februari

Aankomst Singapore, tijdelijk vertrek Wim.

Lieve allemaal,

Vanavond 2 februari Wim uitgezwaaid vanuit Hotel 81 Sakura in het Malay Center van Singapore.

Hij zal morgen rond de middag in Schiphol worden opgewacht door Wiebe, Simone en Sarah. Natuurlijk in gedachten daarbij en zullen later op de dag met elkaar skypen.

Inmiddels hebben we hier, in Singapore, al een paar heerlijke dagen samen doorgebracht.

Gisteren in China Town. Een prachtige kleurige en geurige wijk, al in volle aankleding voor het Chinees Nieuw Jaar op de 10e februari. Bij de bushalte vanwaar we vertrokken kwamen we al snel in gesprek met een jonge dame Victoria Shan, zij stond er samen met haar a.s schoonmoeder, vader en vriend te wachten. SAM_7678Schoonmoeder recent 3 weken in Nederland geweest, had er rond gefietst en Nederland als één groot park ervaren. Victoria’s vader Mr Chern Lian Shan, bij nadere kennismaking een bijzonder begaafd en erkend sculpturist, stelde voor ons naar China Town te begeleiden en als we wilden zijn atelier, Lian Shan Sculptor House, te gaan zien! (zie: www.chernlianshan.com)

Nog onder de indruk zijn werk zijn we samen met hem naar Adler Hostel gegaan om te kijken of ik daar rond het het Chinees Nieuwjaar terecht kan. Het Adler Hostel, midden in het centrum van China Town, heeft bij binnenkomst een mooie kleurige ontvangst en centrale ruimte waar de gasten elkaar kunnen ontmoeten, ontbijten, lezen, schrijven en tv kijken. Op de 2e en 3e verdieping een slaapruimte voor 8 personen met een gezamenlijke sanitaire ruimte. In de slaapruimte heeft ieder een eigen door gordijntjes afgeschermd bed waarnaast bagageruimte die afgesloten kan worden.

Tijdens mijn inschrijven en boeking van 5 tot 11 februari merkt een gaste, Jade Tjhin, dat we Nederlanders zijn en spreekt ons gelijk aan in onze moedertaal! Beiden verrast, zij vertelt vol trots dat dit Hostel net een maand geleden is geopend en de eigenaar haar neef. Jade is op doorreis voor familiebezoek aan Indonesië. Haar ouders zijn in de 50er jaren vanuit Indonesië naar Nederland verhuisd, haar tante naar Singapore. Zelf woont ze in Den Haag en voor haar is dit ook een eerste bezoek aan Singapore. Jade reist alleen en stelt voor volgende week misschien een aantal dingen samen te gaan doen? (Wim, nog niet weg of er is al van alles geregeld en mogelijk!)

Gisteren avond zijn we op het dakterras geweest van Skypark Marina Bay Sands op de 57e verdieping. Prachtig en wat een uitzicht! We genieten en vallen regelmatig van de ene verbazing in de andere. De architectuur en de techniek in Singapore is ongelofelijk. En als we om ons heen kijken gaat ieder op straat, op het terras, in de metro en treinen ontspannen met elkaar om.

Een taxichauffeur vertelt ons dat men elkaar in iedere buurt, met haar eigen cultuur, respecteert en het overal veilig is, verschillende religies er een plaats hebben en als men elkaar daarin niet respecteert daar onmiddellijk arrestatie op volgt.

Vandaag zijn we samen naar het havengebied geweest waar de verschepingsagent is gevestigd die onze VW Bus in Singapore rond de 15e februari aan wal zal halen. Samen in een prachtig oud, historische marktgebouw ” The Vegetable Market” genoten van versgesneden tropische vruchten, mango, papaja, ananas, kiwi en het heerlijke klimaat (overdag rond de 32 oC)

P1040858Na drie maanden van intensief samen zijn en reizen gaan we een korte periode onze eigen weg. Ik verwacht dat de dagen in Singapore voor mij voorbij zullen vliegen. Wat ik allemaal ga doen? In ieder geval alle tijd nemen voor de cultuur om me heen en heb er alle vertrouwen en zin in dat het een mooie tijd wordt. Wim zal de komende weken in een heel ander klimaat verkeren. Als alles volgens plan verloopt vliegt Wim de 16e februari vanuit Dubai terug naar Singapore en hebben elkaar veel te verhalen.

