Wim en Willie zijn nu heel Canada doorgereisd en staat op het punt in het oosten weer af te zakken de VS in. Filmpjes en foto’s staan onder 1 item in het menu.
GT
Wim en Willie zijn nu heel Canada doorgereisd en staat op het punt in het oosten weer af te zakken de VS in. Filmpjes en foto’s staan onder 1 item in het menu.
GT
Otterville waar Wim 46 jaar geleden in de tabak werkte, drogen van tabak, 6 okt. 2016
St. Adrews church Ottawa; zingen Canadese volkslied met o.a. Dutch Christian Male Choir and At Once in St. Andrews Church Ottawa in Canada waar Harm Kroes, zwager meezingt. We hebben afgelopen weekend veel samen opgetrokken met Harm en Klaasje (Klaassen) Kroes. (8 okt 2016)
https://www.flickr.com/photos/91734048@N08/30189865352/in/album-72157669899411464
Byward market in Ottawa, één van de grootste pompoenen op de markt, 8 oktober 2016
Onze Reisbeleving en Reisbestemming: Alaska
Als we Alaska naderen door noord Canada voelen we dat het niet alleen om de reisbeleving gaat, maar ook om de bestemming: we hebben zoveel gezien in zuid, midden en noord Amerika; gereisd vanuit Uruguay naar de meest zuidelijke stad op het continent, Ushuaya in Argentinië, dicht bij de zuidpool en nu bevinden we ons bij de noord-poolcirkel: enorme afstanden afgelegd, bijna 50,000 kilometers! Het arriveren in het noordpoolgebied van Alaska voelt ook een beetje als een voltooiing, ook al zijn we nog niet aangekomen op de eindbestemming van onze reis. Dat is straks het oosten van Canada/Amerika, daar vandaan verschepen we de Bus en gaan we terug naar Nederland.
In Alaska wordt de natuur stil, enorm uitgestrekt, schitterend geel en roodbruin, we reizen in het naseizoen! De prachtige zon staat zo laag, we herinneren ons de schoonheid van sommige delen van Siberië waar we dat ook meemaakten. Indrukwekkend vooral ook is het Noorderlicht, prachtig met voortdurend heftig veranderende kleuren, dat we in een aantal avonden/nachten kunnen meemaken. Daarbij ook fantastisch om de dieren te zien die je hoogst zelden ziet, de grizzly beren, zwarte beren, elanden, herten, wolven, witte berggeiten, Dall geiten, vogels! Als je niet in Alaska geweest bent dan verwacht je stilte, eenzaamheid, en dat is er ook veel! Maar in de ruimte van Alaska ontmoet je de lokale bewoners, voor een deel indianen, mensen die in de olie en gas industrie werken, en ook toeristen, alhoewel het er niet zoveel meer zijn, we zitten in de herfst! Er zijn veel jagers, het is volop jacht seizoen, men mag een dier schieten zoals deze worden toegewezen via een loterij-systeem na inschrijving. Er is in Alaska niets dat je sterker herinnert aan de buitenwereld dan de enorme Trans Alaska pijpleiding.
Vanuit noord Canada nemen we de Alaska Highway en reizen we in Alaska tot aan de poolcirkel. De wegen daar naartoe zijn matig, lange stukken zijn onverhard en omdat het in de dagen daarvoor nogal veel geregend heeft, is het noordelijkste deel naar Prudhoe Bay niet goed berijdbaar. Ook is het reizen in dit noordelijke gebied beperkt door de veiligheidsregels, registratie omdat de grote olie en gas vondsten geleid hebben tot grote industriele pompstations die de olie in de 1280 km. lange Transatlantische pipeline gaande moet houden! Er is veel actie gevoerd tegen de aanleg van deze pijplijn. Erger dan deze pijpleiding zijn de plannen om een nog grotere pijpleiding aan te leggen uit het noorden van Alaska door het westelijke Alaska, één van de laatste regenwouden in noord Amerika.
