Het bijzondere Mendoza stad!!

Mendoza, een stad in de woestijn …!

We kijken er al een poosje naar uit om naar de stad Mendoza te gaan, in het noordwesten van Argentinië. Van de voorbereidingen weten we dat het een aantrekkelijke stad is! Als we binnen rijden is het meteen mooi! Was dat door de prachtige brede vierbaanswegen met de klassieke smeedijzeren straatverlichting, de mooie gebouwen die aan zuid Europa doen denken, een groene stad – niet alleen veel bomen geplant maar ook vooral mooie parken! Het is ook meteen leuk dat er een persoon naast ons rijdt, naar onze bus wijst – zijn duim opsteekt en door het open raam roept dat hij ook een oude VW-Bus heeft! Niet te vergelijken bijvoorbeeld is Mendoza met San Juan, de stad zo’n 100 kilometer vóór Mendoza: daar reden we door een woestijngebied, een heftige stofstorm, geen groen, geen parken, geen landbouw en geen wijnbouw, etc. De gebieden aan de voet van de Andes zijn in feite woestijngebieden: er valt rond de 100 mm regen per jaar, onvoldoende voor natuurlijke vegetatie ontwikkeling, productieve landbouw en veehouderij. Het verschil is dat Mendoza het enorme water reservoir in de Andes, op sommige plaatsen een tientallen meters dik pak sneeuw en ijs, dat in het voorjaar en zomer als smeltwater naar beneden stroomt, beter gebruikt dan San Juan.

Interessant om vanuit water management oogpunt na te denken over de hydrologie van de Andes: waarbij conservering van het smeltwater een belangrijke kunde is! De oorspronkelijk Inca bevolking deed dat al, hebben irrigatie systemen aangelegd, gebruik makend van het smeltwater. Daardoor was het mogelijk om al in hun tijd Mendoza als stad te bouwen en later landbouw en wijnbouw te ontwikkelen. Dat is in San Juan niet gebeurd – ons niet bekend waarom niet – en de stedelijke ontwikkeling is daar ook nooit op vergelijkbare manier van de grond gekomen! Alle stadsbeplanting en parken worden nu nog steeds geïrrigeerd gebruikmakend van de delen van het oorspronkelijke irrigatie systeem. Dit is naderhand door het Spaanse en Argentijnse bestuur uitgebreid; overal in de stad stroomt nu water!

Als je in Mendoza bent laat je al gauw je glas bier staan ….

De Mendoza bevolking heeft sterke wortels in Europa! Gebouwen zie je geïnspireerd door de Franse en Italiaanse architecten. En vooral ook de wijn! – in het Mendoza gebied wordt 70% van de Argentijnse wijn geproduceerd! Je waant je Frankrijk, Duitsland, in Zuid Afrika!! De eerste wijndruiven werden meer dan 500 jaar geleden door de Jezuïeten geplant. Vanaf 1800 hebben vooral Franse, Italiaanse en Spaanse immigranten de bekende en ‘nobele’ Europese wijnstammen ingevoerd en de oude rassen werden verdrongen door de Cabernet Sauvignon, Syrah and Merlot.

SAMSUNG CSC

Buiten de stad liggen prachtige uitgestrekte wijnvelden die door oude kleinschalige aquaducten van water voorzien worden, aangevoerd over grote afstanden uit de benedenlopen van de Andes. Juist de gecontroleerde irrigatie en de onafhankelijkheid van weinig betrouwbare regen heeft de kwaliteit van de wijn sterk verbeterd. Ook het temperatuurverschil tussen de koude woestijn-nachten en overdag geven de wijndruiven een betere smaak en hoger suikergehalte.

Wijnboerderij Familia di Tommaso

Er zijn veel oude familie bedrijven waar wijn bereidt wordt! We bezoeken de winery van Familia Di Tommaso. Schitterende klassieke bedrijfsgebouwen, omgeven door de wijnvelden! Nadat we gearriveerd zijn wordt er samen met een aantal andere bezoekers uit Zuid Afrika meteen een kleine wijn proeverij georganiseerd en veel verteld over de oude Argentijnse wijnsoorten, zoals de Malbec wijnen en de modernisering. We lopen door de kelders waar grote gemetselde wijnvaten en kleinere eiken wijnvaten staan, en laten zien hoe de wijn productie gaat. Er wordt met trots gesproken over de kwaliteitsstandaarden van de Di Tommaso’s die het bedrijf na 4 generaties nog bezitten en runnen: bij hen slechts de kwaliteit van de wijn – alleen de hoogste kwaliteit wordt hier geproduceerd! 33 een toast op een goede reisDruiven die kwalitatief niet voldoen worden doorverkocht aan andere bedrijven die mindere soorten wijn produceren. We sluiten de dag af met een lunch op de winery, jawel, met een fles Di Tommaso wijn! Een fantastisch bezoek!

