Zuid Chili

We genieten van het Torres del Paine gebergte …

Teruggekeerd uit Vuurland in Argentinië, maken we ons klaar voor de veerboot/cruise reis van Puerto Natales naar Puerto Montt. Verderop in dit verhaal vind je wat meer over deze tocht! De boot gaat echter maar één keer per week, op maandag avond! Ons plan was om in de dagen vóór ons vertrek op de veerboot naar het Nationaal Park Torres del Paine gebergte te gaan. SAMSUNG CSCDoor het slechte weer in Vuurland en de vertraging om de Straat van Magellaan over te steken hebben we maar 2 dagen in het weekend om te klimmen!  Dit is weinig tijd, we beseffen dat we niet helemaal naar boven zullen kunnen om de basis van de enorme gebergtepieken te kunnen zien, maar we gaan toch! In deze foto serie tijdens één dag klimmen een beeld van de schitterende omgeving van de Torres del Paine!

…. en dan vier dagen met de veerboot/cruiseboot ‘Eden’, van Puerto Natales naar Puerto Montt.

De reis door zuid Chili, vanuit Argentinië, betekent dat je over tientallen eilanden moet reizen! De verbinding tussen de eilanden wordt onderhouden door veerboten of kleine plaatselijk vracht- of vissersboten. Dit functioneert wel maar je moet wel alle tijd hebben, want er kan gemakkelijk een boot uitvallen en dan is er een week of langer geen vervoer beschikbaar! Daarbij komt dat het in begin november nog vroeg voorjaar is, het is dan koud en de wind varieert meestal van hard to stormachtig! Daar hadden we het al over in ons reisverhaal van Vuurland! Een andere optie, om via een Argentijnse grenspost in de Andes ‘over te steken’ naar Chili is ook niet aantrekkelijk omdat de meest zuidelijke grensposten vanwege sneeuw en winter gesloten zijn. Een andere optie zou zijn om circa 2.000 km noordelijker in Argentinië naar een grenspost te reizen. Dit alles bij elkaar doet ons besluiten om de afstand tussen Puerto Natales en Puerto Montt te reizen op een grote veer/cruise boot die deze afstand van circa 2.000 km wekelijks aflegt in circa 4 dagen! Er kunnen tot 250 passagiers mee en verder veel plaatselijke cargo, koeien en paarden inbegrepen! Op onze reis was het met de ca. 50 medepassagiers een gezellige tocht en ’s morgens vroeg klonk het koeiengeloei uit het ruim net als het jongvee en de melkkoeien van Henk en Mirjam van Klooster naast onze tuin! Je zult begrijpen dat we ons prima thuis voelden op deze reis, maaltijden en sociale omgeving waren uitstekend! De reistijd van 4 dagen/nachten ging heel snel. 27 drie dagen genieten van deze steeds veranderende omgevingDe omgeving waarin de boot vaart is het best te vergelijken met de fjorden in Noorwegen: schitterende gebergten en rotspartijen, de vulkanen en prachtige luchten. Onvergelijkbaar daarmee is echter de beperkte ruimte die de boot heeft met een breedte van ca. 40 meter. Op een aantal plaatsen is de doorvaart tussen de úitstekende bergen niet meer dan 80 meter – er is dan aan weerszijde van de boot maar weinig ruimte over!! Er zijn mooie foto’s hiervan, ook enkele gedeeld door collega toeristen, die dit laten zien. Omdat dit gebied scheepvaart risico’s met zich mee brengt zijn er maritieme regels die aangeven dat hier alleen maar bij daglicht gevaren mag worden!

