Maandelijks archief: mei 2016

Zweten in Mexico

De temperatuur in het noordwesten van Mexico is behoorlijk hoog, het laatste stuk van de route (15) in Mexico gaat door een woestijn, nog ca. 900 km tot de grens met de VS (Nogales, Mexico).

IMG-20160529-WA0002

 

 

Kilometerpuzzel Irpanani-Phoenix

In December 2015 logeerden Willie en ik een weekje bij de kinderen van het Irpanani kinder- en buurtproject in La Paz, Bolivia. We vertelden daarover op in dit verslag met deze foto’s

We kenden het project al, en genoten ervan om zelf te zien wat er voor de kinderen gedaan wordt, maar vooral ook de hulp die aan de ouders gegeven wordt bij het opvoeden, en wat deze op hun beurt weer doen voor het Irpanani project. Doel van het project is vooral te voorkomen dat de kinderen, en vooral de meisjes, drop outs worden en na een paar jaar al stoppen met school, dan ook weinig toekomst meer hebben voor eigen ontwikkeling! De jongens en de meisjes leren om zelfstandig te worden, hun eigen toekomst op te bouwen, respect voor elkaar te hebben!

huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding wordt dagelijks gedaan en ook drama-oefening om de rollen van ouders, moeders en vaders, meisjes en jongens  in beeld te brengen en te laten beleven. Dan kan op zo’n manier gespeeld worden hoe dat soms mis gaat, hoe je dat kunt zien en voelen, wat je moet doen om daar niet het slachtoffer van te worden!

Het mooie is dat ouders dit steeds meer zelf ook gaan zien, en meewerken in de ondersteuning van Irpanani. Eén-ouder gezinnen staan daarbij voorop! Ouders komen vaak naar de centra en nemen deel aan de activiteiten die thuis vaak niet of onvoldoende mogelijk zijn. Ze brengen maaltijden als er bijeenkomsten zijn in Irpanani voor de dagelijkse activiteiten. 20160509_135815Het is daarbij ook mooi om te zien dat er nu jonge volwassenen meewerken, die als kind 10-12 jaren geleden zelf deelnamen aan de activiteiten. Daardoor leerden om sterk en zelfstandig te zijn  en nu werken of op de universiteit zitten. Zij ondersteunen Irpanani ook!

Ook wij willen blijven helpen, samen met Julia en Victor, de leiders van het Irpanani project, de plaatselijke kerk,  de ouders en met de jongelui die nu zelfstandig en volwassen geworden zijn dankzij het Irpanani project. We willen jullie ook graag vragen om de kracht die door Irpanani zelf al ontwikkeld wordt, te versterken door een bijdrage te doen. Extra financiën zijn nodig voor extra voedsel, lunches te betalen voor kinderen die overblijven, maar van thuis onvoldoende krijgen. Een aanvulling is nodig is nodig aan wat de ouders aan voedsel brengen, en wat het project al heeft uit andere bronnen. We willen jullie vragen deel te nemen aan een kilometerpuzzel die te maken heeft met onze reis!

De kilometerpuzzel:

Vanaf ons vertrek van Lheebroek/Dwingeloo tot we in Irpanani/Bolivia arriveerden reden we 17.050 kilometers. Als onze bijdrage omdat we blij zijn dat we deze reis kunnen maken, geven we 1 cent per kilometer, dus Euro 170,50   We willen voor Irpanani dit bedrag met jullie hulp graag tenminste verdubbelen of verveelvoudigen!!

De vraag is als volgt:

Irpanani staat centraal!! In juni hebben we in Phoenix/VS een reispauze, we gaan dan voor een maand naar Nederland vanwege de geboorte van Wiebe en Simone’s baby en het huwelijk van Inge en Willem. We maken in Phoenix een foto van de kilometerteller: aan jullie de vraag hoeveel kilometer we dan hebben afgelegd na vertrek uit Irpanani !! Met de reisverhalen en fotobijschriften is de route te reconstrueren voor een betere schatting, Google maps is een handige site om afstanden te vinden.

De bedoeling is dat jullie de kilometerstand doorgeven samen met een overschrijving van tenminste 5 EURO. (Een groter bedrag is meer dan welkom!) Als betalingskenmerk voor je overschrijving met schatting X als aantal kilometers voeg je toe: WimenWillieperBus X kilometers van Irpanani tot Phoenix. Dan daarbij je naam en email adres zodat we contact kunnen opnemen met de winnaars. Omdat een @ niet mogelijk is in een betalingskenmerk vervang je die door een streepje. Dus als voorbeeld : “WimenWillieperBus 12345 kilometers van Irpanani tot Phoenix Jan Janssen j.janssen-gmail.com”

Extra royale giften zijn ook welkom! Vanaf €20 mogen twee schattingen worden doorgegeven om de winkans te vergroten; zet dan in het betalingskenmerk i.p.v. “X kilometers” de twee schattingen als “X of Y kilometers”, dus “WimenWillieperBus 12345 of 9876 kilometers van Irpanani tot Phoenix Jan Janssen j.janssen-gmail.com”.

Degene met de beste schatting t.o.v. de echte kilometerstand wint het boek ‘Portetten uit Bolivia, levensverhalen die inspireren’. http://www.opdehoogtevanbolivia.nl/hoe-kunt-u-helpen/ons-boek-kopen/het-boek Ook zullen er nog enkele ander prijzen beschikbaar komen!

Je kunt voor deel name aan de Kilometerpuzzel je bijdrage overmaken onder de hierboven toegelichte vermelding op rekening NL88 RABO 0152307192 van Stichting Op de Hoogte van Bolivia  te Meppel.

We hopen op veel reacties !

Wim en WIllie

20160514_183059 - kopie

Panama met verslag

Wim en Willie rijden nu door Costa Rica, over de belevenissen in het vorige land Panama en de omslachtige reis van Colombia naar Panama heeft Wim een verhaal geschreven.

De Fotoserie is nu onder een nieuw kopje: ‘Midden- en Noord Amerika’ geplaatst omdat het aantal series van Zuid-Amerika inmiddels een maximaal lange menulijst opleverde.

GT