Na Uruguay, Argentinië, Chili, Peru, Bolivia, Ecuador reisden we begin april naar Colombia! Je denkt aan de drugshandel, aan de FARC, aan een regering Santos die pragmatisch moet omgaan met oude verbrokkelde socialistische banden met Venezuela en Cuba en nieuwe economische en politieke afspraken met de VS. De economische groei was positief over de afgelopen jaren. Wanneer we met mensen praten die Engels spreken, dan is er nogal optimisme en vertrouwen, vooral over de onderhandelingen met FARC in Cuba – daar gaat het vooral om de ‘politieke ruimte’ die FARC claimt. En ieder weet dat FARC wel onzichtbaar teruggetrokken is, vooral in de Amazone, maar sommigen zeiden ‘FARC is overal’. Een complexe wereld, hoe complex dat kan zijn lees je in een artikel in Vrij Nederland over twee Nederlandse vrouwen die daarin een rol spelen: Tanja Nijmeier in FARC-Havana en Liduine Zimpolle als vredesactivist in Colombia en Nederland. https://www.vn.nl/tanja-nijmeijer-een-oninteressante-vrouw/
Een kennis die lang in Colombia woont/werkt zei het zo: ‘Ondanks het feit dat er al zo’n 50 jaar “Guerrilla organisaties” bezig zijn het land te terroriseren en de slechte faam van drugsbaronnen handel en productie van cocaïne en andere hallucinerende middelen is de doorsnee Colombiaan goed volk. Inventief, zoekend naar oplossingen om zijn eigen situatie beter te maken voor zichzelf maar vooral voor de volgende generatie.’
Dat geeft mooi weer hoe ook wij de Colombianen hebben leren in ons relatief korte bezoek, uitermate vriendelijk, voorkomend, verontschuldigend over wat er in hun land aan geweld –geweest- is, dit verleden geïnternaliseerd met zich meedragend en ons er voortdurend op wijzend dat we voorzichtig moeten zijn, dat er risico’s zijn als je reist in Colombia! We moesten er veel aan denken, vooral toen we in het zuid-centrale deel reden, nog sterk gemilitariseerd, waar de militairen als groet standaard hun duim opstaken! Welke reputatie moet je hebben om dat te kunnen doen! Een opgestoken duim, voor zichzelf?! Of voor dit ‘goede volk’ dat nu toch eindelijk eens vrede en voortgang zou moeten ondervinden!
De interessante indiaanse cultuur van San Agustin
Een bijzonder indiaans volk waren de San Agustins – zoals ze later genoemd zijn, die in het zuidelijk-centraal Colombia leefden van ongeveer de 6e tot 14e eeuw na Christus. De San Agustin cultuur kwam aan het eind door overheersing door Inca’s, die naar we vernamen tamelijk geweldig is verlopen. Eén van de opvallende verschijnselen van de San Agustijnse cultuur is dat men in feite de dood belangrijker vond dan het leven. En dat werd tot uitdrukking gebracht door meer dan de helft van het leven bezig te zijn met hoe je je doods-reis op een comfortabele manier aangevat kon worden om daarna weer te reïncarneren als een beter mens in een betere wereld. Daar zijn in de vorige eeuw zo’n 500 grafgebieden en architectuur opgegraven, en in kaart gebracht. Interessant te zien, de graven van mannen en vrouwen, aangepast aan de gedachte dat men op reis was, dus voedsel en kleding mee, dus ook vergezeld soms door levenden die mee begraven werden! Zeker niet te beschouwen als wreed in de San Agustin cultuur, maar een privilege, als de schoonheid van de dood het leven overstijgt.
Toen het eind van het culturele bestaan van de San Agustins in zicht kwam, toen de Inca’s de cultuur overnamen, hebben de San Agustin’s alle graven en architectuur bedekt onder diverse meters grond om grafschennis door de Inca’s te voorkomen .
Medellín, Cartagena en verder naar het oosten-Tayrona Natuur Park
Cartagena de Indias is ongetwijfeld de mooiste stad van Colombia, we hadden meteen het gevoel dat dat het er mooi was om te blijven! Zowel een oude klassieke stad, er is een modern zakelijke centrum. De oude stad is als een groots bloemstuk dat zich door de straten voortslingert, vrijwel alle huizen hebben schitterende houten balkons die overgroeit zijn met de bougainvilles, de oude betegeling –je waant je in zuid Europa!- veel kunst op straat en de bijzonder vriendelijke bevolking. Die ontmoetten we vooral op de plaza’s in de avond als de buurtbevolking zich probleemloos mengt met de reizigers en toeristen, het wordt niet overgenomen, blijft lokaal!
