Afsluitend verslag Uruguay

Onze laatste dagen in Uruguay!

Terwijl we dit versturen zijn we al weer ruim twee weken in Argentinië! Nadat we de Bus bevrijd hadden uit de container en we vrijelijk door Uruguay konden stuiteren hebben we eerst het grote genoegen gehad om een weekend te logeren op de boerderij van Eduardo Kessler en Silvya! Eduardo werkt in de haven van Montevideo en heeft onze Bus ingeklaard van de douane! Dat was erg prettig en ze nodigden ons uit voor dit weekend. Op de boerderij hebben we veel gepraat over hoe het leven is in een typisch immigratie/integratieland –daarbij ook denkend aan Europa!- we hebben de struiken gemaaid op de percelen land die nog overwoekerd zijn met opschot dat er niet hoort te staan omdat daar volgend jaar de boomgaard jaar gepoot zal worden!

Dan toch nog langs de stranden!

In de zuidelijke gebieden ontkom je niet aan de stranden! Omdat we niet zo van ‘zand in’t kruis’ houden hebben we weinig of geen tijd besteed aan de stranden, behalve er hier en daar een korte wandeling te maken! Vooral de explosie aan wolkenkrabbers in Punta del Este waar grote aantallen Argentijnen hun vakantie doorbrengen was niet erg aantrekkelijk, nu is het trouwens een spookstad omdat het lente is en de zomer pas op volle gang is in december! We koersten door naar het verdere oosten waar we een bezoek brachten aan Cabo Polonio, e26 heerlijk uitwaaien en genietenen redelijk geïsoleerd strandgebied in een nationaal park. Grote aantallen zeeleeuwen, zeehonden waren er te bewonderen! Grappig zijn ook de bewoners die zich gevestigd hebben in Cabo Polonio, een grappige diversiteit aan mensen die deze relatieve eenzaamheid heeft verkozen en in fantasievolle zelfgebouwde en geïmproviseerde huizen en hutten woont!

Leuk om met succesvolle ondernemers te praten!

Tijdens onze reisvoorbereiding hoorden we van een Zwitserse bevolkingsgroep, de Waldensers, die als een onderdrukte protestantse bevolkingsgroep, na conflicten met de Katholieke kerk een goed heenkomen zochten in Uruguay en ook in andere delen van de wereld. In de theologie van de Waldensers neemt sociale rechtvaardigheid en respect voor religieuze diversiteit een belangrijke plaats in. De Waldenser in Uruguay hebben zich vooral toegelegd op landbouw en veeteelt. En zo kon het zijn dat deze hardwerkende lieden in zuidwest Uruguay meer dan de helft van de nationale consumptie aan kaas produceert!

We willen graag een bezoek brengen aan een klein bedrijf dat zich met kaasproductie bezig houdt en via een vriend van Sjaak de Boer (Met dank Sjaak!) komen we in contact met Soledad Bergós, een landbouwingenieur. Soledad maakt een afspraak voor ons met Brigitta en Daniel Malan. Samen hebben ze een veehouderij waar voor Uruguay heel bijzondere kaas geproduceerd wordt: blauwe kaas, bij ons bekend als Deense blauwe kaas. Brigitte heeft Biologische chemie gestudeerd, en dat komt goed van pas omdat blauwe kaas maken specialistische kennis vraagt. Patrick haar man is boer en doet het werk met het vee en doet daarnaast de werkzaamheden op de kaasmakerij. Hun bedrijf: 17 hectare en 18 zwartbonte en jersey koeien, veel alfalfa als weiland!09 Ziet er blakend uit Ze vertellen met enthousiasme over hun vak, veel technische details over het blauwe kaasmaken en hun werk op de boerderij. Ook dat ze met alleen melk of vlees productie alleen de kosten van hun gezin met twee studerende kinderen niet zouden kunnen opbrengen, en dat het nu, met de productie van de blauwe kaas, heel goed gaat met hen! Schitterend voorbeeld hoe kleine bedrijven met een nieuwe product en een goeie marktstrategie sterk staan! We spreken af met Brigitte en Patrick dat we aan TripAdvisor een verhaaltje schrijven over hun bedrijf zodat geïnteresseerde bezoekers na afspraak een bezoek kunnen brengen (en kaas zullen kopen!).

