Panama in 9 dagen

Niet alles pluis onder de Panamese vlag!!

De verscheping van de Bus, vanuit het aangename Colombia naar Panama, verliep uitstekend! En dat terwijl de procedures vrij streng zijn vanwege het narcotica verleden (?) van Colombia. Maar we mochten helaas niet met dezelfde boot over en moesten dus vliegen. Het liep meteen al stroef bij vertrek uit Bogota luchthaven: ons vliegtuig viel uit, grote verwarring om een vervangende vlucht te vinden, rennen naar en tussen diverse desks, met veel hand bagage en dan ook telkens zorgen dat de ingecheckte bagage weer terug komt!! In de chaos zag een dief z’n kans schoon en pikte Willie’s laptoptas met daarin haar laptop, mijn oplaadkabels en alle verschepingspapieren en tickets!! De papieren waren allemaal vervangbaar, maar wel met veel moeite! Tenslotte werden we omgeleid naar Medellin, maar daar bleek dat het ook niet mogelijk was om naar Panama-stad door te vliegen. De prijsvechter VivaColombia heeft het bij ons niet bijzonder goed gedaan!! 01 aankomst in Panama IMG_5085Bij aankomst de volgende dag in Panama-stad kregen we meteen last met de immigration beambte! We konden een soort minimum verblijf visum krijgen van 9 dagen, of ….. jawel het met de immigration officer op een akkoordje gooien! Dat wilden we niet en we moesten om deze ingewikkelde zaak op te lossen een retourtje terug kopen naar Medellin terwijl we wisten dat we het retourtje niet zouden gebruiken!! Want immers, we kwamen om de Bus uit de haven te halen –we konden dat met verschepingspapieren laten zien. Gelukkig is VivaColombia een prijsvechter dus de kosten vielen mee! We hoorden verhalen van andere reizigers met vergelijkbare problemen met immigration in Panama. Alles moet je grondig controleren, en zelfs dan kan het mis gaan. Zo plaatst men vaak bewust een stempel met verkeerde datum in je paspoort waardoor je meteen een probleem hebt dat vaak alleen met een onderhandse betaling is op te lossen!!

Panama, here we come!

Maar we kregen het allemaal gedaan, arriveren in Panama-stad en reizen met openbaar vervoer en taxi naar Colon-haven waar onze Bus staat! Het is onderhand avond en iedereen die we spreken waarschuwt ons niet meer op straat te komen vanwege criminaliteit. We gaan dus meteen per taxi naar het heel mooie maar totaal verwaarloosde Washington Hotel.

SAMSUNG CSC

Hotel Washington in Colon

Dit is gebouwd begin vorige eeuw door US president Taft speciaal voor de US bezoekers toen Colon nog bedoeld was een grote regionale haven te worden! Het was fijn om daar aan het strand te zijn, palm bomen, en een grandioos uitzicht over de Pacific!

Naar Colon haven, waar de bus is geland

De volgende morgen naar de haven, en we schrikken van de enorme verloedering en armoede in Colon stad! Enorme contrasten ook, Colon heeft zich zelf uitgeroepen tot de Cruise Port voor de Pacific en heeft om dat te stimuleren een enorm belastingvrij paradijs gecreëerd waar de Cruise-gangers van boord kunnen om belastingvrij te kopen!! Dit soort geconstrueerde ondoorzichtige centra werken sterk het straat gevaar en economische misdadigheid in de hand.

2016-04-28 filmpje ons busje uit de haven Colon - Panama IMG_5095

Het Duitse bedrijf Wilhelmsen, dat ons helpt bij de inklaring, doet het fantastisch en na een uur of drie zien we tot ons grote geluk de Bus over het enorme haventerrein met duizenden geïmporteerde auto’s etc. rijden, met de haven chauffeur aan het stuur! Na nog een paar formaliteiten en drugs controles kunnen we gaan!! We rijden het haven terrein af, pikken de bagage op uit het kantoor van Wilhelmsen. Daar bezweert men ons nog eens om regelrecht Colon uit te gaan vanwege de onveiligheid en we rijden meteen naar Panama-stad en kijken daar uit naar een mooie en veilige verblijfplaats! Onderweg lukt het on om de gasfles voor het keukentje te vullen!! Dat lukte in diverse andere landen niet!! Maken in Panama-stad één van de leuke dingen mee, komen toevallig medewerkers van Boskalis tegen en die brengen ons naar de Yaught Club waar we een mooi plekje naast de security krijgen! We zijn er gelukkig mee, koken een feestmaal aan het strand, alles klaar en het is gelukt om Panama in te komen! We maken een tijdplan hoe we onze 9-Panama dagen zullen besteden en gaan heerlijk slapen!

