto 3-4 jaren over doet!

Miami en de Keys (eilanden)

Miami was voor ons het eindpunt van de reis. Het was een winding down na een een periode van anderhalf jaar reizen! We deden daarmee ook wat veel Amerikanen en Canadezen doen voor hun winter, ze vertrekken naar het tropische zuiden van de VS! In Washington, en zeker in de Apalachian mountains was het redelijk koud, en dus onder nul. We hadden het plan om de winter vóór te blijven en genoten dan ook al gauw van het mooie weer in Florida. Het was leuk om op Miami Beach te wandelen, maar eerlijk gezegd waren we er nogal snel op uitgekeken. Het aanliggende Art Deco district is mooi maar het haalt het niet bij de Art Deco wijken in de Baltische staten! (500 km van Nederland!) Heel aangenaam was het in de wijk Little Havana, waar je je inderdaad in Havana waant, er wordt evenals in veel andere wijken van de stad vrijwel uitsluitend Spaans gesproken, maar de kleine parkjes, de theatertjes, winkels en restaurantjes maken het duidelijk dat het hier de Cubaanse immigranten wonen. Er was voor ons geen beter plaats om met kerst te zijn, hier hebben we Willie’s verjaardag gevierd op eerste Kerstdag!! Ons plannetje om rond de kerst in Miami de kerstconcerten mee te maken ging daar niet door, omdat deze al veel eerder in December opgevoerd worden. We hadden het geluk in het mooie stadje Savannah een kerkdienst mee te kunnen maken waar de hoogtepunten uit de Messias van Handel gezongen en gespeeld werden.

Meer tijd hebben we buiten de stad besteed, vooral in het Everglades National Park. Het bijzondere is dat het park zowel planten en dieren heeft die je zowel in de tropen verwacht als in de gematigde gebieden. De krokodillen en de kaaimannen, vooral de laatste zie je in grote aantallen, en verder veel vogels en veel bijzondere planten. Ook zijn we in het Big Cypress Preserve geweest waar je niet alleen de dieren en planten maar ook de woonplaatsen vind van de Seminole stam en hun mooie Ah-Tah-Thi-Ki museum. Ook bijvoorbeeld de Miccosukee Indian village met hun Indian Arts and Crafts Festival! Ook daarbij dat de Game Wardens in de parken dagelijks 3-5 excursies houden waar aan je kunt deelnemen! Kortom, Miami is leuk maar de natuurgebieden buiten de stad vonden we beter! Hierover, en over andere bezoeken kun je de foto’s en filmpjes op de web site vinden.

Een hartelijke groet van Wim en Willie

 

Kerstwens

Lieve mensen,

We wensen jullie goede kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een gezond, sterk en inspirerend 2017 toe!!

Vorig jaar schreven we onze Kerst en Nieuwjaarsgroet vanuit Zuid Amerika. Nu, een jaar later, sturen we deze kaart uit Savannah in Georgia-USA! Onze reis door de Amerika’s zit er bijna op: 18 januari zijn we weer terug in Nederland.

Net als vorig jaar willen we in deze kerstkaart het Irpanani project in La Paz centraal stellen. Daar wordt aan kinderen uit de arme wijk Senkata geleerd om sterk en evenwichtig in dit leven te staan, voor zich zelf te zorgen maar ook verantwoordelijk te willen zijn voor de ander! De ouders zijn hier actief bij betrokken!

Dit belangrijke project is enorm geholpen met een financiële bijdrage van onze kant! We kennen dit mooie project nu, en we vragen ook aan jullie om een Kerstgift over te make ovv Irpanani, op rekening NL88 RABO 0152307192 van Stichting Op de Hoogte van Bolivia, te Meppel.

Hartelijke groeten,

Wim en Willie Klaassen-Mons

Vergeet niet de recent toegevoegde fotoseries van New York, Washington en de rit over de Blue Ridge Parkway te bekijken, en de pagina vanuit Savannah.

www.wimenwillieperbus.eu

Bezoek aan Mennonieten en Amish gemeenschap

Hierbij enkele foto’s gemaakt tijdens ons verblijf bij de familie Martin in Newville.

 
p1050399
We bezochten hun kippen-, eenden- en melkveebedrijf. Binnen een van de lokale schooltjes, waar een zoon van de familie les geeft, hebben we verteld over Nederland. We werden uitgenodigd voor een ritje met Horse en Buggy en bezochten een Amish winkel met vele lokale producten.
Voor de hele familie hebben we op een avond stamppot gekookt, een vijfschaft – hutspot met bonen en appel. Een bijzondere ervaring.p1050421
In Newville en omgeving wonen veel Mennonites en Amish. We troffen er een hechte, met name boeren- gemeenschap, actief betrokken met elkaar en sociale projecten.
 
