Onze reis door het noordoosten van de VS

Op bezoek bij vrienden en collega’s van vroeger: Helpen bij de Lutefisk maaltijd en ook Mantelzorg

Tijdens onze reis door het noorden van de Verenigde Staten, keken we er vooral naar uit om Ron en Lisa in St. Paul/Mineapolis, collega’s uit onze Zimbabwe-tijd, Tineke Munsters in Chicago, een studiegenoot uit de VU-tijd en collega Richmond Draper in Detroit, met wie ik veel jaren vanuit Nederland werkte. Allemaal mensen die we sinds de 80er jaren kenden en waar we op verschillende manieren contact mee hebben gehouden.  Nu kom je elkaar in een volkomen andere setting tegen, heel wat jaartjes ouder en we hebben veel aan elkaar te vertellen! Ook maak je nu dingen mee die we in Afrika met elkaar niet kon meemaken, zoals de traditionele Noorse Lutefisk maaltijd waarin stokvis op een bepaalde manier wordt bereid! De kerk waar Ron en Lisa lid van zijn is aan dit culinaire avontuur begonnen, en dat lag ook voor de hand omdat een groot aantal leden van oorsprong Scandinavier zijn. We hebben flink wat uren mee helpen voorbereiden en natuurlijk ook meegegeten – ondertussen is het een mooie traditie geworden waar jaarlijks tussen de 700 tot 900 mensen op afkomen! Een aantal foto’s daarvan staan al op onze website!  

Bij Tineke Munsters, die nu op de Universiteit van Chicago werkt, halen we de verhalen op van de studententijd! Dingen die we vergeten waren, maar Tineke niet, bijvoorbeeld dat Wim een verrassingsweekend had georganiseerd vanwege onze 10-jarige bruiloft in het hotel in Oosterbeek waar we na ons trouwen logeerden! Tineke en twee medestudenten hebben toen dat weekend op Wiebe en Inge gepast, ze vonden het heel leuk om aan die verrassing voor Willie mee te werken! We besluiten om een reünie van de hele studiegroep te gaan organiseren in 2017/’18!

En de ontmoeting met mijn beste collega Richmond, het was heel mooi elkaar weer te zien, maar ook in feite een schok omdat hij in de voorbije periode een progressieve oogziekte heeft gekregen, hij kan nauwelijks meer zien! Maar gelukkig is er ook de gezelligheid van het samen plannen aan het opzetten van een ontwikkelingsorganisatie die Richmond wil opzetten voor zijn land Liberia!

Van de musea in St. Paul/Mineapolis, Chicago en Detroit is vooral het Museum of Arts in Detroit wel het meest bijzonder! En vooral omdat er ook regelmatig concerten zijn!    (Detroit pagina)

De aanval op Amerika: 11 september 2001

Ons bezoek aan New York heeft een aantal flash backs voor Wim, hij was er ook in 1970(!!) De sfeer van New York-Manhattan, de kleinheid van de mensenwereld tussen de wolkenkrabbers, ondanks de grootsheid ook weer de kleinschaligheid van Manhattan, de aangename sfeer en gezelligheid van de talloze winkels, pubs, restaurants, en de ‘ontsnapping’ ook weer over de mooie oude bruggen, de tunnels, bijvoorbeeld de Holland-tunnel naar New Jersey waar wij verbleven omdat Manhattan peperduur is – met de metro dagelijks naar Manhattan! Het Vrijheidsbeeld kun je vanuit het Liberty State Park trouwens heel goed zien, maar van de andere kant! We wandelen in Manhattan veel langs de waterfronts, Time Square, Central Park, Highline Park, Harlem, Broadway gaan naar het Joods Museum waar we realiseren dat we in de toekomst niet weer deze gruwelijkheden hoeven te zien, maar we ons meer willen richten op begrijpen hoe dit kon gebeuren, kon ontstaan, hoe is dit er tegenwoordig nog en hoe herkennen we het?!  

Het bezoek aan Ground Zero, de plaats waar twee gekaapte vliegtuigen in de twin-towers gevlogen werden, een aanval op Amerika op 11 september, met nog twee vliegtuigen die crashten in het Pentagon en in een platteland bij Somerset in Pennsylvania – door heldhaftig verzet van de passagiers  konden de misdadigers Washington niet bereiken om het vliegtuig in het Capitool te vliegen. Er kwamen bijna 3000 mensen om het leven bij deze aanvallen. Onder de indruk zijn we, daar op ground Zero, Pennsylvania, maar ook later als we in het schitterende Capitool zijn, het hart van de stad Washington! We realiseren ons hoe rampzalig het geweest zou zijn als de passagiers van Flight 93 niet hadden teruggevochten!!

Als we verder in Washington diverse plaatsen bezoeken genieten we van de gemoedelijkheid van de stad, op veel plaatsen straalt het de overtuiging uit dat het de trotse hoofdstad van het land is, rijk aan verschillende culturen die pas later kwamen – ver vóór de Europeanen woonden er al oorspronkelijke Indiaanse bewoners. De plaats waar je als bezoeker vooral bent is het gebied dat The National Mall genoemd wordt. Een lintvormig gebied van bijna 4 kilometer met schitterende museums, parken, mooie gebouwen …….  We zijn een dag lang in het Capitool met de omliggende gebouwen, vooral de Bibliotheek van president Jefferson is schitterend, zie foto’s! Maar ook het Air and Space Museum, het Arboretum, het Witte Huis, Lincoln Memorial, en veel meer!

We kijken vooruit! Op 17 januari 2017 vliegen we weer terug naar Nederland, we hebben dan ruim een jaar gereisd! We zijn met de voorbereidingen bezig, zo bijvoorbeeld ook het vinden van een geschikte verscheping voor onze Bus vanuit Miami, terug naar Rotterdam! Ook in deze laatste weken houden we jullie op de hoogte van onze reis in het oostelijk deel van de Verenigde Staten!

Wimenwillieperbus!!