mei; Australië, afsluiting

Lheebroek-Australie/Tasmanie-Lheebroek!!

Onze laatste dag in Sydney! Zojuist de verschepingspapieren terugontvangen uit de haven, we bevestigen onze vlucht voor morgen-Zaterdag, en kijken terug op onze geweldige reis van de afgelopen 7 maanden van Nederland, Duitsland, Polen, Letland, Estland, Rusland, Japan, Singapore, Malaysia, Thailand, Laos, Indonesie en Australie!! Wat  is het mooi geweest om op zo’n eenvoudige manier deze reis te maken! Veel gezien, van veel genoten, veel mensen ontmoet: al deze ervaringen overzien is bijna te veel! We kijken ook vooruit, voor ons beiden wacht het werk weer, waar we veel zin hebben. We zijn blij dat we in staat zijn, gezond zijn, ons werk en dit reizen te kunnen doen!

Welk Australie hebben we vooral gezien!? Dat van de omslag van wit-westers  naar multicultureel! Van Europa georienteerd naar een focus op Azie! Het no-nonsense van de Australiers en het aanpakken! De vriendelijkheid, toeschietelijkheid?!  Van de rijke, mooie gebieden in het zuiden en zuid-oosten, die we vooral zagen, naar de woestijnen waar de Bariere Highway door gaat, de sociale/psychische ontredering van veel Aboriginals! En dan te bedenken dat we op z’n hoogst 10% van Australie ‘gezien’ hebben! Meer hoefde ook niet was ons gevoel toen we hier kwamen, we dachten er niet meer aan om het hele continent door te trekken om noord en west ook nog te zien! Er was genoeg te beleven in het ontmoeten van onze kennissen en vrienden, van een nieuw land en cultuur. Het zal er wel van komen om nog eens terug te komen!

En dan de Bus, die zowel voertuig, woonkamer als slaapkamer was! Technisch super, na 30 jaar dienst! We hebben de voorruit vervangen na 4 **** in Rusland, waar in de winter het strooizand duidelijk niet grindvrij is!, een andere thermostaat, drie gebroken brandstofleidingen, een nieuwe koppakking en de brandstoftank leeg zuigen in Rusland vanwege de slechte kwaliteit dieselolie. We hebben ruim 26.000 kms gereden bij temperaturen van minus 38 graden in Siberie en plus 35 in Malaysia. In Indonesie getreind en gevlogen omdat de Carnet de Passage en Douane plotseling niet erkend werd als een internationaal auto import document!

We zeggen vaarwel tegen de landen, de mensen die we ontmoeten, soms kort en soms mochten we logeren, die hielpen allerlei dingen te regelen, de natuurgebieden die we mochten bezoeken. Een van de cd’s die we regelmatig draaiden was was de schitterende cover van Katy Melua van een classic van Fats Domino, ‘its a wonderfull world’. Wat blijft er na zo’n wondermooie reis bij ons!? Het zijn de onvergetelijke herinneringen, de grote aantallen foto’s, de web site en de wens om eens een reisboekje te gaan schrijven! Misschien zijn er mensen die het leuk vinden te lezen hoe je met de Bus tussen de Zuidkaap en Noordkaap gereisd hebt! In 1988 als gezin met 4 kinderen van Zimbabwe naar de Sahara, de Zijde route tot aan de Chinese grens (2009) en nu, via Rusland, Japan, Azie naar Australie.

Bedankt vooral voor iedereen die ons schreef, privë of op de website! We weten nu weer hoe lastig het is als je gemiddeld een paar uur internet per dag hebt om emails te schrijven!  We hebben heel weinig kunnen reageren op jullie emails, wel waren we altijd blij en enthousiast van jullie te horen!

Het was Gerard Timmerman, die de schitterende website gebouwd heeft en bijhield, die ons bij de les hield als we het wel even gehad hadden met de foto’s en en teksten!! Ons wees op hiaten en de volgordes, maar alles zo mooi telkens weer neer zette! Heel erg hartelijk bedankt Gerard!

Wim en Willie

24 mei, 2013