De Amish’s, die in grote meerderheid boer zijn, mogen geen motoren gebruiken om zich voort te bewegen over de weg, maar uitsluitend als krachtbron om machines te laten werken. img-20161112-wa0001De motor-aangedreven cyclomaaier moet daarom door paarden getrokken worden, en niet door een tractor, de tractor op dezelfde foto mag weer wel zelfstandig als gereedschap het land op wanneer ploegscharen etc. eraan bevestigd zijn, en om gebruik als vervoermiddel op de weg verder onmogelijk te maken, zijn er geen luchtbanden gemonteerd.
Mennonieten en Amish wonen in dezelfde regio, Mennonieten zijn minder strikt en mogen wel autorijden, maar de auto moet zwart zijn. TV, smartphone, mp3-audio etc. mag niet. Kleding voor mannen en vrouwen is tot in detail voorgeschreven! Men heeft geen baard terwijl alle Amish mannen hun baard laten staan. Beide groepen hebben pensioen, maar geen verzekeringen en stemmen niet. Ze hebben eigen scholen, delen die soms, en na groep 8 is er niets meer! Deze mensen kom je dus alleen als boer, boerin, handwerksman tegen.
 
We reizen dit weekend naar Minnesota om enkele oude kennissen te bezoeken
 p1050492-kopie
Meer foto’s :
 
 

verder in de USA

Inmiddels hebben we New York gezien en de afgelopen paar dagen als contrast bij een Amish familie doorgebracht, we gaan op weg naar Minnesota. om ook daar oude kennissen te ontmoeten.

Op de Canada-pagina is de fotoserie uitgebreid tot ca. 150 foto’s voor een iets completere indruk van dat deel van de reis.

Enkele foto’s en video’s

Otterville waar Wim 46 jaar geleden in de tabak werkte, drogen van tabak, 6 okt. 2016

2016-10-06 filmpje Vullen van de Kiln voor het drogen van de tabak bij de Tabaksboerderij in Otterville waar Wim tijdens zijn studententijd heeft gewerkt - Canada P1030801

St. Adrews church Ottawa; zingen Canadese volkslied met o.a. Dutch Christian Male Choir and At Once in St. Andrews Church Ottawa in Canada waar Harm Kroes, zwager meezingt. We hebben afgelopen weekend veel samen opgetrokken met Harm en Klaasje (Klaassen) Kroes. (8 okt 2016)

https://www.flickr.com/photos/91734048@N08/30189865352/in/album-72157669899411464

 

Byward market in Ottawa, één van de grootste pompoenen op de markt, 8 oktober 2016

img-20161014-wa0003

Verslag Alaska

Onze Reisbeleving en Reisbestemming: Alaska

Als we Alaska naderen door noord Canada voelen we dat het niet alleen om de reisbeleving gaat, maar ook om de bestemming: we hebben zoveel gezien in zuid, midden en noord Amerika; gereisd vanuit Uruguay naar de meest zuidelijke stad op het continent, Ushuaya in Argentinië, dicht bij de zuidpool en nu bevinden we ons bij de noord-poolcirkel: enorme afstanden afgelegd, bijna 50,000 kilometers! Het arriveren in het noordpoolgebied van Alaska voelt ook een beetje als een voltooiing, ook al zijn we nog niet aangekomen op de eindbestemming van onze reis. Dat is straks het oosten van Canada/Amerika, daar vandaan verschepen we de Bus en gaan we terug naar Nederland.07-op-terugweg-naar-yucon-river-camp-de-five-mile-campground-waar-we-in-ons-busje-zullen-overnachten-sam_1041

In Alaska wordt de natuur stil, enorm uitgestrekt, schitterend geel en roodbruin, we reizen in het naseizoen! De prachtige zon staat zo laag, we herinneren ons de schoonheid van sommige delen van Siberië waar we dat ook meemaakten. Indrukwekkend vooral ook is het Noorderlicht, prachtig met voortdurend heftig veranderende kleuren, dat we in een aantal avonden/nachten kunnen meemaken. Daarbij ook fantastisch om de dieren te zien die je hoogst zelden ziet, de grizzly beren, zwarte beren, elanden, herten, wolven, witte berggeiten, Dall geiten, vogels! Als je niet in Alaska geweest bent dan verwacht je stilte, eenzaamheid, en dat is er ook veel! Maar in de ruimte van Alaska ontmoet je de lokale bewoners, voor een deel indianen, mensen die in de olie en gas industrie werken, en ook toeristen, alhoewel het er niet zoveel meer zijn, we zitten in de herfst! Er zijn veel jagers, het is volop jacht seizoen, men mag een dier schieten zoals deze worden toegewezen via een loterij-systeem na inschrijving. Er is in Alaska niets dat je sterker herinnert aan de buitenwereld dan de enorme Trans Alaska pijpleiding.14-78-000-pijlers-met-gekoelde-sokkels-werden-in-de-permafrost-verankerd-om-de-leiding-bovengronds-te-torsen-p1030156

Vanuit noord Canada nemen we de Alaska Highway en reizen we in Alaska tot aan de poolcirkel. De wegen daar naartoe zijn matig, lange stukken zijn onverhard en omdat het in de dagen daarvoor nogal veel geregend heeft, is het noordelijkste deel naar Prudhoe Bay niet goed berijdbaar. Ook is het reizen in dit noordelijke gebied beperkt door de veiligheidsregels, registratie omdat de grote olie en gas vondsten geleid hebben tot grote industriele pompstations die de olie in de 1280 km. lange Transatlantische pipeline gaande moet houden! Er is veel actie gevoerd tegen de aanleg van deze pijplijn. Erger dan deze pijpleiding zijn de plannen om een nog grotere pijpleiding aan te leggen uit het noorden van Alaska door het westelijke Alaska, één van de laatste regenwouden in noord Amerika.

