Ecuador; Andes en Amazone

De ontmoeting van de Andes en Amazone

Ecuador is één van de landen waar de Andes en het Amazone basin elkaar ontmoeten! We rijden door de prachtige groene regenwouden op hoogtes tegen de 4000 meter en zien op talloze plaatsen kleine riviertjes zich samenvoegen grote stromen en watervallen worden: een schitterend en indrukwekkend landschap.

SAMSUNG CSC

De wegen zijn van heel goede kwaliteit in Ecuador en we rijden in het centrale deel van het land naar het Oosten tot aan Puerto Francisco de Orellana oftewel Coca zoals het plaatselijk bekend staat. Waar die bijnaam vandaan komt weten we ook niet!? Het ligt aan één van de grote rivieren die uitstromen vanuit Ecuador via Peru in het Amazone basin. Coca is een stadje dat vooral gevormd is door de olie industrie en ook de houtindustrie die zich onafhankelijk maar ook in het spoor van de olie industrie heeft gevestigd. Als je leest over Ecuador, en ook over de andere landen dan kom je telkens de voorbeelden tegen van de milieuvervuiling, ontbossing en in delen van de Amazone ook overbevissing. Regeringen hebben vaak zwakke departementen, individuen zijn vaak uit winstbejag betrokken bij de deze industrieën. Maar tegelijkertijd is er door de regering, na een revolte door de bevolking, ook meer met de olieopbrengsten gedaan dan 10 – 15 jaren geleden: meer olieopbrengst naar onderwijs en gezondheidszorg, infrastructuur, etc. Maar zoals in alle landen is het hebben van rijkdom vooral ook een probleem om er goed mee om te gaan!

Terug naar Coca waar we aan het eind van de middag aankwamen en het is onze routine om eerst een goede staplaats te zoeken. En het viel niet meteen mee in een oliestadje waar weinig campers op bezoek komen! Tenslotte, aan het mooie water front van de stad, zien we de Marine basis. We hadden voor ons vertrek uit Quito gesproken met Patricio, de broer van Jimena en Leen. Patricio is kapitein in de Marine in Quito en raadde ons aan -als het nodig was- aan een marinebasis te vragen of we daar konden staan! Dat hebben we dus gedaan bij de zeer vriendelijke plaatselijke kapitein en even later stonden we mooi opgesteld tussen de militaire vaar- en voertuigen op het binnenterrein. Prettige, ook wel verbaasde, mariniers om ons heen en in de morgen het sfeervolle vlagceremonieel. We moesten ook op dit soort plechtige momenten aan de vroege militaire dagen van pa Klaassen denken! Met andere woorden, we vonden het prettig daar!! Dank Patricio!

Eten en het culinaire culturele leven onderweg!

In Coca lopen we langs de rivier, door de stad, het is alweer laat, komen op de markt waar de stalletjes vrijwel allemaal zijn afgetuigd. We denken even terug aan de gesprekken met Patricio, hij kent dat gebied goed en raadde ons aan om eens cultureel te eten! Als we daar zo lopen denken we er weer aan, zien waar Patricio het over had, e09 geroosterde Chontacuro (5 dikke rupsen aan een satestokje), vis in bananenblad en casavemmers vol wriemelende dikke rupsen, Mojojoy oftewel Chontacuro (Palm worm) die lokaal gegeten worden als delicatesse!! We hadden dit ook eens in zuid Chilli gezien toen we ook besloten om lokaal culinair te gaan eten! De Chontacuro’s worden aan een lange spies geregen en gebarbecued, het ruikt niet slecht maar werkelijk, het is niet te doen! Willie, de dappere, heeft er één geprobeerd, ik moet zeggen dat ik dit aan me voorbij heb laten gaan! De les, overschat het genoegen van cultureel eten niet, hoe nieuwsgierig je er ook naar bent! Maar behalve de Chontacuro’s, die dus duidelijk niet binnen ons bereik lagen, waren er ook gelukkig de heerlijke lokale snacks, zoals de Chichua Patas, gemaakt van cacao-vruchtvlees of Cacao Blanco Guayusa Patacones, gebakken banaankoekjes! En meer!! We laten ons dus door de Chontacuro ’s niet ontmoedigen!

