Het Westen van de USA

Reisverslag Noord Amerika in vogelvlucht!

De oude herinnering aan de USA uit 1971, toen Wim naar New York reisde vanuit Canada, waar hij op een tabaksboerderij werkte als student, kwam weer tot leven in de eerste weken toen we in Noord Amerika waren. Na een heel mooie reis in Zuid Amerika en Centraal Amerika beginnen we nu aan de nieuwe grote reis door Amerika-inclusief Alaska en Canada. Nu, na een paar weken reizen in het zuid-westen, weten we hoe groots dit land is! In weinig landen/werelddelen vind je de afwisseling van vergelijkbare en schitterende gebergten en canyons, de uitgestrekte groene open landschappen, de woestijnen, de prachtige steden – die anders dan in Europa meteen laten zien dat de geschiedenis van Amerika relatief jong is!

Het is ook zo prettig om hier te zijn en de actieve vriendelijkheid van de Amerikanen te ervaren. Maken snel contact, veel interesse om over Amerika en Europa te praten! Mensen zijn trots op Amerika en levensstijl. En ze vertellen ook over de onzekerheden van/voor het Amerikaanse binnenlandse bestuur-hun eigen beelden lijken nog al eens op de dilemma’s en twijfels binnen Europa! Het lijkt er op dat we in het westen we er steeds meer aan moeten wennen dat de westerse suprematie van onze wereld afneemt en door anderen wordt overgenomen?! Dat geeft onzekerheid.

Het begin van onze reis, Phoenix

In Phoenix pakken we onze reis weer op na een kort verblijf in Nederland. We bezoeken een studievriendin, Yvonne Reinink die later in Phoenix studeerde, daar is gebleven en nu in het water management werkt. We worden zelfs uitgenodigd voor de huwelijksplechtigheid van haar dochter Saskia en Michael! Phoenix was enorm heet in de dagen dat we er waren, temperaturen tot ver in de 40 graden, te warm om in de Bus te slapen en zoeken toevlucht in een hotel. Als we buiten de stad in noordelijke richting reizen dan zien we de pracht van de natuur; de staat Arizona heeft enorm veel te bieden! We reizen door de prachtige rode gebergten rond Flagstaff! Onvergetelijk is de pracht van de bergen en de natuur in de nationale parken: 10 Hoodoos zijn door verwerings processen blijvend onderhevig aan verandering SAM_7037we waren in de Grand Canyon, Bryce Canyon, in Zion Park en Yosemite Park. Overal veel mensen, het is hier ook vakantie. De Parken zijn bijzonder goed georganiseerd, in elk van de parken kleine musea, educatief, die veel vertellen over de bevolking, de geschiedenis en de natuur. Daarbij proberen we zoveel het kan van de grote Interstate roads af te gaan en ‘provinciaal’ te gaan reizen. Dan kom je op de platteland routes in de sfeervolle oude dorpen terecht met de soms bekende beelden van de televisie programma’s de stores die ‘alles’ verkopen, van levensmiddelen tot dieselolie en landbouw spullen; waar je onder de afkapping voor de store de altijd vriendelijke Amerikanen hun biertje of cola drinken en met wie je altijd even kunt kletsen! En vooral daar ook is het heel heet!

Kamperen in Noord Amerika

Amerikanen zijn overtuigde kampeerders! En dat gaat anders dan bij ons! Hier wordt maanden of zelfs een jaar van te voren de vakantie in detail voorbereid: routes vastgesteld en plaat reserveringen op de campings worden 6 tot 12 maanden van te voren gedaan. Op de meeste campings is er dan ook in deze tijd van het jaar geen plaats als je langs komt zonder een boeking! Overigens is het kamperen vrij duur, op de nationale campings kan dat voor een plaats per nacht gemakkelijk oplopen naar rond de 40 dollar. Op de state campings vanaf 18 dollar. Nu is in Amerika onze Bus in zijn soort vrijwel zeker de kleinste camper in het land! De overgrote meerderheid van de campers zijn enorme motorhomes, waar onze Bus zo ongeveer 4 keer in past! 26 rijden door America in één van de kleinste campers ... P1020374Deze vragen enorm veel ruimte, dus dat rechtvaardigt de hoge prijs wel, want deze motorhomes hebben vaak ook nog weer eens een kleinere auto op sleeptouw er achteraan om in te rijden als met ergens op een camping staat. We vestigen er in de meeste campings de aandacht op dat ‘wij heel klein zijn’ en dus in verhouding met de motorhomes te veel betalen. Op een flink aantal plaatsen heeft dat effect en gaat er van de prijs af. Een andere plaats waar we vaak overnachten zijn de Rest Areas – dit zijn uitstekend compleet met watervoorziening en sanitair ingerichte en beheerde parkeerplaatsen waar veel vrachtwagens, personenwagens en campers overnachten! Om geschikte plaatsen te vonden maken we ook gebruik van de website van Ioverlander waar ook veel kleine en informele parkeerplaatsen genoemd worden.

En door naar Utah

Salt Lake City in Utah is een aardige stad! We wandelen door de stad, veel mooie parken en gebouwen, maar het valt on op hoeveel daklozen en bedelaars er zijn! Meer dan in andere plaatsen lijkt wel. We bezoeken ook de gebouwen van de Kerk van de Mormonen, hebben interessante gesprekken met de mensen die er werken, zonder dat je de indruk krijgt dat je bekeerd moet worden! 10 Salt Lake Temple SAM_7293We gaan naar de orgelconcerten waarvan er één héél mooi is, met een buitengewoon goede akoestiek in de tempel waar dat grootste orgel staat! We worden rondgeleid en gaan naar een project waar je je kunt verdiepen in het vinden van je familie en lijnen van afstamming. De Mormonen hechten bijzonder grote waarde aan de samenhang in familie en gezin, zowel tijdens dit leven als erna.