Hartelijke groet en liefs, Wim en Willie

Singapore: het Luxemburg van Azie!

Prachtig is het als je vanuit Japan de kleine stad-staat Singapore binnenkomt! Waar Japan groots is door uniformiteit, functionaliteit, correct en serieus zijn, mono-ethniciteit, vriendelijkheid en hulpvaardigheid en ook naar binnengericht-heid, kom je in Singapore en vind je uitbundigheid, rijke multi-racialiteit, giga-schalige goedkoop fastfood-supermarkten, waar je soms even het gevoel krijgt dat misschien niet iedereen, maar toch wel een groot deel van de bevolking op vakantie (-stemming) is!

In Tokyo is het stil in de metro’s: favoriete activiteit van de commutende Japaners tijdens de rit is even een slaapje doen-feilloos op tijd voor het station wakker worden, lezen in de vuistdikke bundels stripverhalen en sms-berichtjes schrijven-niet praten. In Singapore in de metro zijn de luide gesprekken en lachsalvo’s niet van de lucht!

Wij vonden Singapore niet zo schoon toen we binnen kwamen uit Tokyo, maar mensen die vanuit zuid-oost Azie binnenkwamen hebben het er over hoe schoon het is. Tokyo met de ongelooflijke precisie waarop alles gaat: het verhaal gaat van een delegatie die op bezoek kwam om het openbaar vervoer in Tokyo te bekijken. Men vroeg aan de Japanners hoeveel vertraging toelaatbaar was en hoeveel het feitelijk was? De Japanners: vertraging tot 15 seconden kan het systeem aan! De delegatie: Oh, bij ons is dat 4 minuten!! De Japanners, ontzet!: 4 minuten vertraging van een metro-trein legt ons hele systeem plat!! Dat betekent dat een hele  trein uitvalt want de metro’s komen om de paar minuten aan om in staat te zijn tientallen miljoenen mensen dagelijks te vervoeren! Het metro systeem in Singapore is ook relaxter, minder treinen, minder vol, minder lawaai. Waar je in Singapore bizarre bouwsels vindt, zoals het Skypark, een reusachtig park, met bossen en een zwembad op 220 meter hoogte gebouwd bovenop een drietal hotels, die op een flinke afstand van elkaar staan.  Zie onze foto’s.

We krijgen in deze Azie reis ook wel de belevenis die zich gemanifesteerd zal hebben toen in de in de vroege 80-er jaren motor fabrikant Honda de directies van de de Britse, toen nog leidende motor-industrie (Triumph, Norton, BSA, etc), uitnodigde voor een kennismaking met excursie door de Honda bedrijven. Die kennismaking was natuurlijk slim opgezet en toen het achter de rug was zaten de Britse directies overweldigd en totaal gedemoraliseerd in hun vliegtuigstoelen, er van overtuigd dat de Japanse motor industrie nooit meer te verslaan of zelfs maar te evenaren zou zijn! Een self fulfilling profecy: binnen 10 jaar waren alle Britse merken uit de markt. De Amerikaanse, Duitse en Italiaanse merken waren niet van de partij en hebben de slag met de Japanse merken goed doorstaan. Er speelden misschien ook andere faktoren.

Er is weinig twijfel dat Azie in de toekomst leidend zal zijn op het wereld toneel. Maar ongetwijfeld hebben de westerse  landen added value die nog maar nauwelijks in kaart is gebracht! Misschien onze fnuikende westerse/nederlandse  variant van: doe maar gewoon, dat is al gek genoeg! Daar win je in Azie de slag in elk geval niet mee!