International Mendoza Youth Hostel

Aan het eind van de middag rijden we terug naar Mendoza. We logeren in een hostel omdat de plaatselijke stadscamping droevig slecht was, geen warm en nauwelijks koud water, erg vies etc. en niettemin heel duur! Hostels zijn vaak bijzonder gezellige plaatsen, je ontmoet er allerlei soorten reizigers en kunt veel tips krijgen en je eigen verhalen kwijt! Er is een gemeenschappelijke keuken en je kookt dus je eigen potje. Overigens kun je dat ook in de Bus blijven doen als de keuken bijvoorbeeld te druk bezet is, zoals we dat wel hadden in Rusland in een eerdere reis. Ook is er internet, nodig om contact met de kinderen te houden, voor de website en ook om een aantal dingen te communiceren voor Wim’s werk. Vanuit de hostel besteden we de tijd in de stad aan wandelingen en vooral naar de prachtige parken, zoals bijvoorbeeld het betegelde Plaza Espana! Het Museum Fundacional die het oorspronkelijke Mendoza laat zien tot de verwoesting door de aardbeving van 1861 en vervolgens de wederopbouw. En ook praktisch: we vinden na zoekwerk iemand die de schroefdraad van de bevestiging van de linker zijspiegel van de Bus kan repareren, zowel als ook het gebroken kabelschoentje diep in het dashboard – de ruitenwisser en verwarmingsventilator doen het weer!

Mendoza, hoe Zuid Amerikaans en Europees ben je …!?

We vinden het een mooie beleving om meer te begrijpen van de cultuur van plaatsen en sommige bevolkingsgroepen in Zuid Amerika. In Mendoza woont een relatief grote middenklasse, een bevolking met sterke Europese wortels, die ook de Europese waarden en kwaliteit wil uitstralen waarmee het zich verbonden voelt! Een overschatting daarvan misschien, door afstand en selectief contact, misschien een herinnering, een overlevering?? Maar een middenklasse wordt alleen een stabiele en behoudende klasse als ze zich organiseert. Gebeurt dat nu in de Zuid Amerikaanse landen? Nog veel te leren voor ons, antwoorden op dit soort vragen. Als we af en toe met Zuid Amerikanen praten over het Europa van nu en de problemen, zijn er snel vragen waarom de Europese leiders zoveel tijd laten verlopen en niet tot oplossingen komen voor de problemen van de laatste jaren!? Men wil het beeld van het Europa waar kracht en ontwikkeling zijn oorsprong heeft, en waar men zich mee wil identificeren, niet loslaten! Interessant om in die gesprekken uit te komen op een gemeenschappelijke noemer, in Europe zwak leiderschap met gelukkig relatief sterke instituties en in Argentinië corrupt leiderschap met veelal zwakke en nauwelijks functionerende instituties. Dit laatste wordt vaak genoemd als één van de eerste problemen van het land. Maar ook de armoede is nog enorm, we hoorden dat er een statistiek is die zegt dat meer dan 10 miljoen (CIA info 30% in 2010) van de 41 miljoen Argentijnen onder de armoedegrens leven! En dat is de afgelopen jaren niet verbeterd! Misschien verderop in onze verhalen wat meer aandacht voor armoedeoorzaken en gevolgen in Zuid Amerika.

Wij gaan verder …!

Na deze mooie dagen in Mendoza vertrekken we op zondag 18 oktober verder naar het zuiden van Argentinië! Op weg naar Patagonia, een buitengewoon mooi deel van Argentinië. We passeren door Parque Nacional Nahuel Huapi, slapen in het dorpje Villa Traful en genieten van de bijzonder mooie 7 meren. Meer over de het prachtige Patagonia in ons volgende verhaal en foto’s!

Wim en Willie per Bus!