We hebben veel tijd besteed aan het speuren naar zeehonden, orka’s en walvissen en zagen deze ook regelmatig! In deze schitterende omgeving en bijzondere dierenwereld besef je meer dan ooit hoe uniek en kostbaar deze dieren zijn! Er gaat dan ook wel iets door je heen als je een paar weken daarna leest dat Japan, na een jaar onderbreking, de walvisjacht in november weer geopend heeft: Ja, onder het mom van –nooit aangetoond- wetenschappelijk onderzoek! Een goede zaak van Greenpeace om dit weer aan de orde te stellen! 26 bij ondergaande zon, betoverend mooiDe natuurbeleving tijdens de reis werd ook versterkt door Percy, Social Director op de ferry die een aantal keren powerpoint presentaties gaf over flora en fauna, in oceaan en de fjorden en in Chili zelf. Hij is in zijn vrije tijd natuur fotograaf en we zagen hem nogal eens in zijn vrije uren met een enorme camera aan het werk! Overigens, de zeehonden, de orka’s en walvissen zijn bijzonder moeilijk te fotograferen-nauwelijks gelukt! We zullen nooit het prachtige beeld van die grote uit het water opkomende walvisstaarten vergeten! We kwamen tijd te kort op deze bootreis!. Naast de natuur presentaties, en het sociale leven werden er in groepjes excursies georganiseerd naar de ‘brug’ door Percy. Uitermate interessant om te zien hoe kundig boven- en onderwater navigatie gaat in deze wateren waar ruimte beperkt is, zoals boven beschreven!

Klein Disneyland op z’n Duits?? Hoe bedoel je!

Aan alles komt een eind! Zo ook aan deze mooie bootreis door dit schitterend deel van Chili! We zijn in Puerto Montt van boord gegaan, stadje ingegaan en eerst de lokale en ambachtelijk vismarkt Angelmo bezocht! Pracht plaats om verdere plannen te maken voor de reis vanuit Puerto Montt. Bij deze foto serie tref je de foto’s aan van een rondreis rond het Meer Llanquihue, noordelijk van Port Montt. 02 aan de overzijde van het meer, Lago Llanquihue, zicht op Vulcan OsornoEén van de prachtigste bergen in dit gebied is de Osorno Vulkaan (2.652 m). Door de sterke wind waren de meeste routes afgesloten en waren er beperkingen om flink omhoog te gaan! Bij die reis rond het meer kwamen we ook in een dorpje Fruitillar geheten! Auf dem See, kunnen we er ook wel bij zeggen want het deel van Fruitillar dat aan het meer ligt is vrijwel uitsluitend Duits! De restaurants, de winkels en het schitterende Cultuur Theater gebruiken veel Duitse taal om hun goederen en cultuur onder de aandacht te brengen: klein Disneyland op z’n Duits lazen we later in een reisgids. De foto’s laten dit nog bestaande stukje Duitsland uit de 50 er jaren nog eens zien!

Een hartelijke groet!

Wim en Willie

3 december 2015

IMG-20151103-WA0006

4 gedachten over “Zuid Chili

 1. Jos Tessel

  Hoi Willie&Wim,
  In het verleden veel over dit gebied gelezen en docu’s gezien. En nu mag door jullie bril mee kijken indruk wekkend. Voor mij was dat verslag door die nauwe fjord toch wel het mooist, ik hou hier wel van. En voor de rest geniet ik met jullie mee. Geen idee of ik later met Thea in ons Californie excusfivia (en leerraar pensioen) dit na kunnen doen. Voor nu maar dromen
  Groet Jos (natuurlijk ook van Thea)

 2. Dick en Annie Bootsman

  Wat een mooie verslagen vergezeld met prachtig indrukwekkende foto’s.
  Wat een geweldige reis maken jullie toch.
  Heel fijn dat we op deze manier met jullie mee mogen reizen
  Een hartelijke groet,

  Dick en Annie

 3. Jaap de Lange

  We volgen jullie op jullie reis dankzij de foto’s en de verslagen.
  Heel indrukwekkend.
  Dat is het voor ons al, hoeveel te meer voor jullie zelf.
  Alle goeds toegewenst, Coby en Jaap de Lange

 4. arie overwater

  Wim en Willie,
  Wat een prachtige reis maken jullie weer.
  Leuk jullie “te volgen” we wensen jullie nog een goede reis toe.
  Hartelijke groet van Arie en Ine Overwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.