Terug in Australië!

Beste allemaal, we hebben jullie wel een tijdje laten wachten op een volgend reisbericht en foto’s! Gerard, de webmaster, liet dat ook duidelijk aan ons merken!! Na de aangename dagen in Thailand pakken we de trein en bus in Maleisië en reizen in één ruk door naar Singapore. Daar gaan we eerst overleggen met Singapore Airlines of we ons ticket dat we door ons overhaaste (corona) vertrek in 2020 niet gebruikt hadden, nu nog kunnen gebruiken. Een meevaller, we krijgen een compensatie op het deel van het ticket. De fotoserie Thailand-Maleisie – Singapore staat hieronder:

Na aankomst in Melbourne is het weerzien in Geelong met Jim en Lynne Mason heel prettig! We kennen elkaar uit onze jaren in Afrika en vanuit QUEST. Ze zijn  maatschappelijk heel actief, Jim is wethouder in Geelong (Labour) en daarnaast hebben ze een boerderij waar jongvee zo biologisch mogelijk geweid en vetgemest wordt. Lynne is actief in een landschapsontwikkelingsgroep en schildert. Samen zijn ze intensief bezig om hun boerderij en bos te ontdoen van exoten, planten die oorspronkelijk niet in Australië voorkomen, en met herbeplanting.

Het was op Jim en Lynne’s boerderij waar onze camperbus de afgelopen 2,5 jaar heeft ‘gelogeerd’ na ons snelle vertrek. De APK die we nu, na schorsing, eerst moeten doen is administratief heel bewerkelijk, en tenslotte krijgen we alles geregeld in Adelaide – we mogen weer de weg op! Prachtig om te zien dat na opladen van de accu de bus weer meteen loopt! We rusten in deze dagen ook uit van de voorgaande reis! 

Is een wereldreis per trein leuk!?

Op deze ‘plaats van bestemming’ komen we aan een reflectie toe. De kernvraag is: is het reel om per trein en bus vanuit Nederland naar Azië te reizen om een bijdrage te leveren aan minder vliegen, vervuiling en klimaatverandering! Het idee is om in circa één maand uit Nederland naar een Aziatisch land te reizen, daar één maand vakantie te hebben en vervolgens weer één maandje te gebruiken om weer naar huis in Nederland te gaan!       

Het is zeker mogelijk, en belangrijker: het is heel prettig reizen, je ziet vanuit de trein veel landen, landschappen en steden, je komt in de trein regelmatig gezellige mensen tegen met wie het goed  reizen is. Je kunt onderweg in de steden één of twee dagen uitstappen om rond te kijken en uitstapjes te maken. We hebben wel een aantal ervaringsdingetjes opgedaan in deze reis die we gaan toepassen in een volgende grote treinreis. Om maar een paar te noemen: we zullen vóór vertrek zoveel mogelijk voor alle landen 3-maanden visums aanvragen waarmee je 2 keer een land binnen mag. En geen e-visa’s want daar kun je alleen maar mee vliegen tussen lucht havens! Dus vooral ‘overland visums’, lastiger te krijgen en ook duurder! En ook de treintickets zoveel mogelijk vooraf regelen – we denken dat een boekingsbureau daar mee kan helpen want sommige websites van de treinvervoersbedrijven zijn heel moeilijk toegankelijk en te gebruiken. Voorbeelden zijn Roemenië, Bulgarije en India. Verder ook praktische dingen: neem een reserve mobiele telefoon en NLse sim kaart mee, een powerbank etc.

Fotoserie: aankomst in Queenscliff bij Jim en Lynn Mason na de landing in Melbourne

Hieronder de fotoserie van een wandeling door Queenscliff

Bezoek aan vrienden in Australië

Australië is vooral het bezoeken van mensen, ze wonen op grote afstand dus genieten we van het land. Australië heeft iets heel gemoedelijks, alles lijkt jong en nieuw, men houdt van Australië!

Ons bezoek bij Allan en Cathy Thompson in Adelaide (fotoserie hierboven) komt ook voort uit ons Afrika netwerk! Veel paralellen met ons levensverhaal! Teveel om te vertellen. En dit patroon gaat door, we logeren een paar dagen bij Eric Hedt en Leonore, met wie we in een Tanzaniaans vluchtelingen kamp werkten, zo goed elkaar weer te zien! Veel goede herinneringen!  De fotoserie daarvan staat hieronder.

Daarna het bezoek aan Canberra waar we gastvrij ontvangen worden door kinderen van Allan en Cathy; Luci, John en hun dochter Emily! We genieten van Canberra, de prachtige en indrukwekkende museums, zoals manifestatie over Democratie, het Nationaal museum, de Botanische tuinen en meer. De foto’s daarvan zullen nog komen.

Voorbereiding voor de terugreis

Ondertussen zijn we weer begonnen met de planning van onze terugreis per trein, of bus als er geen trein is! Het is nu duidelijk dat het niet mogelijk zal zijn om via Myanmar te reizen, de crisis in het land na de doodstraf van 4 oppositieleden is groot. We zullen naar Calcutta vliegen en vandaar weer per trein verder via India, Pakistan, Iran, Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland en dan weer Lheebroek!  De visa aanvragen kosten weer tijd, we merken dat het beter gaat in ons eigen land dan in een ander land. Zo moeten we bijvoorbeeld voor Iran onze paspoorten laten waarmerken, waarvoor we een extra trip naar het Nederlandse consulaat maken.

Maar eerst brengen we nog een bezoek aan Mike en Maggy Holmewood, ze wonen niet ver van Sydney. We kennen elkaar uit Zimbabwe. We zien er naar uit om met hen een reis te maken in oost Australië, we zijn daar nog niet geweest! Erg leuk om hen weer te spreken na hun bezoek aan ons, enkele jaren geleden.

We maken ons op om zo rond 29 augustus van Australië naar Calcutta te gaan om rond 15 september weer thuis te zijn!

Alle goeds toegewenst en een mooie zomertijd met hopelijk wat meer regen!

Wim en Willie

(meer foto’s van deze periode vind je op de volgende pagina.)