Gletsjers en bergen

Stromend ijs: Moreno Gletsjers in Patagonië, zuid Argentinië!

Het is een indrukwekkende rivier van ijs die uit de bergen stroomt en in de Lago Argentino schuift: de Moreno gletsjertong. En het is één van de weinige voortdurend relatief snel bewegende gletsjers in de wereld! De gletsjer is 4.000 – 5.000 meter breed en afhankelijk van de tijd van het jaar en de winter rond 50 meter hoog. De gletsjer heeft een ronde vorm waarvan het meest vooruitstekende deel circa 1 meter per dag vooruit schuift en de zijkant ongeveer 50 centimeter.

SAMSUNG CSC

Perito Moreno

De hoefijzervormige voorkant blijft in stand omdat de gletsjer bij de voortglijdende beweging los komt van de onderliggende rotsenbedding als het aankomt bij het Argentinië Meer. Dan storten torenhoge vaak blauw gekleurde ijsnaalden met donderend geweld en geraas in het prachtig blauwgroene water vóór de gletsjer in Lago Argentino. Het breken van het ijs gaat gepaard met een bijna voorwereldlijk geluid, dat versterkt wordt door de akoestiek van de omringende steile bergen aan weerszijden van de gletsjer. Langzaam drijven de ijsnaalden als ijsberg weg van de gletsjer –en pas dan zie je hoe groot ze zijn terwijl ze dan ook nog voor negentiende deel onder water zijn! De ijsberg begint dan langzaam te werken aan z’n eindbestemming: smelten en weer water worden! De cyclus is rond!

Het verblijf van ons bij de Moreno gletsjer is zowel wat aanblik betreft als ook akoestisch een pracht ervaring. Niet alleen om de schitterende vormen maar ook omdat het afbreken van de ijspieken bijzonder is – je komt snel in de sfeer van de voorspelling –Welke ijsnaald zal er nu eerst afbreken? En dan de pogingen om daar een foto van te maken is Willie nog niet gelukt, de breedte van de gletsjer is enorm en het is secondewerk!

Vreemde handen in je achterzak, aan je rugzak en buiktas!!

Het is een indrukwekkende omgeving! En dan te bedenken dat dit nog maar één van de gletsjers is in de Agenteins en Chileens Patagonië! Gemakkelijk kun je hier weken doorbrengen om te genieten van de indrukwekkende natuur. Je kunt ook een wandeling van een paar uren maken op El Moreno, maar bij navraag blijkt dat superduur te zijn! Doen we dus maar niet. We zijn er samen met twee jongens (Australisch en Frans) die op dezelfde camping in El Califate zijn, waar wij ook bivakkeren. Aardige luitjes die we al een paar keer eerder spraken. We kregen daarbij wel de indruk dat er iets aan de hand was, maar wat het was wisten was niet duidelijk. Ze vragen ten slotte de dag voor ons vertrek naar de Moreno gletsjer of ze de paar honderd kilometer met ons mee mogen rijden. Daar zijn we meestal gereserveerd in omdat er streng op drugs wordt gecontroleerd aan de grenzen met snuffelhonden en ook al heb je zelf geen joints aan boord de geur uit de rugzakken –als het er in zit- blijft in de Bus –bekleding bijvoorbeeld- hangen en veroorzaakt een hoop gehannes bij de grenscontroles! Omdat we de jongens hebben leren kennen rijden ze mee, het zijn studenten, en openbaar vervoer in Argentinië is duur. Dan komt het hele verhaal: op de luchthaven in Buenos Aires zijn ze bestolen en veel geld en betaalkaarten etc. kwijt geraakt. Het stemt ons weer tot nadenken, dat kan dus ook, opletten geblazen dus! We brengen na terugkomst één van hen naar het vliegveld, hij wordt daar opgehaald door een boer waar hij verder tijdens zijn vakantie mee gaat werken!

Niet alleen gletsjers in Parc National los Glaciares, maar ook majestueuze gebergten!

