Costa Rica

Beste iedereen!

Onze goede bedoelingen ten spijt, door de diefstal van Willie’s laptop zijn we toch wat achterop geraakt met de reisverhalen en foto’s! We schrijven dit verhaal en foto’s over Costa Rica, in Centraal Amerika vanuit Phoenix, VS!

Reizen in Costa Rica is een prettige ervaring! Een bijzonder land ook, de levenstandaard is in veel opzichten vergelijkbaar met Europa, bijvoorbeeld onderwijs en alfabetisering, gezondheidzorg en levensverwachting, infrastructuur en ook beheer van natuurbronnen en milieu. Hierdoor, in vergelijking met de andere landen in Centraal en Zuid Amerika, vraag je je af hoe het ontwikkelingspad van de landen zo kan verschillen. We lazen het indrukwekkende boek van Henk Vijver, ‘De Colonel krijgt eindelijk post-geweld en verzoening in Colombia’ waarin hij uit de mond van Colombianen de oorzaken van geweld en mogelijkheden tot verzoening probeert op te tekenen! Als je in deze landen bent, met belangstelling en aandacht de werkelijkheid om je heen wilt opnemen, dan vraag je je af, hoe kan een land als Colombia in ontwikkeling zo’n andere weg gaan als Costa Rica!? Beide landen sterk beperkt en beinvloed door de machtige bovenbuur, de VS. Hoe kan het zijn dat in Costa Rica een bijzonder persoon als José Figueres vanuit zijn basis als zelfverklaard boer-filosoof verwikkeld raakt in nationale politiek. Na een korte gewelddadige strijd werd hij president en voerde in nieuwe grondwet in in 1949. Grote veranderingen gericht op meer rechtvaardigheid voor minderheidsgroepen en vrouwen die tot dat moment geen stemrecht hadden. Meest bijzonder was wel het instellen van een ‘unarmed democracy’, een democracy zonder leger. Hoe vergelijkt dit met met de andere kleine landen in Centraal Amerika en met de processen in Zuid Amerika! We hebben genoten van ons verblijf in Costa Rica!

Een weekend kleinkunst en circus in Este Park, San José

Het is bijna avond als we over de Panamese-Costa Ricaanse grens gaan, en we besluiten niet meer te rijden en een plek voor de nacht te zoeken. Zien we een restaurantje met de naam Las Catalina – de naam van onze jongste kleindochter! We gaan daar wat eten, en vragen of we mogen parkeren voor de nacht. Eén en al vriendelijkheid daar, het is prima, en ook een jong liftend stel uit Uruguay en Spanje is welkom om daar hun slaapmatje uit te rollen. We raken aan de praat, zij zijn op weg naar een festival voor jonge kleinkunst en circusartiesten. Ze zijn heel blij met een lift en de volgende ochtend reizen we samen verder. 29 stevig onbijt SAM_4832Het festival wordt in één van de parken van de hoofdstad San José gehouden. Ofschoon we het niet gepland hadden besluiten we om het weekend daar te blijven en zien hoe leerlingen en leermeesters in de workshops hun artistieke en fysieke kunsten op een hoger niveau te brengen. 36 samen op een 1wieler - oefenen en nog eens oefenen SAM_4853Tussendoor gaan we naar het centrum van San José, bezoeken het Museum National de Costa Rica-Pre Colombian History, wandelen, en zoeken een McDonalds op voor internet! Maandag ‘s morgens nemen we afscheid van een aantal heel aardige mensen waar we mee optrokken en rijden richting de Caraibische kust waar we een weekje als vrijwilligers deel zullen nemen aan de activiteiten van een NGO die zich bezig houdt met bescherming van de Zeeschildpadden.

Vrijwilliger in het Project ‘Save the Sea Turtles of Parismina[1]

Als je ’s nachts in groepjes onder leiding van een gids op de Parismina stranden patrouilleert waan je je in een prehistorische tijd als er plots enkele meters van je vandaan een enorme Lederzeeschildpad uit de branding tevoorschijn komt, zeker meer dan 2,5 meter lang en 1,5 meter breed het strand op gaat om een geschikte plaats te vinden om een gat –zo groot als een emmer- te graven waarin de eieren gelegd werden! Dit gebeurd in de maand mei. Ze zijn zeer bedreigd, men schat dat er wereldwijd nog slechts enkele tienduizenden zijn. Het aantal neemt snel af. Ze zien er fascinerend uit, meest bijzonder dat ze geen schild hebben waardoor ze nog meer een ‘vreemd’, een onbekend wat prehistorisch voorkomen hebben! De grootste gevaar voor de Lederschildpadden zijn de mensen, tegenwoordig stropers, die op het strand de dieren opwachten en vervolgens de eieren ‘uithalen’. 10 prehistorisch aandoende beelden, Leatherback de grootste van alle schildpadden kunnen een gewicht hebben van 540 kg. De grootste die wij zagen was 2,5 mt l SAM_5123Bij wet is dit nu verboden, dus zijn er diverse organisaties, in samenwerking met de politie actief om het stropen te verminderen. Het aantal eieren per leg is circa 60, de schildpadden beginnen pas na 15 jaren eieren te produceren, maar worden wel oud, tot 60 – 80 jaren oud[2]. Tegenwoordig overleeft één op de duizend jonge zeeschilpadden de risico’s van ei tot volwassene.

