november

Sint Petersburg, 13 november

Vrijdag-namiddag 9 november. We staan geparkeerd aan de grens van Estland en Rusland en kijken naar een metershoog neon scherm waar series kentekenplaat nummers van de auto’s verschijnen die Estland uit willen om Rusland in te gaan. Omdat er nogal eens kostbare auto’s uit Europa verdwijnen is op de oostelijk europese grens een filter geplaatst: elke auto en chauffeur wordt gecontroleerd ‘of er iets mee is’. We registreren om 4 uur ’s middags en –eindelijk- tegen 10 uur ’s avonds verschijnt TP-77-FZ op het scherm: we mogen door! 

Onze ervaringen met de russiche grens uit onze 2009 reis is niet erg goed, onvriendelijke ambtenaren: nu valt het heel erg mee-midden in de nacht en het is koud, min-5 graden! We gaan om 01 uur ’s nachts de grens over, Rusland in! Moe en slaperig, maar we worden even meegesleept daar het Rusland-gevoel, dat we in dit reusachtige land te zijn, waar je de pracht van oude cultuur tegen komt, maar ook de verwildering van oude en nieuwe macht. Een land waar we van weten dat afstanden niet ophouden, eindeloos hoe je kun reizen. Zoals we in 2009 deden vanaf Kazakstan naar Petersburg. Deze reis is het dubbele van die afstand, nu in de winter!

Ons optrekje voor de nacht is de TIR-parkeerplaats, direct over de grens. Er staan veel vrachtwagens, de internationale truckers slapen hier! Het is er veilig op de TIRs, er is een winkeltje, soms een restaurantje, toiletten etc. (TIR: Transport International Roads). Onze eerste koude nacht, minus 6. We slapen prima! Het zal nog heel wat kouder worden de komende weken!  De andere morgen worden we pas om 9 uur wakker, ontbijten, Bus en spullen schoon maken, rond de middag vetrekken we naar Sint Petersburg (SPb), ongeveer 160 km. We bellen Arnoud en Anna Joling in SPb, Arnoud is directeur van WitteveenBos in Rusland. We spreken af in het kantoor, waar we op de binnenplaats van het kantoor een prima plekje krijgen! Arnoud en Anna hebben een maand geleden een baby gekregen, Nikander Arnoudovitch!

Maar voor we iets anders kunnen doen is er een een urgentie: in Rusland moeten alle auto’s in het land verzekerd zijn. Arnoud helpt ons aan een geschikte verzekeringsmaatschappij en adres. De vriendelijke medewerker spreekt geen woord engels, maar na een uur is alles geregeld!

Het is nog maar een week geleden dat we vertrokken uit Lheebroek! Na een drukke periode van plannen en pakken, klaar maken van de Bus komt donderdagmiddag de buurt op bezoek om een goeie reis te wensen. Op zaterdagochtend een laatste afscheid en we gaan op weg naar Anna en Hans, vrienden in Duitsland waar we het weekend zullen logeren. Reizen is prachtig, vooral ook als je daarbij je vrienden en collega,s weer ontmoet. In Polen zijn dat John and Agniezska Butterworth en hun kinderen. We zijn in Lodz, maken van de gelegenheid gebruik om bij de plaatselijke VW garage langs te gaan om te checken of de anti-freeze in onze Bus inderdaad nog temperaturen to minus 40 aan kan! ‘Inspiratie toegewenst’ schrijft Johan later, als hij de fotos’ stuurt. Ja, klopt, ik wil in deze lange periode van verlof ook still staan bij een onderdeel van mijn werk in QUEST, hoe met regeringen in instabiele landen effectiever samengewerkt kan worden.

In de volgende aflevering schrijven we meer, over ons verblijf in Sint Petersburg, waar we samen met Gerard Tmmerman zijn!

_________________________________________________________________________________

10-14 November: Sint Petersburg (SPB)!

Cultuur in Sint Petersburg zie je …..

Het is wollen-mutsen weer  In Sint Petersburg! Het vriest niet, maar het is guur door wind en regen, een enkele mooie dag. We zijn met ons drieen, Gerard Timmerman is er ook, op vakantie. Je kunt hier gemakkelijk 14 dagen zijn en steeds nieuwe bijzonderheden vinden. We genieten van de schitterende tentoonstelllingen in de Hermitage, het Russisch Staats Museum, de verschillen catedralen en kerken. Sint Petersburg laat vooral cultuur zien, eigen cultuur, en ook geleende en verkregen cultuur, uit andere delen van de wereld. Het wilde op die manier een venter zijn naar Europa, en naar de landen daarbuiten. Waarom is cultuur daar zo geschikt voor? Misschien omdat het vaak gaat over de verborgen vragen zoals ‘wie zijn wij/zij’, wie willen we/ze zijn’  en ook ‘hoe laat je dat op z’n mooist zien’!  Cultuur gaat daarom voor mij (ons?)vaak meer over de betekenis dan over de materiele  cultuur zelf!

