De reis door Australië begint!

De overgang tussen ons verblijf in China-Shanghai en Australië-Perth kun je rustig GROOT noemen! In Shanghai de vriendelijk maar gereserveerde houding van de mensen, je voelt je er absoluut een buitenstaander-in Perth de open joviale Australische sfeer – How isz’it Mate!? Het deed ons in deze dagen ook weer denken aan de 70-er jaren toen de Australische overheid actief emigratie stimuleerde vanuit de Europese landen – zo kwam er in mijn laatste jaar op de Hogere Cultuurtechnische School in Arnhem een Australische emigratiemedewerker om ons enthousiast te maken voor het Australisch staatsburgerschap! Ik, Wim, die toen net mijn hydrologie diploma kreeg, ging daarover in gesprek, kon metéén een hydrologie-baan krijgen bij CSIRO, een Australische dienst die vergelijkbaar is met TNO. En ook voor Willie in de zorg was dat niet anders. Het is tenslotte niet doorgegaan omdat een verkeer-overtredende automobilist Wim op de motor aanreed, begin Mei 1974. Een gebroken been en hij was er een flink poos zoet mee. Australië kwam niet mee in de picture Daarna hebben we middels uitzendingen met Dienst over Grenzen en ICCO naar Tanzania, Kenia en Zimbabwe mooie en belangrijke jaren in Afrika gehad, en veel goede jaren in Nederland!

Toen we rondwandelden in Perth kwam onze immigratiebereidheid van toén, de 70er jaren, weer boven. Realiseerden ons dat we bijna deel waren geweest van het Europese-Australië van toen! Interessant te zien dat nu Australië nu in rap tempo Aziatiseert, grote behoefte aan goed opgeleide expertise, vooral in de oostelijke steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en andere. Daar kan het uit eigen bevolking niet aan voldoen. ‘Europa’ wordt ook hier klein – wist je trouwens dat de Europese bevolking minder dan 10% van de wereldbevolking is? Krachtige stromen uit Azië, en niet alleen uit China, nemen het houtje over van Europa. Tegen die achtergrond is de strijd van Trump te beschouwen als een achterhoedegevecht – als hij het heeft over ‘America great again’ dan heeft hij het over het oude Europese-Amerika. En dat mooie oude Europese-America, met alle kwaliteiten, is nu een minderheid aan het worden, net als in Australië. Daar kan geen president iets aan doen.

In de afgelopen week zijn we ook bezig geweest om een CamperBusje te kopen waar we de komende maanden in zullen reizen. We liepen aan tegen een interessant Mitsubishi busje van een tweetal Duitse reizigers, maar de verkoop-APK gaf de eigenaars een heel lange lijst met reparaties mee! Bij verkoop van een oudere auto in Westelijk Australië krijgt een auto de road-worthiness test, in verband met de verkeerveiligheid en de nieuwe koper. Omdat de garages op het platteland veel goedkoper zijn dan in Perth zijn ze vertrokken naar een dorp waar ze een garage kenden, ze hadden ook nog tijd. Inmiddels hebben we een leuke kleine Mercedes Camper D100 uit 2003 met 287.000 km. kunnen kopen en ook behoorlijk goed ingericht. Nadat we daar een paar maanden plezier van gehad hebben zullen we die in het oosten van het land weer proberen te verkopen. Je kunt de bus, ongeveer 20 jaar jonger dan onze vertrouwde bruine VW-Wereldbus op de foto’s zien.

Mercedes kampeerbusje,

De foto’s van in en rond Perth en Fremantle, en in het bijzonder van de schitterende Botanische Tuin, waar uit alle delen van West Australia de bijzondere bomen, struiken en planten zijn verzameld, vind je hierbij! In het zuidwesten van Australië, zijn er gelukkig geen bosbranden. Deze zijn in het oosten een nationale ramp, mensen bij omgekomen, enorme schade aan de natuur!  

Dank voor jullie reactie per mail en in de website! Alle goeds! bekijk ook de Fotoseries Perth

Hartelijke groet, Wim en Willie