De bescherming van de zeeschildpadden in Parismina bestaat uit nachtelijke patrouilles waarbij een tweetal teams van 3-4 vrijwilligers met een gids elk ongeveer 10 kilometer strand aflopen om te zien of er Lederschildpadden het strand op gaan. We lopen in twee shifts, van 8 -12 uur ’s nachts en van 12-4 uur ’s nachts. 05 introductie en rondleiding door het dorp, Vicky een enthousiaste vertelster, zij is 30 jaar geleden in Parismina begonnen als verpleegkundige SAM_5104We patrouilleren in het pikkedonker op stukken strand die soms ontoegankelijk zijn, de enige verlichting die we bij ons hebben is een zaklamp geblindeerd met roodcellofaan papier en mag alleen gebruikt worden in geval van nood. Het kan stromen van de regen, niet altijd een pretje. Als er een Lederschildpad gevonden wordt dan blijft de patrol erbij tot de eieren na een paar uren gelegd zijn de schilpadden zijn absoluut niet schuw! Het schildpad wordt gemeten en de omstandigheden en bijzonderheden worden genoteerd. De eieren worden dan meegenomen, en gaan naar de broederij en in een gecontroleerde omgeving uitgebroed. Na 3 maanden komen de eieren uit en worden de jonge schildpadden naar de zee gebracht!

Het was een indrukwekkende ervaring om als vrijwilliger mee te doen! Op deze manier lever je een bijdrage aan de bescherming van een bijzondere diersoort, werk je in een bijzonder mooie omgeving. Ook is het prettig om met de mensen van de NGO te werken en de andere vrijwilligers. Tijdens de dagen dat we er waren hebben we gemerkt hoe lastig het is om op deze manier de stroperij te verminderen. 42 laatste wandeling over dit strand langs de Caribian Ocean en veel te overdenken SAM_5300Er zijn veel stropers en hebben daardoor een klein gebied wat ze ’s nachts in de gaten houden. Op zeker twee plaatsen kwamen we aan waar de eieren al weggehaald werden. In de motiverende sfeer van het werken binnen de NGO was dit een enorme frustratie dit vast te stellen! Gelukkig staat daar tegenover dat sinds 15 jaar het project actief is dat de stroperij met circa 38% is afgenomen en er dus vele duizenden eieren uit de handen van de stropers gebleven zijn! Mocht je eens in Centraal Amerika op vakantie is een vrijwilligersweekje in Parismina warm aanbevolen!

Fotoseries: circusweekend, museum, onderweg naar Parismina, het schildpadden project

Binnenkort een laatste overzicht van de reis van Costa Rica naar de Verenigde Staten.

Hartelijke groet!

WimenWillieperBus.eu

[1] http://www.parisminaturtles.org/; http://www.govisitcostarica.com/travelInfo/conservation/protecting-marine-turtles.asp

 

 

[2] http://www.worldwildlife.org/stories/how-long-do-sea-turtles-live-and-other-sea-turtle-facts

2 gedachten over “Costa Rica

  1. Klaasje Kroes

    Hallo Wim en Willie.
    Vanmorgen de dag begonnen met het lezen en bekijken van jullie reisverslag.
    Geweldig wat jullie allemaal meemaken en wat leuk dat wij hier ook van kunnen genieten.
    Wat een goede zaak dat er vrijwilligers zijn die helpen bij het in stand houden van de schildpadden en dat jullie hier ook aan mee hielpen. Hartelijke groet Harm en Klaasje

  2. geert klaassen

    hoi Wim en Willie

    Leuk om jullie verslag weer te lezen, maar nog leuker is dat jullie morgen weer hier zijn! Kraambezoek, prima gepland voor ons hier! Who is next:-)

    Lees het boek Carribean van James A Michener en veel wordt duidelijk waarom Colombia zo’n gewelddadige structuur heeft (ontwikkeld).

    groet en tot binnenkort

    Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.