Onze reis door west Canada!

Van de VS naar Canada!

Het westen van Canada is even ver weg van het oosten van Canada, als de afstand van oost Canada naar Europa! Dat dringt tot je door als je in Canada reist, je rijdt dagen –overigens door mooie landschappen. Op de landkaart lijken deze grote afstanden maar klein! Na het vertrek uit Seattle gaan we eerst naar Vancouver Island. Victoria, dat kleine en mooie stadje in het zuiden is de hoofdstad van de grote staat British Columbia. Grappig dat niet de wereldstad Vancouver de hoofdstad is! We gaan overigens niet naar Vancouver, we willen vooral in het midden en noorden van het eiland reizen en bijzondere dieren zien, zoals Zwarte beren, Elanden, rivieren letterlijk vol met zalmen, en in de zeeën de Walvissen, Orka’s ! Met uitzondering van de walvissen heb je die beesten wel eens in de dierentuin gezien, maar als je het in de vrije natuur tegen komt ben je wel onder de indruk! Daarbij moet je dan even opletten dat je wel de nodige afstand houdt als het om een beer gaat! De instructies zijn dat als je bij een wandeling een beer tegenkomt je niet weg moet lopen maar stilstaan, armen en handen omhoog-zorgen dat je groot bent en praten!!-daar zijn ze niet aan gewend! Wat je zegt maakt niet uit maar zorg dat de beer je groot vindt, en maak vreemde geluiden, dan heb je de meeste kans dat hij wegloopt! Overigens hebben we niet gehoord van veel mensen die dit soort ontmoetingen overleefd hebben!

Vancouver Island!

Omdat we al redelijk ver naar het noorden zijn gegaan op Vancouver eiland besluiten we niet terug naar het zuiden te gaan maar door te rijden naar het noordelijkste plaatsje Port Hardy waar we met een veerboot naar de nóg noordelijker gelegen stad Prince Rupert kunnen. We houden ook in gedachten dat we in Alaska niet in de winter terecht willen komen, en met de veerboot sparen we flink wat reisdagen uit! Het is een pracht reis!-de fjorden zijn indrukwekkend, regelmatig de orka’s en af en toe een walvis!

2016-08-28 filmpje 4 Telegraph Cove - op zoek naar Orka´s en Walvissen SAM_0053

Over grote afstanden zien we over het stille water het land waar de bergen prachtig bekleed zijn door wolken, bijna mysterieus. Hier en daar een kleine haven en ook, ja, hier en daar een beer op het strand! Het leuke van de reis op de boot is dat Willie en ik op die dag 44 jaar getrouwd zijn! In het mooie restaurant van de veerboot hebben we ’s avonds een heerlijk etentje!

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

We denken bij deze water landschappen van water en havens altijd aan neef Leen Klaassen en zijn Jimena die van plan zijn om –zodra het maar kan- met een boot een Amerikaans-continentale reis te maken! En er zijn zoveel schitterende plaatsen en havens in de Amerika’s!! Het is nog niet zover, maar in de toekomst altijd doen!

 

Bosbranden, wat zijn de gevolgen daarvan!?

Juist in die natuurgebieden valt het ook op hoeveel en hoe groot en ingrijpend de bosbranden geweest zijn! De gevolgen zie je na jaren en decennia in deze koude gebieden nog, de zwart geblakerde bomen, ook de eerste jaren na de branden weinig of geen begroeiing. Het valt dan op dat het Staatsbosbeheer hier behalve de waarschuwingen -90% van de bosbranden wordt door mensen veroorzaakt!!- ook middels een educatieve campagne waarin de positieve gevolgen van de bosbranden wordt uitgelegd. Voor ons gevoel worden de ‘positieve gevolgen’ misschien overdreven, vooral als je ziet dat de soorten rijkdom/biodiversiteit in de afgebrande gebieden zichtbaar minder lijkt te zijn, bijvoorbeeld een sterke toename van berk-achtige bomen en minder naaldboom soorten! Ook wordt er weinig geschreven over de gevolgen voor het dierenleven door bosbranden.

We merken bij de Canadezen die we ontmoeten ook dat het bewustzijn en de belangstelling voor de natuur groot is! Groter dan in Nederland misschien?? Canadezen vragen meteen welke dieren je gezien hebt. We zagen dat men in een reis door een natuurgebied ze vaak op een lijstje bijhouden welke dieren ze gezien hebben! Net als in Noord Amerika is het kamperen in Canada erg populair!

Noord Canada naar Alaska

Er is niets wat de geschiedenis en infrastructuur van noord Canada zo bepaald heeft als de Gold rush vanaf 1880. Tienduizenden goud- en gelukzoekers kwamen uit noord Amerika en uit Europa naar noord Canada en Alaska. Onder vreselijke omstandigheden, in de winters met temperaturen van minus 40 – 60 graden deden ze hun best om goud te vinden! Een enkeling die het lukte! Het stadje Dawson City laat zien wat die wilde jaren van de goudkoorts in het gebied van de Klondike rivier teweeg bracht. 03-deze-historische-huizen-houden-ekaar-in-evenwicht-sam_0888Het is nu een mooi ingericht stadje, net als Orvelte in Drenthe is Dawson half museumdorp in Canada waar je de oude regeringsgebouwen, de hotels, bars en bordelen uit die tijd kunt bewonderen! Maar ook nu wordt er nog mijnbouw gedaan en ook wel goud gevonden, maar weinig! Niet genoeg in elk geval voor een nieuwe Gold Rush!

Er zijn grenzen …..!!

We hebben in het verleden veel gereisd in ‘moeilijke’ landen waar de grenzen, vooral omdat je met een auto reist, heel tijdrovend en lastig zijn. Denk daarbij aan een aantal landen in centraal/zuidoost Azië, Rusland/Kazakstan en Afrika, echt geen kleinigheid om daar de grenszaken te regelen! Hoe anders is dat in zuid, centraal en noord Amerika en Canada! (met een enkele uitzondering zoals Panama!) Zowel het binnengaan van de VS vanuit Mexico als ook het verlaten van de VS op weg naar Canada gaat zo relaxed en simpel! De benodigde papieren, bijvoorbeeld de vrijstelling van de Bus voor de VS milieu normen en ook de visum vervangende formuleren wordt nauwelijks om gevraagd. “Paspoorten graag, ah, jullie komen uit Nederland! Welkom!’ 11-grenspost-boundery-alaska-p1020922Zo gaat het als je de VS en Canada ingaat, we worden op een prettige manier welkom geheten door de douane en immigratie beambte! En overal en meteen leuke opmerkingen over onze iconische Bus!  Vergeet niet de fotoseries en video’s te bekijken!

Alle goeds,

WimenWillieperBus