We zijn ook geïnteresseerd in het zoutmeer in Utah, willen het graag vergelijken met wat we in Bolivia aan zoutmeren hebben gezien! We stellen vast dat Bolivia de kampioen is: een belangrijk deel van het zoutmeren in Utah is al afgegraven of gewoon minder mooi, in elk geval veel kleiner! Enkele dagen zijn we op de enorme Salt flats in Nevada waar in Bonneville de circuits op het zout uitgezet worden voor de Speedway Week en de pogingen om snelheid records te breken voor motoren en auto’s! We staan verbaasd als we bij het circuit zien dat het aankondigingsbord (zie foto’s) vele honderden kogelgaten heeft, afkomstig van de bezoekers! Het is ze daar in de bol geslagen met al die wapens in de handen van gewone mensen! Het zou afgeschaft moeten worden!

San Francisco

Als je over San Francisco hoort dan denk je toch meteen aan vroeger, de mooie tijden van de 60er jaren, pop muziek, de hang naar sociale veranderingen, democratisering, gelijke rechten voor de zwarte bevolking, homoseksualiteit! Veel daarvan is voorbij, maar ook verkregen? Is het onbewust ingezonken in het collectief onbewuste en bepaalt het nu de sfeer en gedrag van de mensen! Het is niet zeker, maar als je nu in San Francisco bent dan valt de relaxte sfeer op, het is net of iedereen in de stad vakantie heeft! Een schitterende stad: in welke stad kun je op enkele minuten van het centrum op het strand liggen, in zee zwemmen, de sneeuw op de bergen ziet liggen en er kunt skiën gedurende een belangrijk deel van het jaar! Al die heerlijkheden hebben wij overigens niet gedaan, maar het mooie van zo’n stad is dat het allemaal wel zou kunnen als je het zou willen! 18 historisch straatbeeld, de Cable Car in China Town en omgeving SAM_7774We hebben de stad bezocht samen met Jan Loman, die nu meer dan 40 jaren in Noord Amerika woont, samen de gezichtsbepalende Golden Gate Bridge van alle kanten bekeken, De Fisherman’s Wharf afgelopen! En meer! We waren in het unieke Cable Car museum en prachtig toch om die oude stijlvolle trammetjes door de stad te zien rijden! We waren in het Golden Gate Park – de Japanse tuinen en andere tuinen, schitterende beplantingen! En wat dacht je van een Nederlandse molen daar, ooit geschonken door Koningin Wilhelmina! We genoten van de charmante en sierlijk gebouwde houten huizen in de stad, de z.g. Painted Ladies, gebouwd rond 1900 in de Alamo wijk!24 The Painted Ladies in Alamo Squere - kleurige en rijk gedecoreerde historische huizen van rond ca 1900 - San Francisco - CA SAM_7904

We waren in Bruno, de Golden Gate militare begraafplaats, waar je niet in staat bent bent de grote aantallen gevallenen te omvatten, omgekomen in de buitenlanden door oorlogen! Ook worden er de militairen begraven die op een natuurlijke manier aan het eind van hun leven komen!

Ondertussen werden we in deze dagen geplaagd door een technisch probleem, de dynamo van onze Bus die het na diverse reparaties niet ging doen! Regelmatig moesten we onze accu’s met een gelijkrichter opladen! Tot we in het kleine plaatsje Eureka, noordelijk van San Francisco, in een garage met de mooie naam Honest Engine, nog een nieuw exemplaar van dit oude model dynamo konden kopen!

Seattle, voorlopig onze laatste verblijf plaats in Noord Amerika

Waar we vooral naar uitkeken was het bezoek aan Seattle, om vrienden weer te zien, we waren collega’s toen we in vluchtelingenprogramma’s in Tanzania werkten in 1976/’77! Het was bijzonder om Gregg en Diane na al die jaren weer te spreken – het voelde niet alsof we elkaar in geen 40 jaren geleden gezien hebben, meer alsof het maar 4 weken was of zo! Maakten met Gregg en Diane een mooie boot tocht, om Seattle vanaf de revierarmen te zien! We bezochten het buitengewoon mooie Chihuli Garden and Glass (museum)! 01 Pier 55 Seattle Waterfront SAM_8238We waren in een excursie bij Boeing waar in het grootste gebouw ter wereld –gangen van meer dan 500 meter lang!- waar elke 39 dagen een Dreamliner wordt geassembleerd! Jammer, foto’s nemen mocht niet!! In de assemblage hallen werd er aan 6 tegelijk gewerkt – ze leken klein in die ruimte! We bezochten Jenny, een vriendin van Inge op Bainbridge Eiland – die met haar zoontje al eens bij ons logeerden op Lheebroek!

Na Seattle gaan we naar Canada, voorlopig verlaten we Noord Amerika. We moeten een beetje tempo houden om tijdig voor de winter in Alaska te zijn en zullen na het bezoek aan Alaska via oostelijk Canada en Noord Amerika naar het zuiden reizen! Bij het verlaten van Amerika zijn we verrast over beperkte Amerikaanse grensformaliteiten, en vervolgens nog veel meer over de totale soepelheid om Canada binnen te rijden! Erg prettig!

Zoals gezegd!- een reisverhaal in vogelvlucht, je kunt niet alles vertellen! We zeiden ook telkens tegen elkaar: je hoeft ook niet alles te zien, want we komen hier vast wel weer terug!

Hartelijke groetjes,

WimenWillieperBus!

Zie ook de filmpjes op enkele aparte pagina’s naast de vele pagina’s met de fotoseries. (Arizona en Utah)