Peru, jaarwisseling 2015/16

Dit reisverslag begint met een vraag: wilt u vooral aandacht geven aan de NB over het Irpanani project aan het eind van dit verslag!!

 

Vanuit Bolivia naar Peru

In Peru kom je een stapeling van bijzondere culturen, landschappen en natuur tegen. We komen het land binnen vanuit Bolivia, bij het Titicaca meer, één van de hoogst gelegen meren ter wereld! De indrukwekkende Inca cultuur, prachtige historische steden, een aangename hoofdstad Lima en mooie stranden! We zijn weer happy over het gemak van de douanemensen hun procedures ! In Rusland/Centraal Azië waren we er per grens een dag mee zoet! In Zuid Amerika is het werkelijk een Welkom Industrie: in een kwartier zijn de papieren geregeld en de douane-mensen in Peru helpen ons meteen aan een adres waar we de autoverzekering kunnen regelen voor 25 dollar voor drie maanden! In Peru brengen we de kerst door! altijd bijzonder ook vooral omdat Willie op eerste kerstdag jarig is ! We zijn met de kerstdagen in Cusco, de hoofdstad van de oorspronkelijke Inca cultuur, één van de steden waar je veel mooie woorden voor zoekt! Dat we met de Kerst in Cusco zijn is een meevaller. 26 kerstmarkt, verkoop van kruiden en lokale producten in de zuilengalerijen van de koloniale gebouwen aan twee kanten van Plaza de ArmesDe stad is volkomen tot stilstand gekomen vanwege de kerstgebeurtenissen, de wegen naar de plaza’s in het centrum zijn afgesloten, er is een enorme kerstmarkt, waarvan men zegt dat het de grootste van Zuid Amerika is, in elk geval de grootste die we ooit gezien hebben! De stad met in hoofdzaak indiaanse bevolking, met de oude infrastructuur in de citadel aangelegd tijdens de Inca tijd. We genieten van de avondwandelingen door de nauwe stegen in het oude centrum, de mooie gebouwen en de uitzichten aan de heldere avondluchten.   Waar we niet zo dol op zijn, maar wel deel van uitmaken is de overdosis toerisme in en rond Cusco, vaak ook het toerisme van de hoge decibellen en promillages!

Cusco: het centrum van Inca cultuur

We ontmoeten in Cusco het bijzondere stel Viviana en Arishai, die een opvanghuis voor ouderloze pubers en adolescenten runnen. Met grote overtuiging in hun missie: het gaat om het geven van mogelijkheden aan kansarme indiaanse jongeren, zorgen dat ze deel kunnen nemen aan middelbaar en hoger onderwijs! Met de grote ambitie om voor de toekomst leiders voort te brengen uit een autochtone bevolkingsgroep die in Zuid Amerika gediscrimineerd wordt. We praten veel –ze wonen in het hostel waar wij geparkeerd staan- en ze nodigen ons uit om naar het huis te komen waar de jongeren wonen voor de kerstdagen. 13 kiezen, alles is mogelijk...We gaan naar de markt, kopen veel fruit, een luxe omdat er voortdurend gebrek aan financiën is om de kosten van opvang te financieren en de kosten van scholing te bekostigen. Voor kerst is dit een extra. We beleven een heel bijzondere avond – we leren Viviana en Arishai verder kennen, hun vriend Avry die ook voor enkele weken bij hen is – de pubers die voor een deel graag met ons willen praten maar weinig Engels spreken/en wij vrijwel geen Spaans! Samen eten koken, we zien hoe Viviana en Arishai leidend zijn en ieder naar kunnen laten deelnemen-hoe we tenslotte rond 21.00 uur in de avond met een schaal met kalkoenen door de stegen lopen op weg naar de bakker die voor deze gelegenheid geen brood in de oven doet maar plaats maakt voor de diverse vleesgerechten! 36 Kerst 2015 zullen we niet snel vergeten, dit samen herdenken van ieders geboorte jaar, en dit op mijn geboortedag en jaar 25-12- 1950, vandaag 65 jaar!We eten samen, die we ons zullen herinneren als een nieuw gebeuren, Viviane die de inheemse ceremoniën en rituelen leidt, voor ons af en toe in het Engels. De beleving van de Zon en de Maan en Moeder Aarde- en ook: “verder is er het gerucht dat er een kind geboren is: Jezus! – maar wij weten daar niet van!’’ We beleven dit stil, in erkenning dat we gelukkig zijn met het vertrouwen dat we dit mee mogen maken! Een privilege dat we dit mee mochten maken, we leren veel over het bijzondere van Zuid Amerika door deze reis, op deze manier!

Machu Picchu

Na de kerstdagen gaan we naar het belangrijkste archeologisch gebieden waar grote aantallen Inca woonden, een centrum voor vooral de leiders, Machu Picchu. Het ligt zeer geïsoleerd, er is geen directe weg en dat wordt ook zo gehouden door Peru om er voor te zorgen dat er enorme tarieven voor bus en trein vervoer gevraagd kan worden! We zijn er niet tegen om reële prijzen te betalen maar 60 dollar voor een treinritje van 20 minuten vinden we bar en boos! We besluiten om met de Bus een route te gaan die inderdaad heel slecht is – zie foto’s- en het regent ook nogal! We kunnen er niet helemaal komen en verder lopen – naar we later merken evenals andere toeristen, we ontmoeten er veel onderweg! 09 Machu Picchu - Quechua voor Oude Berg -een stad waar nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden is. In 1983 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het bezoek aan Machu Picchu, het grote Inca centrum hoog in de Andes, geeft zoveel te denken over deze bijzondere cultuur, de enorme uitgestrektheid over Zuid Amerika, de organisatie en tolerantie religie waarin harmonie een belangrijke rol, waar uitbreiding van de Inca macht zich voordeed met weinig geweld. Onze cultuur kan veel leren van de Inca!