Niet alleen klagen!

Parque Municipal

Parque Municipal, met familie Brayan

Het is gemakkelijk om een litanie over Panama te schrijven, over de negatieve dingen die wij en anderen meemaakten, over de internationale zwendel die vanuit Panama georganiseerd wordt! Maar dat is niet de bedoeling van onze web site! Mooie dingen zijn bijvoorbeeld de ontmoeting met de aangename familie Brayan, die ons met alles wilden helpen, het hele land wilden laten zien, waar we thuis uitgenodigd werden en we ook een kort bezoek brachten! We denken aan de leuke bevolking in de Hostel waar we een paar dagen verbleven en ook het prettige klimaat, de natuurlijke omgeving van het stadje als Boquete in het noorden. Zeker waren we ook onder de indruk van het Panama kanaal dat we zagen, bij Miraflor en ook in het Administration gebouw! En dan te bedenken dat dit al gebouwd kon worden meer dan 100 jaar geleden! Maar ook hier werkt de wet van de afremmende voorsprong: het toekomstige ‘Nicaragua-kanaal’ zal het Panama kanaal ruim overtreffen in capaciteit – en dat gefinancierd door China, in het hart van de geografische invloedsfeer van de VS.

Ook de Causeway, de uitgang van het Panama kanaal aan de Pacific met de mooie pier! Een sfeervolle dierentuin gecombineerd met een arboretum, veel te zien!

Causeway

Causeway

Maar dan toch weer even dat het oude gedrag van de autoriteiten z’n kop opsteekt!! In Panama-stad worden we door de politie aangehouden die ons 50 dollar bekeuring aandoet óf mijn rijbewijs niet wilde terug geven!! (stel je dat eens voor!) Toen we betaalden wilde hij de bekeuring niet uitschrijven en stak het geld gewoon in z’n broekzak! Een dag later was het opnieuw raak met de heren agenten, die bedacht hadden dat we een Panamees nummerbord behoorden te hebben aan de Bus!! Wij hadden ondertussen onze strategie bepaald voor zo’n situatie (geleerd van Kazakstan en Rusland in het verleden!): we geven het rijbewijs-vragen of het okay is en willen het meteen terug hebben voordat we het kentekenbewijs afgeven. Als dat okay is willen we het kentekenbewijs terug voordat ze de tijdelijke importpapieren krijgen, etc. etc. En zo gaat dat dan een poosje door!

Toen men aan de gang bleef en telkens een nieuw probleem bedacht, er nieuwe agenten bij haalden, waren we er helemaal klaar mee!! Wim stapte uit, heeft de 5 agenten alle landen opgenoemd waar we reisden en dat dit nog nooit gebeurd was! Dat we het er niet mee eens waren en met hen naar het Politiebureau wilden om te zien of de zaak correct was! Deze voor hen onverwachte rolwisseling hadden ze blijkbaar nog niet mee gemaakt en één van hen stak Wim de hand toe en zei ‘it’s okay’, sorry, sorry! We zijn maar gegaan! Deze dingen kom je in Panama dus op micro schaal tegen, maar het reflecteert ook de grote internationale economische schandalen die momenteel en ook vroeger georganiseerd werden/worden in het land. Voor ons is Panama een transit-land waar je moet reizen als het onvermijdelijk is, je moet wel sensatiebelust zijn om zonder reden op vakantie naar Panama te gaan!!

De volgende aflevering gaat over een mooi Midden Amerikaans land, Costa Rica!

WimenWillieperBus.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.