We praten met de chauffeur van een touringcar die noordelijker op de weg met z’n bus vast kwam te zitten! Dat lijkt ons geen goed perspectief, vooral ook omdat er weinig verkeer is, we genieten nog van de prachtige geel bruine omgeving, we maken foto’s van het noordpoolcirkel markeerpunt en vinden een mooie plek op een kampeerplaats in de buurt!
We denken aan de mooie beschrijving van de betekenis van reizen die we van één van de kinderen kregen: ‘I soon realized that that no journey carries one far unless, as it extends into the world around us, it goes an equal distance into the world within’! Bepaald geen gemakkelijk leesbaar Engels, het geeft aan dat reizen je niet verder helpt als het jezelf tegelijkertijd niet dichter bij de nieuwe wereld en mensen om je heen brengt!
Alaska: bijna een Russische provincie geweest!
Alaska was vroeger eigendom van Rusland! In 1867 kopen de Verenigde Staten Alaska van Rusland voor U$ 7,2 m. Dit resulteerde in veel weerstand, in de VS –en Rusland- beschouwde men Alaska als wildernis, wildernis waar niemand iets aan zou hebben, diverse diersoorten waren in snel tempo uitgeroeid, zoals de Zeeotter die in 40 jaren vrijwel niet meer voorkwam! Het verhaal gaat dat, om het besluit tot aankoop genomen te krijgen dat in de senaat er flink wat steekpenningen zijn uitgedeeld! Dat verandert snel als binnen 10 jaren daarna er goud gevonden wordt die tot de Gold Rush leidt waaraan nationaliteiten uit vrijwel de hele wereld deelnemen. Daarna, vanaf 1953 wordt er veel olie en gas gevonden, en in het zuiden ontwikkelt de landbouw zich: Alaska is met deze grondstoffen één van de rijkste staten van Noord Amerika! De VS hebben ongetwijfeld nog nooit zo’n goede investering gedaan!
De-colonise Alaska
Terug van de poolcirkel reizen we via Anchorage naar het stadje Valdez! Valdez is bekend van de olieramp met de Exxon-Valdez tanker in 1994. De omgeving is er heel mooi, schitterend zijn de bergen, ja, vooral ook weer door de herfstkleuren, en de fjorden die in dit gebied vanuit de zeearmen te bewonderen zijn. We arriveren aan het eind van de dag, kijken even rond in het stadje en komen zo bij het plaatselijke museum aan. Het is al na sluitingstijd en tot onze verbazing is het museum open, druk en er vindt een ware oploop plaats. Het gaat om de opening van een expositie: De-colonise Alaska. Het is alsof we terug zijn in de anti-apartheid discussies, we ontmoeten een kleine groep Amerikaanse kunstenaars die in hun expositie de nadruk vestigen op de achtergestelde positie van de oorspronkelijke Inuit bevolkingsgroepen en hun cultuur. Dat de inbeslagname van Alaska door de moderne tijd en de westerse groepen die immigreerden ten koste gegaan is van de Inuit cultuur en identiteit maar ook van grondbezit. Een interessant initiatief. Websites bijvoorbeeld www.valdezmuseum.org; http://www.alaskanative.net/; http://www.ankn.uaf.edu/index.html; http://www.adn.com/alaska-news/2016/05/23/obama-signs-measure-to-get-rid–of-the-word-eskimo-in-federal-laws/
Ons reisverslag ná Alaska!
We hebben met de website jullie op de hoogte willen houden van ons wel en wee, en daarmee laten zien hoe prachtig deze reis is! De reis is nog niet voltooid, maar wat de website betreft willen we graag een tandje minder. Het vraagt bijzonder veel tijd en moeite om de foto’s te selecteren voor de website, om regelmatig een lokale Wi-Fi te vinden voor het versturen aan Gerard Timmerman. Om die druk wat te verminderen zullen we na deze aflevering over Alaska uiteraard wel doorgaan met het plaatsen van foto’s op de website maar een minder groot aantal. Ook zal er minder tekst zijn: de onderschriften bij de foto’s zullen de reisverhalen vervangen!! We blijven dus online!
Foto’s (1,2,3,4,5) en video’s vinden jullie op de site.
Wim en Willie
www.wimenwillieperbus.eu
16/10/12