Wladivostok bereikt, verslag Irkutsk geplaatst.

Mail van Wim en Willie, 19 dec.

Gisteren zijn we op onze laatste bestemming in Rusland aangekomen: Wladiwostok! Met noemt het wel ‘het Venster op Azie’. Het voelt goed om in deze mooie en interessante stad te zijn! Maar toen we vanmorgen wakker werden, hadden we tijd nodig om hier aan ‘het nieuwe’ te beginnen. Het ‘loslaten van Siberie’, waar je niet anders dan met volledige inzet kunt reizen, waar niets mis mag gaan!, was nog dicht bij! Het heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt, zowel de soms schitterende landschappen, de hulp en vriendelijkheid van de mensen, maar ook waar je vaak armoede leest van de kleine huisjes, veldjes en tuintjes, kleding en gezichten van mensen.

In Wladiwostok bleek ons netwerk dat 35 jaar geleden in Katumba-Tanzania begon nog aktief is. Van onze duitse vrienden Anna en Hans Edeling-Unger hoorden we dat een vriend van hen, die in 1979 de Tanzaniaanse projecten bezocht had waar wij ook werkten, nu de Lutherse kerk leidt in Wladiwostok. Ofschoon we hem niet persoonlijk –meer- kenden was het heel prettig om banden aan te halen! Hij bood ons vervolgens een kamer aan in de Lutherse Kerk in Wadiwostok – waar we ook wel op hoopten! Deze kerk is dus ons huis! Dat overkomt je niet vaak! We kunnen hier blijven tot 2 januari, dan vertrekken ‘wimenwillieperboot’ naar Japan!

Wim en Willie

Het verslag van de dagen in en rond Irkutsk staat nu onder reisverslagen – december.

Gerard