Enkele bijzondere  mensen die we ontmoetten in Singapore

Chern Lian Shan en zijn vrouw Loo Ray Mei, een bekende kunstenaar die schitterende brons sculpturen maakt, als je met hem wandelt kun je hem haast niet bijhouden! Kazuo Ishizuka, de aangename directeur van het verschepingsbedrijf die heel wat gezucht heeft vanwege de importbeperkingen voor campers in Singapore! Jade Chin, een nederlandse aziatische vrouw op familiebezoek, vooral samen met anderen haar eigen cultuur ontdekken en ervan genieten, Adler, haar neef en eigenaar van het hostel, gedreven ondernemer; Medewerkers van de Singapore ANWB-altijd behulpzaam!

De foto’s en serie die hierbij gaan vertellen hun eigen verhaal!

Hartelijke groetjes,

Wim en Willie

Verslag Kuala Lumpur door Tom Thielen

Hello my name is Tom and I am 10 years old. I live in Kuala Lumpur, Malaysia. I love playing video games and reading and writing books. And of course playing the piano. The past few days were really fun because we had visitors from Holland who were traveling the world in an old van. The van might have been old but it was very comfortable because there was a couch at the back which could be pulled up and turned into a bed!

Wednesday:

We met them on a Wednesday while I was playing with the puppy (named Cheppard) in the evening. My mom came to greet them and they rode of to my house. (following me on my bike)  Once we were at my house we sat and talked about all the countries that they had already visited. Before we knew it it was time for bed and I fell asleep.

Thursday:

On Thursday I didn’t do much with them because I was at school. When I came back they told me that they were packing supplies that they didn’t need up and sending them to Holland. For once I was glad that I didn’t stay with them because it sounded boring to me! Then they told me they still needed to go to the Ikea to finish packing things up so I was a little disappointed. Well at least until we were there… When we got there the first thing we did was go to a restaurant to eat nasi lemak which is Malay food (well they ate it, I just went to the subway to have a sandwich). After that we went to pack up the things (which went better then I expected) and we met a nice man who said he was also going to travel the world in 2 years. Then we went back home and things went a bit like Wednesday

Friday:

Friday was really fun because my mom made an excuse that I wasn’t coming to school to spend time with visitors. (well, she said I was sick) The morning was just normal but then we went to the office to get the paperwork of the license done. It was a bit boring but when we got out we drove back with a girl taxi driver! When we got home we just relaxed for an hour or 2 until the boys from the neighbourhood  wanted to drive with the van to the car wash with us. It was really cool but we had to walk home so we were tired when we got back. Around half-an-hour later we went to pick up the van and we ate at the Indian restaurant.  The food was really good but then we had to drive home. We just relaxed for the rest of the evening until it was 11 o’clock and we had to sleep. I wanted to sleep in the van with Wim but I started to have second thoughts. I did it anyway and it felt AWESOME! I already had trouble with sleeping in different places but this went very well. It was also good practise for my “year 6” camp to Borneo where we have to sleep in the forest in hammocks. I think this just gave me a big boost and I think I ‘WILL’ go to the camp.

Saturday:

On Saturday when I got up we went for breakfast to the Indian restaurant, when we got back we decided to go to the butterfly garden for a photo contest but when we were there one of our cameras didn’t have space so we just looked around! When we got out of there we went to the bird park to have some lunch (one of the birds wanted to steal our fries). After that we went to the Islamic arts museum which I found a little dull! And it was very cold inside. Later we went with the van around Kuala Lumpur as a tour and then we came back home. When we got home I started writing (typing) this but halfway through when it was 8:30 we wanted to go to the curve.Then when we got back at around 10:00, I finished typing this.

I had the best weekend in a long time and I hope to see you again soon!

Tom-Thielen