Eerste verslag Japan

Inmiddels staan er foto’s en twee video’s van nieuwjaarsdag in Vladivostok op de site, plus vier fotoseries en twee video’s van Japan. Wegens slechte beschikbaarheid van internet en een paar dagen ongemak door fout eten in Tokyo, is er ruim een week achterstand ontstaan in het versturen van teksten en bestanden. GT

In Japan, vanaf 4 januari  

Na de aangename oversteek van Vladivostok, via Zuid Korea zijn we nu in Japan. Heel prettig om weer hier te zijn. In 2005 maakte ik een paar reizen naar Japan en bij een van de reizen was Willie er ook bij.

Bij aankomst in Sakaiminato merken we hoe zacht de temperatuur is:  centraal en zuidelijk Japan liggen op de hoogte van zuid Frankrijk en noord Afrika. Overdag een blauwe lucht, veel zon, temperaturen rond de 10-12 graden en ’s nachts rond het vriespunt.

In Japan merken we ook dat je altijd ergens last van moet hebben. Ons voornemen om onze giga-achterstand in het beantwoorden van emails in Japan weg te werken blijkt vrijwel niet mogelijk: het internet is geen publieke zaak hier, iedereen heeft privé of binnen de bedrijven internet aansluiting en contracten. Met andere woorden, internet cafe’s bestaan niet, mobiele ‘dongeltjes’, web kaarten of ‘green points’ waar je op elke plaats kun inloggen bestaan niet in Japan. Ook het kopen van een sim-kaart is een  enorme rompslomp. Een aantal providers hebben de markt maximaal onder controle en deze effectief dichtgetimmerd voor alternatieve vormen van netgebruik. In die zin geen liberalisering hier. Het lukt ons jammer genoeg voorlopig nog niet om onderweg jullie berichten op het web en email te beantwoorden!!

Groot en klein hoort bij elkaar in Japan

De mensen die Japan goed kennen vertellen telkens dat hoewel Japan groot is en enorme steden en industriën heeft, dat het land en samenleving kleinschalig georganiseerd is. Tokyo bijvoorbeeld is in feite opgebouwd uit een groot aantal oorspronkelijke dorpen/stadjes en daardoor, als je de struktuur van de stad kent, in feite kleinschalig van opbouw is. Een ander voorbeeld van kleinschaligheid van grote bedrijven zoals Toyota en Mitsubishi die in feite een conglomeraat zijn van 10.000-15.000 kleine bedrijven, units, semi-onafhankelijke toeleveranciers, etc. Hetzelfde thema van grootschalig opereren maar kleinschalig organiseren. Japan verstaat de kunst om kleinschalig groot te worden omdat het managen van supergrote bedrijven moeilijker is dan het coordineren van veel  kleine toeleverende bedrijven.  De bekendste management principes in Japan zijn daar ook op afgestemd.

In Matsue

08 .daar staan we dan ..in Japan! voor Matsue CastleOp onze reis hebben we aangename dagen doorgebracht in Matsue,  een stadje waar een van de oudste tempels van het land te bezoeken is. Het is op het platteland, we zien de kleine dorpen, in de dorpsstraten de kleine huizen, met miniscule tuintjes als ze er al zijn.  We genieten van het museum, de natuur, het dorp waar we ons waarschijnlijk af en toe bezondigen aan het staren naar al die aardige en mooie kleinschaligheid en vriendelijke mensen!

In het stadje vinden we een aardige plaats om onze Bus te parkeren, direct naast het grootse kasteel, een van de oudste in het land, volledig gebouwd in hout! We klauteren omhoog in het gebouw, verbazen ons over de Japanse nauwgezetheid: iedere bezoeker schoenen uit en loopt in het kasteel op sloffen! Evenals in andere museums zien we hier hoe in de oude tijd Japan zowel intern als ook in een voortdurende reeks van conflicten was verwikkeld! Een beeld dat bevestigd wordt in het Peace Memorial Museum in Hiroshima waar we later op bezoek gaan. Vergelijkbaar met Europa bedenken we.

