Maandelijks archief: november 2016

Bezoek aan Mennonieten en Amish gemeenschap

Hierbij enkele foto’s gemaakt tijdens ons verblijf bij de familie Martin in Newville.

 
p1050399
We bezochten hun kippen-, eenden- en melkveebedrijf. Binnen een van de lokale schooltjes, waar een zoon van de familie les geeft, hebben we verteld over Nederland. We werden uitgenodigd voor een ritje met Horse en Buggy en bezochten een Amish winkel met vele lokale producten.
Voor de hele familie hebben we op een avond stamppot gekookt, een vijfschaft – hutspot met bonen en appel. Een bijzondere ervaring.p1050421
In Newville en omgeving wonen veel Mennonites en Amish. We troffen er een hechte, met name boeren- gemeenschap, actief betrokken met elkaar en sociale projecten.
 
De Amish’s, die in grote meerderheid boer zijn, mogen geen motoren gebruiken om zich voort te bewegen over de weg, maar uitsluitend als krachtbron om machines te laten werken. img-20161112-wa0001De motor-aangedreven cyclomaaier moet daarom door paarden getrokken worden, en niet door een tractor, de tractor op dezelfde foto mag weer wel zelfstandig als gereedschap het land op wanneer ploegscharen etc. eraan bevestigd zijn, en om gebruik als vervoermiddel op de weg verder onmogelijk te maken, zijn er geen luchtbanden gemonteerd.
Mennonieten en Amish wonen in dezelfde regio, Mennonieten zijn minder strikt en mogen wel autorijden, maar de auto moet zwart zijn. TV, smartphone, mp3-audio etc. mag niet. Kleding voor mannen en vrouwen is tot in detail voorgeschreven! Men heeft geen baard terwijl alle Amish mannen hun baard laten staan. Beide groepen hebben pensioen, maar geen verzekeringen en stemmen niet. Ze hebben eigen scholen, delen die soms, en na groep 8 is er niets meer! Deze mensen kom je dus alleen als boer, boerin, handwerksman tegen.
 
We reizen dit weekend naar Minnesota om enkele oude kennissen te bezoeken
 p1050492-kopie
Meer foto’s :
 
 

verder in de USA

Inmiddels hebben we New York gezien en de afgelopen paar dagen als contrast bij een Amish familie doorgebracht, we gaan op weg naar Minnesota. om ook daar oude kennissen te ontmoeten.

Op de Canada-pagina is de fotoserie uitgebreid tot ca. 150 foto’s voor een iets completere indruk van dat deel van de reis.