…. zittend, wandelend, of liggend …

We zijn vroeg, rond 11 uur ‘smorgens in de Hermitage, wij hoeven niet te wachten. Een uur later staan er honderden mensen in de rij ….. Wat wil je zien!? Alles of een deel!? Wil je het zittend of wandelend, of liggend zoals Wim er in de Isaac Cathedral bij ging liggen omdat het anders niet mogelijk was om de indrukwekkende plafond schilderingen goed te bekijken! Of zoals Gerard, die elke zaal in het museum gezien heeft, Willie die het vereeuwigt en het een eigen plaats geeft! De Hermitage  met z’n duizenden schilderijen, voorwerpen, meubelen, het gebouw zelf en de vloeren!! Zie fotoserie waar foto’s van ons alle drie op staan.

… en je vraagt je af van wie de kunst is!

Als je de kunstverzameling van Rusland in de Hermitage bezoekt dan krijg je in feite een intro in de tsaren familes die zich vanaf 1700 inzetten om deze stad bouwen. Deze families waren door hun huwelijken sterk verweven met de europese adel en verlangden naar een Rusland dat op Europa zou lijken! Ze deden dat door overweldigende architectuur, interieurs en rijkdommen te bouwen, kosten noch moeite te sparen, naar westerse snit. Niet alleen in de kunst, ook in de techniek werden door Alexander 2 Nederlandse ingenieurs naar de stad gehaald om te helpen bij de ontwatering: Sint Petersburg lag in een moeras.

… van wie is de bubble?

De tijd van de Tsaren was in feite een ontwikkelings-bubble, zoals er ook in de Nederlandse Gouden eeuw bubbles onstonden. Waar we nu trouwens nog plezier van hebben! Denk aan de ontwikkeling van de grachtengordels van Amsterdam en de uitheemse kunst in onze museums. In Rusland liep het met de rijkdom in de stad, armoede op het platteland uit de hand! Het leidde tot revolutie en een elite wisseling, het communisme aan de macht. Het roer ging om: er werden paarden gestald in cathedralen en de kerken ingericht als Museums voor Atheisme! De theaters werden opslagplaatsen. Je moet maar op het idee komen!!

Church of the saviour on spilled blood.

Deze kerk is gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II dodelijk werd verwond bij een bomaanslag.

Het interieur bevat geen wand en plafond -schilderingen, maar is volledig met mozaiek gedecoreerd.

 

Uit zuinigheid delen we 1 audioguide, wat wel een beetje lastig lopen was.

 

_________________________________________________________________________________

Groeten uit Krasnoyarsk, zo’n 8.500 km van Lheebroek, 8 uren vroeger dan in NL, 2 dec 2012

Kun je zeggen dat voorbij St. Petersburg (SPb) het echte Rusland begint! Daar waar de afstanden niet ophouden en onmetelijkheid de maat is? Daar begonnen ook de slechte wegen: de eerste duizend kilometer buiten SPb  hadden de slechtste wegen tot nu toe! En dan hebben we het nog niet over de trieste moerassen en mistroostig mislukte berkenbossen die zich oostelijk van SPb over honderden kilometers uitstrekken. Rusland heeft trouwens een beperkt wegennet, om het eens te vergelijken met de Verenigde Staten, daar is het het wegennet 6 maal dichter dan hier. Er staat tegenover dat het rail en treinverkeer in Rusland bijzonder goed geregeld is, naast goedkoop en relatief frequent ook reizen met heel goede service over duizenden kilometers.

Naar het oosten!

Het is nu 20 dagen geleden dat we SPb uitreden, in de voorwinterse dagen. Met de veranderingen van de sneeuw waardoor de wegen glad en de wegbewijzering onduidelijk wordt en vooral de kou met de dag/nacht toeneemt! De koudste nacht in de Bus was eergisteren (27 november) toen we buiten de auto 28,4 graden onder nul maten, het slapen ging prima! Tot het moment dat je opstaat, dan merk je pas hoe koud het is. En bij die temperaturen werkt vrijwel niets meer: aanstekers, lucifer, zeep, tandpasta! De afgelopen nacht nog kouder, het weerstationnetje die de laagste temperatuur vastlegt,  gaf aan dat het 22,5 gevroren had in de bus! Daar waren wij gelukkig niet op dat moment, we hadden ons heil gezocht, voor die nacht, in het plaatselijke motel! Daar hoeven we geen slaapmuts op: onze Lhee-Lheebroek Buurt-mutsen zijn onze slaapmutsen geworden! ‘s Ochtends in deze enorme kou, eerste klus om de deuren van de Bus te openen, de laag vaseline op de deurrubbers voorkomen dat ze niet al te problematisch dicht vriezen.  Andere ‘aanpassingen’ om de Bus goed te laten functioneren, we zijn totaal afhankelijk van deze trouwe maat!, is het afplakken van luchtkanalen naar het motorcompartiment, de radiator voorin is volledig afgeschermd tegen rijwind, koelvloeistof tot minus 40 graden vorst! Even afkloppen, we hopen dat het zo blijft, maar er gaat wel iets door je heen als je de ‘s morgens onder arctische omstandigheden de kontaktsleutel omdraait en de Bus begint zonder mankeren aan de arbeid! Technisch hebben we wel wat problemen gehad toen we het koude-gebied inreden, de dieselolie die we gebruikten was niet geschikt voor deze lage temperaturen, wordt stroperig. Als gevolg veel kachtverlies van de motor. Via-via hebben we nu een hoeveelheid dieselolie kunnen inslaan, arctic-diesel oil- en daar stuitert de Bus heel wat beter mee door de kou! Een flink voorraadje maakt ook dat we niet afhankelijk zijn van de lokale pompen, die vaak vervuilde diesel verkopen. Eens hebben we het hele systeem moeten laten schoonmaken. Andere technische ingrepen waren het laten inzetten van een andere thermostaat en brandstofleiding die brak en gelukkig vervangen kon worden.