Adachi Museum of Art

Daar vandaan rijden we naar een Adachi Museum of Art, een groot museum waar een succesvolle ondernemer Adachi Zenko, een soort Joop van den Ende,  tientallen jaren de mooiste kunst kocht in Japan vanaf begin 1900s. Adachi museum heeft bijvoorbeeld al het werk van Yokoyama Taikan, een van de bekendste japanse schilders uit de 20ste eeuw. (Om er maar een te noemen!) 02 The white Gravel and Pine GardenHij bouwde een heel mooi museum en omringde dat met tuinen waar de historische gedachten over vormgeving van tuinaanleg en de functie van tuinen voor de mensen tot uiting wordt gebracht. Zelfs in de winter schitterend om te zien! Private sector en kunst, waar we in NL grootse discussies hebben, verdraagt zich in Japan heel goed, volledig geaccepteerd. Na onszelf los gemaakt te hebben van deze schitterende veelheid van cultuur en natuur rijden we naar Hiroshima. We betrappen ons er op geen zin te hebben om veel kilometers te maken!

Hiroshima

In Hiroshima staan we stil in het Peace Memorial Park en Museum waar de gevolgen van de atoomoorlog in beeld gebracht zijn! Een vreselijkheid, haast niet om naar te kijken en te luisteren. Toen we uit het Museum kwamen hadden we het gevoel dat alles in Hiroshima dat blijft uitademen. Toch ook niet, waar buiten het museum en park met de indrukwekekende beelden, die verschillende slachtoffergroepen, ook  20.000 Koreanen die in de tweede wereldoorlog als krijgsgevangene in Japan waren of daar waren als gastarbeider. Wat ons opviel was dat in het museum vooral ook de regionale oorlogen (China, Rusland, Verschillende Zuid Oost Aziatische landen) van/door Japan op een kritische manier gehistoriseerd werden. Lijkt evenwichtig, beperkte slachtoffer overbenadrukking in het historische gedeelte, veel van het menselijke lijden door de A-bom werd verteld over wat er met de kinderen gebeurde. Ook wordt daarbij vermeld dat vrijwel alle scholen in die tijd tenminste voor een deel van de tijd gesloten waren en de kinderen in een soort civiele dienst werkten bij het afbreken van huizen/aanleggen van brandgangen om in het dichtbewoonde Hiroshima brandgevaar door de conventionele bombardementen te verminderen. 15 Children's Peace MonumentDat er te weinig scholing was vanwege hoge defensiebudgetten, dat er te weinig voedsel was vanwege dezelfde reden, etc. Hoe goed was Japan voor zijn bevolking, voor zijn kinderen. Wat gaat er door je heen als je Japan over de oorlog hoort vertellen!? Wie kan zijn eigen geschiedenis vertellen? De taal en de ervaringen van de kinderen lijkt ons een goede keus, die hebben toch de meeste rechten, vanwege het recht op toekomst?!

De gastvrijheid van Willem Kortekaas en zijn assistent Kauro Katsuno 

Door ons werk hebben we goede collega’s en vrienden in Tokyo, Willem Kortekaas en zijn assistent Kauro. Behalve gastvrijheid hebben ze een aantal douanezaken voor ons geregeld hebben. We rijden naar Tokyo en naar Willem’s weekendhuis in de bossen van het dorp Morigane. Als we na twee dagen weer naar Tokyo terug willen rijden valt er sneeuw, behoorlijk veel! Om de enorme verkeersstromen niet vast te laten lopen in chaos besluit men de express roads naar Tokyo af te sluiten! We rijden weer terug naar Willem’s huis en knopen er nog een nachtje aan vast. Gelukkig is de volgende dag alles weer okay, de wegen zijn weer open! Duizenden mensen hebben de nacht in hun auto door gebracht.

Tot ons volgende schrijven!

Groetjes,

Wim, Willie