De Moreno gletsjers liggen in het Parc National los Glaciares. Na de reis daarheen gaan we vandaar naar het stadje El Chaltén in de meest noordelijke grens van het park waar je relatief dich07 in het informatiecentrum bewonderen we de top van de Fitz Roy (3373 m) en de granieten piek Cerro Torre (3128 m)t bij de Cerro Fitz Roy pieken (3.405 meter) en de Cerro Torre (3.102 meter) Cerro Perito Moreno (3.393 meter) pieken kunt komen. Althans je kunt er naar kijken vanuit diverse routes die zijn uitgezet vanuit El Chaltén. Beklimmen wordt alleen door professionals ondernomen en is het bereiken van de pieken is extreem riskant. Op één van de toegangswegen is een kapelletje (Capella Toni Egger) om de vele bergbeklimmers te herdenken die hun leven gelaten hebben bij het bereiken van de pieken!! Op heenweg naar El Califate hebben we op afstand de pieken al kunnen zien, genoeg om ons te laten besluiten om de dag na de Moreno gletsjer naar het FitzRoy en Torre pieken te gaan, toch nog zo’n 280 kms enkele reis! Tijdens de reis ervaren we hoe sterk de wind is, een storm die zo sterk dat we overwegen om de reis uit te stellen.

Tegelijkertijd realiseren we ons dat het in dit deel van Patagonië altijd waait! We gaan dus, merken onderweg dat het onmogelijk is om de Bus uit te komen, om een foto te nemen of op een view point te gaan staan/zitten. We zwaaien af en toe de weg over door de windstoten. We lezen naderhand dat er windstoten gemeten zijn tussen de 150-200 kms per uur!

08 het dorpje El Chalten pas in 1985 gesticht vooral als uitvalsbasis voor de verkenning van de omgevingWe komen okay aan in El Chaltén, en de eerste speurtocht is –zoals altijd- naar een goede plek om te staan, wat lukt in een plaatselijke camping, en vervolgens de volgende essential, namelijk internet!?

Die vinden we in een hostel en we mogen het gebruiken tegen het werkelijke genot van enkele cappuccino’s! De volgend ochtend is de wind afgenomen en we lopen één van de routes. Deze is niet alleen bedoelt voor de pieken maar legt ook één van de mooiste meren open in het gebied en daarmee ook het omliggende dichte woud. Genieten was het in El Chaltén! Tegen iedereen willen we zeggen, ga vooral eens op één van je buitenlandse vakanties naar Argentinië!

Van El Calafate naar de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia!

We rijden terug naar El Calefate, het voelt alsof we langer zouden willen blijven! Maar we willen ook de laatste bestemming plannen in Argentinië, dat is het stadje Ushuaia in Vuurland: ’s werelds meest zuidelijke stadje! Bij het gevoel dat dit uniek is, komt ook het gevoel van ‘is dat eigenlijke wel genoeg, wat voegt het bezoek aan Ushuaia toe na al de schoonheid die we hebben gezien in dit mooie land! De magie van het bezoeken om dit bijzondere deel van het land wint!: we willen ook de Straat van Magelaan, waar het schip van Darwin voer, de Beagle, en later andere schepen die ontdekten dat de Straat dwars door het Zuid Amerikaanse continent stroomde! We bereiden ons voor, de Bus moet naar de garage voor nieuwe olie en filters. En ook moet er nog het één en ander geregeld worden met de autoverzekering omdat we over Chileens grond moeten voordat we in het Argentijnse deel van Vuurland zijn: dit is afgesneden door het Vuurland deel van Chili. Voor Chili moeten we de verzekering nog regelen. Als het na twee dagen klaar is gaan we op stap naar het meest zuidelijke punt van onze reis in Zuid Amerika, Ushuaia in Vuurland. Daar gaat ons volgend verhaal over.

Hartelijke groet,

Wim en Willie

fotoserie 1, fotoserie 2,

filmpjes

1 gedachte op “Gletsjers en bergen

  1. Jos Tessel

    Indrukwekkend, ik verlang nu al naar al jullie verhalen achter jullie huis in Lhee Broek. Zeker bij zo’n herfstdag als vandaag (veel wind en af en toe regen)
    Groet en blijf genieten, ik ben benieuwd naar jullie verslag in Vuurland
    Jos Tessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.