Omdat de stad in het oude verleden voortdurend werd belaagd door diverse zeevarende naties is de hele stad, niet alleen aan het zee front, gefortificeerd! Daar spelen nu veel lokale kindjes, knuffelen vrijende pubers bij het oude geschut, merk je dat er veel lokaal en regionaal toerisme is! We passen ons aan bij wat de lokalen doen, tussen 1 en 3.30 uur is het heet; siësta! Daarna in de stad, een terras, een museum, de avonden zijn koel, veel zeewind! Een stad om te bezoeken, een stad om nog weer eens terug te komen!
Verscheping van onze Bus naar Panama
We vertelden al in een vorig reisverhaal dat er een flinke hindernis bestaat om van Colombia in Panama te komen. Het is een strook jungle, de Darien Gap, variërend van 50 tot enkele honderden kilometers diepte op de grens van beide landen. In effect isoleert deze jungle Zuid Amerika van Centraal en Noord Amerika, zeer effectief tegen immigraties tegen te houden! Sommigen vertellen ons dat dit het gevolg is van de oude invloed van de VS op Panama en Colombia die migratiestromen vanuit het zuiden wilden voorkomen en de Darien Gap is ongetwijfeld effectief! Andere verklaringen gaan in de richting van behoud van de biodiversiteit in deze jungle waardoor er geen wegen en bewoningen aangelegd –mogen- worden! Wie het weet mag het zeggen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dari%C3%A9n_(regio)
Een gevolg van de Darien Gap is dat we de Bus moeten verschepen van Cartagena naar Colon in Panama, inderdaad een afstand tussen beide havens van niet meer dan een paar honderd kilometer. Daar zijn inclusief de voorbereidingen toch wel enkele weken mee bezig, met extra kosten. Ter plaatse in Cartagena besteden we ongeveer een week aan! Eén van strikte regels is dat de Narcotics team de Bus moete vrijgeven en dat gaat heel precies, alles open, alles eruit, etc! Jammer genoeg geen snuffelhonden, want die hadden het klusje heel wat sneller kunnen klaren! Gistermiddag kregen we de export goedkeuring binnen, de boot lag al voor anker en vanmorgen kregen we het bericht dat de Bus al in Colon haven-Panana op de kade staat! Vanavond het vliegtuig in! We konden jammer genoeg niet meevaren!!
Vanaf nu op reis in Centraal Amerika!
Een hartelijke groet,
WimenWillieperBus.eu
Hoi,
Wij zijn van plan onze camper in 2017 ook te verschepen van Colombia naar panama.
Kun je ons laten weten met welke maatschappij jullie dit hebben gedaan?
Vriendelijke groet,
Piet en Lydia Lijnes
Hoi Win en Willie, het is nu 2e pinksterdag en denken we speciaal aan jullie. Vele pinksters in Wamel geweest en vorigjaar waren we nog bij jullie in LheeBroek. Nu thuis in Edam jullie verslagen lezen, hebben we toch het gevoel dat we bij elkaar zijn.
Jullie verslagen zijn nogsteeds een genot om te lezen. Zoals nu ook de oversteek van de Darien Gap. Bijzonder nooit geweten, weer iets geleerd! Mooie foto’s Catagena waar vroeger mij oudste broer het ook over had toen hij nog met de KNSM vaak over zijn vrachtboot reizen had naar de Caribieen, Panamakanaal, en de westkust van zuid Amerika tot aan Valporesode Chili en dan alles weer terug varen en dat alles deed hij er 9 maanden over. En als kleine jongen hoorde ik al die verhalen aan. Herken nu flash-backs met jullie verhalen en foto’s
Ga lekker door (denk om de veiligheid) gro0eten van Thea en Jos
Ha, dank voor je mooie reactie Jos!! Ja, we hebben Zuid Amerika heel bijzonder gevonden! Vanaf volgende week zijn we voor ruim een maand in NL, misschien zien we kans om elkaar te spreken! Ook heel benieuwd of jullie al gereisd hebben met jullie mooie camper, of plannen hebben?!