2015,16: Amerika

Aankondiging uit 2015

Zomer 2015: Onze reis naar Zuid Amerika begint.

(foreign viewers click here)
WW

Op het moment dat we dit schrijven zitten we in het vliegtuig naar Buenos Aires, we zijn begonnen aan onze reis naar de Amerika’s! Tot Februari ’16 zijn we in verschillende landen in Zuid Amerika, zoals Argentinië, Uruguay, Paraguay, Chili, Peru, Bolivia en Ecuador. We reizen natuurlijk met onze bruine Volkswagen Camper, die ons al sinds 1983 ‘overal’ brengt en waarin we tijdens onze reizen 24/7 rijden-wonen-slapen! Regelmatig op mooie plaatsen bivakkeren, genietend van de omgeving in steden en natuurgebieden. Gemiddeld rijden we op deze grote reizen rond de 150 km per dag.SAM_2176

We zien er naar uit om Zuid Amerika in de komende maanden te leren kennen. Een continent voor ons zo goed als nieuw. Culturen met belangrijke Europese verbindingen, maar ook veel uit heel oude tijden! Interessant om dat te ontdekken, je komt letterlijk verschillende werelden tegen. Uit onze eerdere reizen weten we hoe aangenaam het is om mensen onderweg te ontmoeten, die daarover willen vertellen, kunst te zien uit die oude en ook nieuwe tijden. En het alledaagse mooie van lokaal voedsel, muziek, gebouwen, natuur-zo klein als plantjes kunnen zijn, dieren en de grootsheid van gebergtes, waar we als mensen bij in het niet vallen.

Het grote overland reizen is ons in het bloed gekropen. De reizen die we door de jaren heen gemaakt hebben zijn heel verschillend. De eerste was van Zimbabwe naar Nigeria (1987/’88) samen met onze vier kinderen, toen nog klein! Veel later in 2009 de Zijderoute tot China en in 2012 de reis naar Australië. Daar tussendoor mooie kleine reizen in Europa en zuidelijk Afrika. Het heeft ons aangereikt dat reizen je leert om op mensen te vertrouwen! We zijn van het eenvoudig reizen gaan houden, in onze Volkswagen Bus; en zoveel mogelijk van het gewone leven in de omgeving willen meemaken.

2015-08-05 VW in Pernis bij Cargo ScreenHunter_9887 Aug. 06 07.40

We hebben over het afgelopen jaar regelmatig geschreven over onze reizen in Zuid en Midden Amerika, de Verenigde Staten inclusief Alaska en recent Canada. Ons aanvankelijke plan om in de herfst van 2016 weer terug zijn hebben we bijgesteld omdat vanwege mooie en belangrijke gebeurtenissen in ons gezin, in Maart werd Catalina geboren, dochter van Mariam en Mike. Daarna in Juli was het feest vanwege de geboorte van Pleun bij Simone en Wiebe en het feest van de bruiloft van Inge en Willem!! Bij elkaar nogal wat weekjes in Nederland geweest waardoor de voltooiing van onze reis nu in Januari 2017 zal zijn!

Reisplan

We vliegen op 28 augustus naar Buenos Aires (Argentinië), de bus is al op de boot naar Montevideo (Uruguay). Het reisplan ligt in grote lijnen al klaar:

De eerste week een beetje wennen, en met openbaar vervoer reizen we naar Montevideo om de bus in de haven op te halen. Na een rondreis in Uruguay reizen we door Argentinië naar Vuurland-Ushuaya en Patagonia, via Chili, het Andes gebergte, Bolivia, en Peru naar Ecuador. Rond de jaarwisseling hopen we in Quito (Ecuador) onze familie; Leen en Jimena en hun pas geboren zoontje te begroeten! Vanuit Quito komen we 16 januari 2016 voor enkele weken naar Nederland om thuis te zijn als Mariam en Michael hun jongste kindje verwachten, en om al onze kinderen en kleinkinderen weer even te zien. Na onze terugkeer reizen we door naar Colombia en verschepen we de Bus naar Panama waarna we door Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico naar de Verenigde Staten. Door het westen van de VS reizen we via Canada naar Alaska. Daarna diagonaalsgewijs van noordwestelijk Canada naar het zuidoosten van het land. Daarna vanuit zuidoost Canada een reis door het oostelijk deel van de VS naar Miami, waar we in één van de havens de Bus weer terug zullen verschepen naar Nederland. We zullen rond midden januari 2017 in het vliegtuig stappen en weer neerstrijken op Lheebroek !

Hieronder in omgekeerde volgorde de feitelijk gevolgde routes in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika

De route in het Oosten van de VS van noord naar zuid is hieronder geschetst.

In oktober gingen we van west naar oost door Canada omlaag.

canada

 

7 september vanuit Canada over de grens weer in de USA, op weg naar Fairbanks Alaska. Een highway (top-of-the-world highway) is hier niet meer dan een onverharde weg; zie State Highway 9, Alaska 1 km van de grens met Canada.vs-4

We zijn eind augustus per boot in 1 dag van port Hardy naar Prince Rupert gevaren, net onder Alaska, en zo 1800 km rijden uitgespaard. Van Prince Rupert op de grens met Alaska is het daarna nog een paarduizend kilometer rijden om met de bus Alaska in te komen.

Hieronder verder de route die we in het Westen van de VS hebben gevolgd vanaf de onderbreking in Phoenix.vs-3

 

 

 

Hieronder de afgelegde en geplande route van Panama naar Mexico. vanaf Cartagena ging de bus in een container naar Colon en zelf vlogen we via Bogota en Medellín naar Colon, Panamamidden-am
Hieronder ongeveer de afgelegde route van de Zuid Amerika reis tot Cartagena, Colombia.

zam33

 

 

boot-nat-monttJPG

maand periode land
sept. 2015 tot 4 sept Montevideo, bus uit haven
sept. 2015 17-24 Cabo Polania, Chuy, Tacuarembo, Termas de Dayman, Paysandu, Piripolis, Punta del Este, Minas
okt. 2015   Buenos Aires, Bariloche
nov. 2015 Patagonia, Ushuaia
3 nov 2015 6 nov 2015 Veerboot Puerto Natales -> Puerto Montt
dec. 2015 Santiago, Arica, Lima
jan. 2016 Lima, Quito
jan.-mrt 2016 8 wkn pauze NL
apr. 2016 Ecuador, Colombia
apr. – jun. 2016 midden Amerika
jun. – jul. 2016   pauze NL
27 juli 2016 Phoenix, Arizona
31 juli 2016 Grand Canyon
7 august. 2016 Los Angeles, California
14 aug. 2016 San Francisco, California
21 aug. 2016 Salt Lake City, Utah
27 aug. 2016 Seattle, Washington
sept. 2016 Vancouver Island + Vancouver (Canada)
sept. 2016 Anchorage, Alaska
okt. 2015 Québec, Canada
nov. 2016 St Paul, Minnesota, Chicago, Detroit
 dec. 2016     

– 17 jan. 2017

  Langs de Oostkust naar het zuiden, 16-22 januari de bus verschepen vanuit Florida, 17 januari vliegen we zelf naar Nederland