Je kunt van Shanghai eigenlijk wel zeggen dat het een relaxte stad is. Absoluut niet de grootschalige verkeersdrukte die je in Beijing ziet. Wat we ook grappig vonden was dat de ontelbare scootertjes waar de meeste mensen mee rond rijden allemaal elektrisch zijn, geen lawaai en geen stank dus! Er wordt niet geclaxonneerd, Shanghai is in feite een rustige stad. De business en toeristen centra zijn één en al neon en wolkenkrabbers, als je de leuke oude delen van de stad opzoekt lijkt het meer een rustige provincie stad.
Shanghai is heel modern, maar als je veel wandelt kom je ook in de oude binnenstad waar het gezellig is. In de restaurantjes pak je zelf aan een tafel uit bakken en manden, de bestandelen voor je maaltijd stel je zelf samen, brengt het naar de keuken , waarna je werkelijk een heerlijk bereide maaltijd terug krijgt!
Chinezen zijn kampioen in gebruik van hun mobieltjes, vrijwel niemand spreekt Engels en wij geen Chinees! Vraag je onderweg aan iemand iets dan pakt men onmiddellijk het mobieltje waar je moet inspreken wat je vraag is, de lokale google vertaald dat meteen en ze spreken het antwoord weer in en je ziet het antwoord in het Engels op het schermpje! Mensen zijn super behulpzaam. Overigens, met google kom je hier niet ver vanwege de handels perikelen met de VS, dus gebruiken we Bing en dat gaat eigenlijk okay.
Gisteren zijn we naar de waterstad Suzhou geweest, een uurtje met de trein buiten Shanghai. Het is één van de watersteden, een soort Venetie of Giethoorn x 10.000 want er zijn er een aantal rond Shanhai! Heel mooi om deze oude tuinen te zien, sommige tussen 500-700 jaar oud, met prachtige namen: we waren in de ‘Tuin van de Nederige Bestuurder’, De Talmende Tuin’ en de ‘Tuin van de Meester van de Visnetten’…… Schitterend aangelegd en op allerlei manieren heel oud, erg groot en veel mooie hoekjes om te zitten! Verder in de oude citadel gewandeld en in het zijdemuseum geweest! Heel mooi, maar niet zo indrukwekkend als we het ooit eens zagen in Uzbekistan! We reizen zoveel mogelijk met de metro en de trein, moet even wennen maar gaat goed. Lijkt ons dat ProRail en de NS-mensen uit Nederland hier eens een praatje gaan maken met de China-collega’s hoe die het voorkomen dat jongens en meisjes zonder kaartjes over de ‘controle hekjes’ springen! De procedure is eigenlijk precies hetzelfde als instappen in een vliegtuig. De (staats-)controle is enorm, en volkomen geinternaliseerd door de mensen, je krijgt er wel iets voor terug, China is ondertussen een middeninkomen land met over de 10.000 dollar pp/jaar! Waar komt dat vandaan? Maar het heeft een prijs!
Eerder waren we in het Joods Vluchtelingen Museum – interessant om te zien hoe Shanghai relatief grote aantallen joodse vluchtelingen (18.000) heeft opgevangen in de 30er jaren van de vorige eeuw, uit Duitsland, Oostenrijk maar ook nadat men tevergeefs probeerde om toegang te krijgen tot andere Europese landen – die de grenzen gesloten hielden. Veel van hen zijn tenslotte in Australie en de VS gaan wonen.
Voor museum liefhebbers is Shanghai the place to be! In China Art Museum, waar in 2010 de World Expo is gehouden, zijn in een schitterend gebouw permanent in 15 grote hallen. Op de bovenste verdieping op een muur dan 10 meter hoogte in een grote tekenfilm het leven in een aantal straten van Shanghai uitgebeeld! Heel mooi, iets om heel lang naar te kijken!
Er zijn weinig westerse toeristen hier, wel veel Chinese toeristen, Aziaten gaan heel veel ‘uit in eigen land’, ook al hebben ze maar 5 vakantiedagen per jaar. We zagen dat ook eerder in bijvoorbeeld Japan.
Oud en nieuw is zonder ruchtbaarheid verlopen hier. We hebben 2 dagen lang Happy New Year geroepen als dat zo uit kwam tegen deze en gene, waar men wel van op keek! Vuurwerk mag niet in China maar ik hoorde dat het er elders wel was. Het blijkt nu dat er eens een opstand geweest is bij een jaarwisseling en sinds die tijd is dat afgeschaft. Het Chinese vuurwerk dus niet voor eigen gebruik maar voor export naar Europa!
Aanstaande zondag, 5 januari vertrekken we naar Perth na een mooi verblijf in Shanghai. De bedoeling is om daar een Bus-campertje te kopen waarmee we op reis gaan, onze vrienden in diverse plaatsen bezoeken. In april zullen we de camper weer verkopen en terug reizen naar huis!.
Hartelijke groet van Wim en Wilie.
Klik voor de fotoserie op deze koppeling.