Bericht vanuit Zavitinsk

Dag beste allemaal,

Behalve onze website af en toe een berichtje tussendoor aan jullie zodat jullie een idee hebben waar we zijn! Dat is nu in Zavitinsk, coordinaten N 50 11 620, E 129 450 86.

Vandaag een bericht, nadat we een drukke reisweek hebben gehad: deze week kwamen we door het koudste deel van Siberie (met dinsdag minus 34 als koudste dag!), waarvan men zei dat de wegen het slechtst waren (viel achteraf gelukkig mee!), enorme afstanden en weinig accomodatie die we dus van te voren moeten plannen zo goed en kwaad mogelijk -we wilden in deze kou niet in de Bus slapen.

Het is allemaal goed verlopen, de 2000 km waar het hier om gaat hebben we vandaag afgesloten en reizen morgen naar de verste oosten van Siberie (Kabarovsk), waar het landklimaat plaats maakt voor het zeeklimaat en waar het zachter is. Dan in het weekend nog 2 dagen naar Vladivostok! We hebben met onze kontakten in Japan afgesproken dat we 2 (!) januari onszelf en de bus verschepen naar Japan waar we dan 4 januari aankomen.

Siberia zullen we niet meer vergeten: we hebben genoten van de prachtige golvende heuvels, de bergen, de zwaar berijpte bossen zonder einde, de blauwe lucht, de vriendelijke Russen die we ontmoetten, mooie dorpen! We vreesden ook de enorme afstanden, de onzekerheid over hoe de omstandigheden 1000 kilometer verderop zouden zijn, want teruggaan kan niet in Siberie!

Onze pracht-Bus, die met een paar kleine technische ingreepjes onderweg (andere thermostaat, lekke brandstofleiding, lekke band) ons veilig zo’n 12.500 kilometers heeft vervoerd! In de Bus een temperatuur van rond de 15 graden(of kouder), buiten de bus min 20/30, starten ‘s morgens bij minus 34 en niet een keer gemist!
De Bus is waarschijnlijk de meest gefotografeerde auto in Rusland in de afgelopen weken denken we, heel veel leuke reacties waar we waren, omdat je deze auto’s niet -meer- ziet!!

Jullie horen weer van ons uit Vladivostok!

Hartelijke groet,
Willie en Wim