Het is intens koud, maar gelukkig is de sneeuw nog beperkt. Overal wordt volop aan de weg gewerkt, verbazingwekkend vernuftige apparatuur bijv. om de sneeuw uit de vangrails te verwijderen, reflectoren die weer zichtbaar gemaakt worden, buldozers die de sneeuwmassa’s naar de buitenkant van de brede bermen schuiven! Veel aktiviteiten, van A naar Beter! Het deed ons denken aan alles in rep-en-roer beheersmaatregelen in Maas en Waal als het water eens echt hoog was!

 

Steeds meer merken we dat onze focus van grote-steden-bezoek verschuift naar goed reizen onder behoorlijk pittige omstandigheden. En de winter, we moeten vooral de sneeuw voor blijven!

 

Mensen die we ontmoetten in dit deel van Rusland!

De gezellige beheerder bijvoorbeeld van de TIR-parkeerplaats net over de Russische grens! Totaal verbaasd over onze reis, alle medewerking en laat –slim- ook zijn muntenverzameling zien: de nog ontbrekende  NL-euromunten gaan zijn boek in! Vooral het aangename verblijf in SPb, samen met Gerard Timmerman, waar Arnoud en Anna Joling met hun 1 maand-oude zoontje Nikander, hoe Arnoud een prima kok is!, waar Masha –op WitteveenBos kantoor- alle mogelijk praktische informatie gaf –en je moet ook veel weten-vooral vanwege de taal verschillen, en die ons tenslotte via haar geliefde woonplaats Moermansk wilde laten reizen!! Hoe Wim daar Egbert Theunissen weer ontmoet, WitBo direkteur met wie hij in Indonesia werkte! De dagen in de stad Perm, waar we bij Tatiana, de moeder van Anna Joling  logeerden, de pracht stadswandeling met haar, de gezelligheid  en bij vertrek eigen geweckte vruchten en groente! De fantastische medewerkers in de Volkswagen garage in Nizhdi Novgorod, waar we de thermostaat laten vervangen, ‘of we wel weten hoe ver Wladiwostok is, verbaast als ze horen over onze 2009-reis in Rusland’. Dagen later, als we vervuilde dieselolie getankt hebben, is er de spontane ontmoeting met vader en zoon Sergey en Aleksei, groot liefhebber van klassieke autos –dol op VWs- die meteen in hun prive garage aan de slag gaan om alles weer op te schonen!  En dan de vele mensen die je dagelijks tegenkomt en altijd bereid zijn om je ergens mee te helpen, Russen zijn bijzonder vriendelijke mensen, een genoegen om hier te reizen!

 De route

Op de website staat op de kaart al aangegeven hoe onze route is in Rusland. Op dit moment (2 dec. ochtend) zijn we in Krasnoyarsk. We hebben gereist via de volgende steden (van oost naar west): Novosibirsk, de hoofdstad van Siberie die vooral groot geworden is door de aanleg van de Trans-Siberie Spoorlijn; Omsk, een groot industrieel –Ruhr-gebied, waar we ons vooral de files nog van herinneren; Tyumen, veel mooie houten huizen met de houtgezaagde versiering van de kozijnen, Yekatarineburg, waar Jeltsin politiek groot werd, waar de Romanov Tsaren-familie vermoord werd, en veel misdaad!; Perm, Tsechov’ De Drie zusters en Boris Pasternak/Dr. Zhivago horen bij Perm, prachtige stad; Kazan, waar Azie en Europa elkaar ontmoeten;  Nizhdi Novgorod, de prachtige Wolga en Oka, die hier samenkomen; Yaroslav, een oude culturele stad, domkerk,prachtig centrum en universiteiten; en natuurlijk st. Petersburg, daarover vetelden we al!

We lezen ook jullie boodschappen op de web site, bedankt! Vooral ook bedankt weer aan Gerard Timmerman, die de web  site zo mooi beheert en ook zijn eigen foto’s voor een deel op het web heeft gezet!

Hartelijke groet , Willie en Wim