Het eerste reisverslag

 We zijn op reis Amigo …….!

……… zeggen Willie en ik tegen elkaar als we op 29 augustus op Schiphol aan boord zijn van het vliegtuig dat ons naar Buenos Aires zal brengen.

Elke keer weer nieuw: samen op reis! We vertrekken naar een volkomen nieuw continent, mijn werkreizen naar de Cariben niet meegerekend: Zuid Amerika zal heel anders zijn dan wat we tot nu toe gezien hebben in onze reizen. We laten ons drijven op het gevoel dat we geen idee hebben wat ons te wachten staat, we hebben veel mensen gesproken die goede dingen vertelden over hun Zuid Amerika reizen – wat zal ons aanspreken en gelukkig maken! Welk beeld zullen we krijgen van Zuid Amerika en welke ervaringen die altijd bij ons zullen blijven, wat niet meer te vergeten zal zijn! Rijker, omdat we mogen genieten van deze landen, de mensen en cultuur die we daar zullen ontmoetten, en ook de natuur. En soms kun je iets terug doen. Ook zullen er lastigheden zijn, in allerlei gedaanten en manieren! We zien wel!

Per vliegtuig vertrekken! Het is ook de eerste keer dat we niet met de Bus van thuis, vanuit Lheebroek vertrekken. Zowel de Zijderoute als ook naar Australië reden we gewoon van huis weg! De Bus is nu verscheept naar Montevideo en zal daar op 8 september aankomen! Maar dat is heel anders verlopen, dat is nu al bekend op het moment dat we dit schrijven!

…… en komen aan in Buenos Aires!

zon-op-BuenosAiresBij een schitterende zonsopgang landen we in deze metropool! We hebben geluk en zaten in het vliegtuig naast een Argentijnse vader en dochter die van hun zaken uit China terugkwamen. Bijzonder vriendelijke mensen, ze bieden aan om de taxi te delen, dat is gezien de enorme afstanden in Buenos Aires erg prettig. En ook, zij kennen de locatie van ons Bed & Breakfast! We zijn eerst twee dagen in Palermo-Soho, één van de prettige downtown uitgaansgebieden! We proberen het Argentijnse dag en nacht ritme op te pakken -5 uren tijdverschil is toch wel een flinke jetlag! We wandelen veel in Soho, zien dat zowel ‘s middags als ‘s avonds als ’s nachts als ’s morgens de terrasjes vol zijn en blijven, winkels altijd open en voortdurend straten vol vriendelijke mensen, veel jongelui!

Ook grotere afstanden lopen we dan door Soho, je ziet meer als je loopt, nemen een bus als het verder is, of de ondergrondse, ontmoeten aardige Duitse studenten. We komen op de Plaza de Mayo, één van de bekendste plaatsen van Buenos Aires. Plaza de Mayo is de plaats geweest waar van de Argentijnse sociale en politiek actie. De bekende Evita Peron hield hier haar toespraken voor rechtvaardigheid in Argentinië, waardoor de Plaza de Mayo volstroomde met tienduizenden Argentijnen om te luisteren. Ze sprak vanaf het balkon van het Casa Rosada, een mooi rood historisch gebouw aan de Plaza. Ze werd ook well ‘Queen of Hearts’ genoemt. Haar laatste speech is te zien, te beluisteren op https://www.youtube.com/watch?v=Dr7ymWtnHWc

Minder grootschalig, maar zeker net zo belangrijk, zijn de bijeenkomsten van de Dwaze Moeders. Sinds 1977 komen ze elke donderdag (en nog steeds) bijeen om de slachtoffers en de vermisten, vaak hun zonen, van de militaire dictaturen te herdenken, te vragen waar hun vermisten zijn! Voorheen vroegen ze op het Plaza de Mayo ook om hun eigen erkenning van de regering, maar dat is niet meer nodig, de erkenning hebben ze gekregen. Karakteristiek zijn hun witte hoofddoekjes, de route die ze lopen op de Plaza is uitgezet met witte hoofdoekjes op de verharding. https://www.youtube.com/watch?v=nnZhGoYUjU8