Zoveel meer te vertellen! Maar het beste is om zelf op bezoek te gaan bij de Inca cultuur, in het moderne Peru – en elders!!

Ontmoeting met Gerrie Hofstede, Mario en familie

SAMSUNG CSCWe reizen door, stil door de prachtige altoplano, de toppen van de Andes, de uitgestrekte kust-zandwoestijnen op weg naar Lima, de hoofdstad.

We zullen Gerrie Hofstede ontmoeten, een studiegenoot uit mijn VU studietijd (70er jaren!) Na zoveel jaren elkaar weer te spreken, kennis te maken met haar man Mario en kinderen, het is oudejaarsavond op het prachtige strand niet ver buiten Lima. Gerrie werkt nu veel jaren in Peru waar ze kunstenaars begeleid bij het opzetten van hun bedrijven. Duurzaamheid en dus zelfstandigheid zijn kernwoorden in dat proces van bedrijfsontwikkeling!

Er was veel meer in Peru waar we van genoten! Lima, de hoofdstad, ofschoon er weinig activiteiten waren in de eerste dagen na de jaarwisseling!  46 in de rij voor het loket van de Mirabus voor de City tour Verder naar het noorden, de mooie stadjes in het noorden van het land! Er is de extreme milieu vervuiling die we vooral in noord Peru zagen – steden die hun industrieel vuil en huisvuil eenvoudigweg langs de uitvalswegen storten, over grote afstanden soms zover je maar kon kijken! Een niet te beschrijven verloedering en een uitdrukking van slecht beheer! Extreem in Peru, extremer dan in de andere landen, was de metershoge politieke graffiti van politieke partijen voor de komende presidentiele verkiezingen, en de restanten van de graffiti van voorbije verkiezingen, geen goed gepositioneerde berg/rots langs de verkeerswegen en weinig muren van de huizen worden gespaard en ontkomen er aan. Het is zeker dat deze regeringen, als ze de verkiezingen winnen, de kunstenaars die echte graffiti maken niet kunnen verbieden, laat staan de kunstenaars op te pakken!

 

Een basis in Ecuador: thuis bij Leen en Jimena

En zo reden we in de tweede week van januari in Ecuador! We besluiten naar Quito te gaan waar we zullen logeren bij Leen en Jimena Klaassen met hun zoontje Dante! 01 Samen met Jimena, Dante en Leen in ons busje, afscheid van Quito, EquadorHet is home, een heerlijke stek om tot rust te komen in de gastvrijheid van hun huis! We praten over levensstijlen en idealen! We ontmoeten de moeder en familie van Jimena, we ervaren de gastvrijheid na een reis van ruim 24.000 kilometer door Zuid Amerika als een oase, het betekent heel veel voor ons! Deze enorme afstand waarin we mochten genieten van het mooiste van Zuid Amerika, van de vriendelijkheid van de mensen die we ontmoetten. Een afstand inclusief de kilometers in Uruguay (1.000) die we met openbaar deden en de afstand per boot in zuid Chili (2.000). Onze Bus deed het weer heel goed! De Bus was onze woonplaats, slaapkamer en voertuig, . Reed zowel waar het vlak was, het liefst op zee niveau of klauteren tot hoogtes boven de 4000 meter, waar de zuurstof nog ongeveer de helft is (Donkere rookpluimen) !! Technisch goed, zoals altijd – de linker spiegel ging los zitten, een kabelschoentje in de dashboard bedrading begaf het en een brandstof persleidinkje naar cilinder-4 begaf het en lekte. Het was allemaal met de nodige improvisatie reparabel! Leen en Jimena hebben voor een pracht parkeerplaats gezorgd: in de garage van het bedrijf van een familielid voor onze twee maanden verblijf in Nederland !

In Nederland voor iets groots

De website, en vooral Gerard die het allemaal vorm gaf, we zijn hem zeer erkentelijk voor alle tijd die hij er in heeft gestoken. Dank zij de website hebben jullie ons kunnen volgen en hebben wij ook een prachtig beeld van onze reis kunnen scheppen.

We zullen rond midden maart, nadat de baby van Mariam (onze dochter) en Mike geboren is, weer vertrekken naar Quito en daar Leen, Jimena en Dante weer begroeten en de Bus weer optuigen voor een aantal weken in Ecuador, vandaar naar Colombia en vervolgens naar midden Amerika.

Hartelijke groet,

WimenWillieperbus.eu

NB: Misschien kun je je nog het verhaal herinneren over Irpanani, het project in LaPaz in Bolivia, waar we een aantal dagen logeerden! Een pracht project, dat door naschoolse opvang veel doet voor kinderen, maar ook voor ouders!! Voor wie het nog niet gedaan heeft: opnieuw de suggestie om dit project te ondersteunen: Je kunt je bijdrage overmaken onder vermelding van “Irpanani” op rekening NL88 RABO 0152307192 van Stichting ‘Op de Hoogte van Bolivia’ te Meppel.

Bij dit verhaal: De fotoseries onder het menu van Peru, en de fimpjes op de hoofdpagina.

1 gedachte op “Peru, jaarwisseling 2015/16

  1. Mieke Labots

    Mooi, jullie verhaal over Peru. Ik reisde een beetje mee. Ik ben goed bekend in Peru, want ik woonde een tijdje in Lima en reisde het land af naar mooie plekjes. Naar Cusco zou ik nog wel een keer willen ook al is het heel toeristisch. Hoe staat het inmiddels met jullie Spaans? Geen hoogteziekte gehad??
    Liefs, Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.