Reizen en meer!

Reizen is meer dan toerisme alleen! Het duurt vaak langer, je doet van alles onderweg, weet meestal ’s morgens niet waar waar je ’s avonds zult zijn, bent gefocusseerd op het gewone leven om je heen, probeert gewone mensen en projecten te ontmoeten, blijft je ook bezig houden met eigen dingen waarmee je al mee bezig was of mee bezig wilt zijn. Zo geldt dat voor ons tenminste! In onze stijl van reizen dan! Zo’n lange reis als dit, die dan ook nog eens in de begin periode valt van ons pensioen, geeft daardoor ook veel omdat er zoveel tijd is, er de energie is om een aantal belangrijke dingen te doen. Zo heeft Wim recentelijk een onderzoek opgepakt aan de Erasmus Universiteit om de internationalisering van de Nederlandse watersector in beeld te brengen, we kijken naar die interessant sector en willen vaststellen door welke oorzaken dit kleine land daar werkelijk groot in kon zijn. En vooral, wat is er nodig voor de toekomst om die status te versterken, bijvoorbeeld. Ook kan Wim zijn werk in de water sector nog niet helemaal missen, daar blijft hij af en toe ook nog iets aan doen. 33 ons kampeerplekje in de tuin van Cabana Achiyacu WasiZo blijft Willie, naast het gedetailleerde documenteren van de reis, op afstand actief meelezen, meeschrijven en meedenken met de literatuurclubs Drenthe-Dwingeloo! Om dit goed te kunnen doen zullen we voor de komende tijd tenminste één dag per week ons inkwartieren in een aardig hostel waar we verzekerd zijn van internet en voldoende elektriciteit. En de rest van de tijd stuiteren we rond door dit continent!

 

Leen, Jimena en Dante!

We schrijven dit alles nadat we gisteren afscheid genomen hebben van die fijne mensen Leen Klaassen, Jimena Andrade en en hun Dante in Quito. Ook daarbij hoe we ons opgenomen voelen in de familie van Jimena. Hoe we over levensstijl, waar komen we vandaan en waar gaan we heen, culturen, onze interessante en onvermoeibare bedrijfjes die altijd weer nieuwe dingen doen, om oplossingen vragen en die ze ook laat vinden. Voor de studies met de pitfalls die we onderhand ook wel kennen en wel raad mee weten!! Dank voor Leen en Jimena voor grote gastvrijheid en harmonie, dank Dante voor het mooiste wat je altijd bij je hebt, die pracht-smile!!

Wim en Willie

3 gedachten over “Ecuador; Andes en Amazone

 1. Barbara en Jaap van Roon

  Dag Wim en Willie,
  Ecuador lijkt een prachtig land om doorheem te reizen, heel afwisselend.
  En ook zijn er heel vriendelijke en bijzondere contacten met de bevolking geweest.
  Goede gedachten van Wim om een dag per week even bij te komen en na te denken.
  Want zo’n lange reis inspireert; neem de tijd om alle gedachten goed te verwerken.
  Hartelijke groeten uit Assen (met mooie INCA-tentoonstelling!!). Barbara en Jaap.

 2. Jaap de Lange

  Wat een indrukwekkende reis maken jullie toch!
  Mooi om te volgen en er zo ook iets van mee te maken.
  Helemaal super dat jullie de tocht konden onderbreken voor de geboorte van Catalina!
  Gefeliciteerd met haar geboorte en alle goeds op jullie verdere weg!

 3. Bertha Koops-Timmerman

  Dag Wim en Willie,

  Eerst maar gefeliciteerd met geboorte in familie! De lente is sinds gisteren echt begonnen in Holland.

  Jullie reisverslagen lezen goed , zoveel lokale informatie en achtergrond info !

  De bus doet het toch wel super, heel veel succes en genieten bij verder reizen.

  hartelijke groeten , Koos en Bertha Koops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.