En ook met de organisaties die het agrarisch platteland helpen ontwikkelen

Soledad heeft een tweede afspraak gemaakt. Het gaat om een biologisch landbouwbedrijf dat door het Oecumenisch Centrum Emmanuel niet ver daar vandaan opgezet is. Het centrum zet zich in om de boeren meer en betere kennis te geven over biologische landbouwmethoden, betere en ook meer producten en prijzen. Ze werken samen met een groot aantal kerken en boerenorganisaties in het zuidwestelijk delen van het land, geven cursussen en ook voorlichtingswerk aan de boeren. In hun winkel worden een groot aantal producten verkocht uit de eigen boerderij of van aangesloten boerderijen. We zijn blij dat we op dit project van het Oecumenisch Centrum een bezoek gebracht hebben; het maakt goed dat we niet in staat waren om in Zuid Brazilië een bezoek te brengen aan Turvo, waar door een studievriend van Wim, Ben Hakvoort en zijn vrouw Agnes, een landbouw en plattelandsontwikkelingsproject is opgezet. Door de vertraging met de verscheping moesten we dat plan laten varen omdat het heel veel extra kilometers rijafstand met zich mee zou brengen. We hopen dat we in de toekomst nog eens in Turvo op bezoek kunnen gaan!

De overtocht van Uruguay naar Buenos Aires

We rijden na deze twee bezoeken terug naar Colonia in zuid-west Uruguay waar de ferry vertrekt die we geboekt hebben naar Buenos Aires-Argentinië. We blikken terug op de prachtperiode van 4 weken die we in Uruguay reizende hebben doorgebracht. We hebben Uruguay als een relaxt land ervaren, een bevolking uiterst gemoedelijk en vriendelijk, waar het heel goed reizen is!! We zijn blij dat we dit kleine land, ingeklemd tussen de machtige buurlanden Brazilië en Argentinië hebben leren kennen!

We zijn ’s avonds voor vertrek op bezoek nog bij Soledad in Colonia! Een prettig bezoek, weerspiegelt veel van onze ervaringen, zoals hierboven en in eerdere brieven beschreven. Bedankt Mario, Solange, Julius, Valeri, Eduardo, ….. Soledad en iedere andere sympathieke Uruguees die we mochten tegenkomen op dit deel van de reis!

De foto’s die we maakten gaan hierbij! Het volgende verhaal is over Buenos Aires en noord Argentinië.

Hartelijke groet,

Wim en Willie

3 gedachten over “Afsluitend verslag Uruguay

  1. geert klaassen

    Hoi Wim en Willie

    Weer leuk om jullie ervaringen te lezen. Hoe doen jullie het met eten en zo ? Dagelijks met een spiritus brandertje wat koken?
    Ben ook wel benieuwd hoe in het land over de politiek van het verleden gepraat wordt.

    Wij zijn intussen al weer 4 dagen in Quito, maandag 19 okt gaat Jimena weer voor de check up naar de gynaecoloog .

    goede groet

    Geert en Grietje

  2. Jos en Thea

    Hoi Wim en Willie,
    Mooi verslag over Uruguay. Er is niet veel over bekent over het land tussen de 2 grote reuzen. Toch wat ik er van wist komt wel overeen waar jullie over . Mooie foto’s, fijn dat het met de auto prima gaat
    Groet vanuit een koud regenachtig kikkerland. Morgen gaan we naar zuidlimburg om herfstvakantie te vieren. Groet en Thea en Jos

  3. geert klaassen

    Hoi WenW

    Mooie verhalen en dito foto’s. Ik weet nu zeker dat we in de tijd van mijn werk bij het werelddiakonaat een activiteit bij Centro Emanuel hebben gesteund. Mooi om dat nu te zien.

    Heb je ook nog geholpen met melken Wim?

    goede trip verder.

    Geert

    PS Ben wel benieuwd hoe de Chilenen (als je daar straks bent) verhalen over Argentijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.