We praten met de chauffeur van een touringcar die noordelijker op de weg met z’n bus vast kwam te zitten! Dat lijkt ons geen goed perspectief, vooral ook omdat er weinig verkeer is, we genieten nog van de prachtige geel bruine omgeving, we maken foto’s van het noordpoolcirkel markeerpunt en vinden een mooie plek op een kampeerplaats in de buurt!

We denken aan de mooie beschrijving van de betekenis van reizen die we van één van de kinderen kregen: ‘I soon realized that that no journey carries one far unless, as it extends into the world around us, it goes an equal distance into the world within’! Bepaald geen gemakkelijk leesbaar Engels, het geeft aan dat reizen je niet verder helpt als het jezelf tegelijkertijd niet dichter bij de nieuwe wereld en mensen om je heen brengt!

Alaska: bijna een Russische provincie geweest!

Alaska was vroeger eigendom van Rusland! In 1867 kopen de Verenigde Staten Alaska van Rusland voor U$ 7,2 m. Dit resulteerde in veel weerstand, in de VS –en Rusland- beschouwde men Alaska als wildernis, wildernis waar niemand iets aan zou hebben, diverse diersoorten waren in snel tempo uitgeroeid, zoals de Zeeotter die in 40 jaren vrijwel niet meer voorkwam! Het verhaal gaat dat, om het besluit tot aankoop genomen te krijgen dat in de senaat er flink wat steekpenningen zijn uitgedeeld! Dat verandert snel als binnen 10 jaren daarna er goud gevonden wordt die tot de Gold Rush leidt waaraan nationaliteiten uit vrijwel de hele wereld deelnemen. Daarna, vanaf 1953 wordt er veel olie en gas gevonden, en in het zuiden ontwikkelt de landbouw zich: Alaska is met deze grondstoffen één van de rijkste staten van Noord Amerika! De VS hebben ongetwijfeld nog nooit zo’n goede investering gedaan!

De-colonise Alaska  

Terug van de poolcirkel reizen we via Anchorage naar het stadje Valdez! Valdez is bekend van de olieramp met de Exxon-Valdez tanker in 1994. De omgeving is er heel mooi, schitterend zijn de bergen, ja, vooral ook weer door de herfstkleuren, en de fjorden die in dit gebied vanuit de zeearmen te bewonderen zijn. We arriveren aan het eind van de dag, kijken even rond in het stadje en komen zo bij het plaatselijke museum aan. Het is al na sluitingstijd en tot onze verbazing is het museum open, druk en er vindt een ware oploop plaats. Het gaat om de opening van een expositie: De-colonise Alaska. 30-hartelijk-afscheid-van-rika-mouw-kunstenares-en-mede-organisatoren-van-de-opening-decolonizing-alaska-valdez-museum-p1030499Het is alsof we terug zijn in de anti-apartheid discussies, we ontmoeten een kleine groep Amerikaanse kunstenaars die in hun expositie de nadruk vestigen op de achtergestelde positie van de oorspronkelijke Inuit bevolkingsgroepen en hun cultuur. Dat de inbeslagname van Alaska door de moderne tijd en de westerse groepen die immigreerden ten koste gegaan is van de Inuit cultuur en identiteit maar ook van grondbezit. Een interessant initiatief. Websites bijvoorbeeld www.valdezmuseum.org; http://www.alaskanative.net/; http://www.ankn.uaf.edu/index.html; http://www.adn.com/alaska-news/2016/05/23/obama-signs-measure-to-get-rid–of-the-word-eskimo-in-federal-laws/

Ons reisverslag ná Alaska!

We hebben met de website jullie op de hoogte willen houden van ons wel en wee, en daarmee laten zien hoe prachtig deze reis is! De reis is nog niet voltooid, maar wat de website betreft willen we graag een tandje minder. Het vraagt bijzonder veel tijd en moeite om de foto’s te selecteren voor de website, om regelmatig een lokale Wi-Fi te vinden voor het versturen aan Gerard Timmerman. Om die druk wat te verminderen zullen we na deze aflevering over Alaska uiteraard wel doorgaan met het plaatsen van foto’s op de website maar een minder groot aantal. Ook zal er minder tekst zijn: de onderschriften bij de foto’s zullen de reisverhalen vervangen!! We blijven dus online!03-nog-even-stilstaan-op-weg-naar-haines-van-waar-alaska-zullen-verlaten-p1030581

Foto’s (1,2,3,4,5) en video’s vinden jullie op de site.

Wim en Willie

www.wimenwillieperbus.eu

16/10/12