Naar Montevideo ………

………. gaan we na slechts 2 dagen in Buenos Aires te zijn geweest. De afstand tussen deze steden is niet groot, we komen daar terug weten we. Montevideo is belangrijk omdat daar de inklaring van de Bus plaats vindt. We willen er graag zijn om de haven te leren kennen, en ook onze inklaarder, Eduardo Kessler, die zich over onze Bus zal ontfermen. In Montevideo volgen we ook een korte cursus Spaans, al was het alleen maar om een paar basale zinnen te kunnen zeggen, begroetingen te doen en de weg te vragen!! Spaanse taal is trouwens een flink karwei, anderhalf uur prive les per dag van een lerares, en daarbij nogal wat huiswerk! We merken dat het leren van een taal als gepensioneerden niet mis is, dat ging vroeger heel wat beter! Onze kamer hangt nu vol met woordenlijsten, uittreksels!Oefeningen in beeld !

In de haven van Montevideo lopen de zaken echter heel anders dan we verwachtten! We zagen uit naar de boot die zou arriveren op de 8e september en de container zou afleveren!! Toen we bij Eduardo kwamen op die dag zagen we meteen aan hem dat er iets aan de hand was! Voorzichtig begint hij uit te leggen dat er een staking aan de gang is in de haven, dat hij nog niet weet of het ons schip zal vertragen, etc. Als we daarop niet al te geschokt reageren, komt het hele verhaal: deze hele week ligt een groot deel van de haven plat en … jawel, de boot die onze Bus zou brengen maakt geen stop in Montevideo en vaart meteen dóór naar Santos bij Sao Paulo in Brazilië, 2000 km hier vandaan! We overleggen met Eduardo en ook met de verscheper in Rotterdam en krijgen het advies om maar niet achter de Bus aan te reizen – het was even onze gedachte om de Bus in te klaren in Santos.. Die haven staat niet goed bekend, veel moeite om cargo geklaard te krijgen, langdurig en duur. Onze container zal in Santos door een ander schip opgepikt worden om weer naar Montevideo gebracht te worden: op de 22ste september wordt het verwacht! Dat is een vertraging van 14 dagen! Veel is er niet aan te veranderen en we besluiten bus tickets te kopen en gaan met het openbaar vervoer door Uruguay reizen, een prachtig land!!

Eduardo, onze inklaarder in de haven, vindt het allemaal heel erg en stuurt voortdurend verontschuldigende en ook bemoedigende mails. Een voorbeeldje: Dear Wim and Willie, Glad you are well and happy! Do not be discouraged by simple things. Enjoy! Eduardo

In een ander mailtje nodigt hij ons uit voor het weekend op zijn boerderij.

Meer verhalen over onze reis in Uruguay, en natuurlijk over de inklaring van onze Bus, in een volgend verslag.

Bekijk ook onze fotoseries en enkele filmpjes van Uruguay.

Wim en Willie

11 september, ‘15

2 gedachten over “Het eerste reisverslag

 1. Aline

  Lieve reizigers,
  Op 29 aug.vertrokken en al veel meegemaakt. Jammer dat de inklaring van jullie bus vertraging heeft maar ik heb intussen geleerd dat jullie vertrouwen en moed elke tegenslag overwinnen.
  Het lijkt me idd. moeilijk om het Spaans onder de knie te krijgen, is wel een goede hersenkraker.
  Plaza de Mayo: belangwekkend om dit plein met eigen ogen te zien, dappere moeders!
  Wens jullie een voorspoedig vervolg van jullie reis. Lieve groet, Aline

  1. Angelo Magrino

   Hello Wim and Willie, I’m Angelo from Italy. I hope you can get your car very soon. I will do the same trip next year. Please let me know from where you got the Mercosur Insurance car? In Buenos Aires or well in Montevideo? You can tell me the name of the Insurance Company? All the best and enjoy the trip. Angelo.
   P.S. very sorry for my bad English.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.