Parque Nacional Nahuel Huapi

Dit park ligt niet ver van Ruta 40 en staat vooral bekend om de grote gletsjers tot 100 kilometers lengte! De meren, en er zijn er heel wat, zijn prachtig in de parken binnen het Nahuel Huapi park. 16 Vulkaan, onderweg langs de Andes op route 40Ook vulkanen waarvan men denkt dat ze niet meer actief zijn, maar de Andes als geheel is een jong en actief gebergte en vulkanen die lang inactief waren kunnen plotseling weer actief worden.

Het park is vooral ontwikkeld om belangrijk inheemse flora en fauna te beschermen en omvat ook een aantal hogere gebieden van de plaatselijke Andes.  De meeste bergtoppen hebben nog sneeuw als we er zijn, rijden op veel plaatsen dan ook door de smeltwater stroompjes die over de wegen gaan.

Tegelijkertijd is het op plaatsen ook droog door de sterke wind, we passeren een rivierbedding waar de wind door de omliggende bergen een ware zandstorm veroorzaakt! 32 route 40 we gaan de bergen weer in, op weg naar Nahuel Huapi National ParkAls er één ding typerend is voor het weer in zuidelijk Argentinië dan is het wel de voortdurende heftige stormwind – verder in het zuiden is de voorruit van de Bus al eens gezandstraald door een heftige zandstorm: duizenden klein spikkels op de voorruit. Deze wordt zeker afgekeurd in een toekomstige APK in NL!

Na een lange dag rijden zijn we blij in aan te komen in Villa Traful een klein dorp waar campings, kantoren en winkels zijn! Overnachten is nog even een probleempje, omdat het laagseizoen is en campings nauwelijks klaar om gasten te ontvangen! Maar na speuren en vragen kunnen we op een camping staan waar de toiletten en sanitaire voorzieningen nog een flinke opknapbeurt ondergaan! 02 zicht vanuit Villa Traful op Lago TrafulMaar we hebben tenminste een okay-plek en die ook nodig omdat je buiten de campings niet in het park mag kamperen. Ons sanitair in de Bus is uiteraard voldoende! Lekker geslapen die nacht, voordat we het park ingaan, de volgende ochtend, eerst naar de plaatselijke supermarkt om boodschappen te doen en naar het Parkinformatie Centrum voor kaarten en andere informatie.

Mooi daar, in de Nahuel Huapi bossen!!

De foto’s laten de pracht van de meren zien, de 7 grootste meren incluis. Als je van de gebaande wegen af gaat dan overvalt je de weidsheid, de stilte en ook het leven van de levende natuur! 07 dichte bossen, op ca 30 km afstand van de grens met ChiliMaar ook van de dode natuur: er liggen bijvoorbeeld stapels jonge en oude dode bomen –meer dan we gewend zijn- in de bossen. De verklaring die we zelf bedacht hebben is dat het om relatief sterk hout gaat, dat om die reden niet snel verteert, vooral ook omdat de temperatuur in de Andesbossen relatief laag blijft en dus ook de vertering van dood hout langzaam laat gaan. Het leuke van Nahuel Huapi park is dat er naast de beschermde delen ook grote gebieden zijn die gewoon in gebruik zijn door plaatselijk bevolking. Het park wordt daardoor meer ‘real life’, waar de gewone natuur, mensen en bezoekers samen aanwezig zijn!

De broer van Koningin Maxima z’n Bistro!

Trouwens, we moeten niet vergeten te melden dat we nog een poging doen om een hapje te eten in TINTO Bistro, eigendom van de broer van Maxima, in het plaatsje Villa La Angostura. We zijn echter vroeg en de Bistro is nog niet open!! Over Maxima trouwens: veel mensen beginnen zelf over Maxima als ze weten dat we uit Nederland komen of vinden het kennelijk leuk om er aan herinnerd te worden dat Maxima koningin in NL is! Van een docent op een universiteit in Buenos Aires horen we dat Maxima en haar familie heel rijk zijn, grote landgoederen bezitten in zuid Argentinië. Al vanuit de koloniale tijd is toegang tot grond en grondbezit bijzonder oneerlijk verdeeld. We kunnen ons de discussies nog herinneren en over de rol en bezittingen van haar vader en de familie en betrokkenheid bij misdaden van het militaire regiem, voordat Willem Alexander en Maxima in het huwelijk traden. Na bij TINTO Bistro bot gevangen te hebben besluiten we weer te gaan rijden!.

De kersenboomgaard-camping in El Bolson

Onze bestemming voor een paar dagen is El Bolson. IMG-20151021-WA0002Toen vrijwel niemand daar nog over nadacht in Argentinië verklaarde het El Bolson stadsbestuur dat de gemeentegrond een ‘non-nuclear zone’ was en benoemde de gemeente als een ‘ecological municipality’! Het is een aangenaam en genoeglijk dorpje, we vinden er een pracht camping waar we de Bus kunnen neerzetten in de bloeiende boomgaard!! Je zou haast denken dat we een reis maken in Land van Maas en Waal of de Betuwe! Zie de foto’s van deze leuke plaats!

Hartelijke groetjes!

Wim en Willie

3 gedachten over “Parque Nacional Nahuel Huapi

 1. Annie Bootsman Mons

  Dag Wim en Willy,

  Wat is dat genieten vanachter onze laptop van de prachtige foto’s en het verslag erbij van de geweldige reis die jullie aan het maken zijn.
  Een hartelijke groet en goede reis verder!

  Dick en Annie

 2. Ton & Joke

  Hallo Willie en Wim,
  Wat een grandioos leuke reis maken jullie toch. De sfeer lijkt ook super en ontspannen. Fijn hoor, geniet er maar lekker van. Over een poosje slokt de Nederlands hectiek jullie weer helemaal op.
  Veel liefs Ton & Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.